Muutaman vuoden takainen ensikosketus pizzan "raakagrillaamiseen" |
Lämpöä riittämiin tarjonnut kesä on vähentänyt uunin käyttöä
eksponentiaalisesti eli ruokaa on valmistettu pääasiassa ulkotiloissa. Senpä
vuoksi variaatiotakin on saanut harrastaa ihan kiitettävästi ja peruskyrsän,
-biiffin sun muiden normigrillattavien ohella grillissä on tirissyt tavaraa
laidasta laitaan.
Grillipizzahan ei
mikään uusi keksintö ole, mutta tänä kesänä sitä on tehty tavallista useammin
ja myös aiempia vuosia monipuolisemmin tavoin. Etenkin mökillä pizzaa on
kulutettu paljonkin ja samalla päästy sinuiksi kotigrillistä poikkeavan
vempeleen kanssa. Pizzan väännössä kun grilli tuntuu tekevän aika ison eron.
Aiemmin grillipizzat
on tekaistu Ruokapankin simppeliä ohjetta noudattaen eli suoraan grilliritilöillä
paahtaen. Tänä vuonna useampi verkkomedia on puhunut foliotaktiikan puolesta,
joten pakkohan sitä oli testata. Raakagrillaus (=suoraan ritilöillä) kun vaatii
tarkkuutta ja näppäriä sormia onnistuakseen eikä meille ole vieläkään saatu sitä
perhanan pizzakiveä hankittua.
---
Kesätestien jälkeen
liputan edelleen tuon raakagrillailun puolesta, mutta ei pizzasta huonoa
folionkaan kanssa tule ja ehkä se vähän helpompaakin on. Folion kanssa
täytevalikoimakin on ehkä hieman laajempi, kun grilliä voi säätää miedommalle
lämmölle ilman, että tarvitsee pelätä pohjan kiinnittymistä ritilöihin.
Kotona meillä on
pinnoitetut ritilät, mitkä pelittävät hienosti eikä palaneita pohjia muistu
mieleeni lainkaan. Mökillä taasen grillataan valurautaisen tason ja samaa
ainetta olevan, puoliavoimen ritilän päällä ja etenkin ensimmäisellä kerralla
parista pohjasta tuli aika rapeita. Tai siis paikoin pahasti palaneita. Osasyynä
lienee myös tästä mallista puuttuvat lämmönjakajat, jotka tasaavat lämmön koko
grillin alueelle pistemäisen posotuksen sijaan.
Kotigrillin niksit
eivät siis siihen sopineet ja nyt oli se foliokin mukana. Parin uusinnan myötä
tulostakin alkoi syntymään ja nyt niksit pitäisi olla vähintäänkin riittävän
hyvin hallussa.
Mitoitetaan pohjat grillin ja folion mukaan. |
Pohjat saavat viettää grillissä muutaman minuutin. Folio kannattaa öljytä. |
Seuraavaksi pohja pois grillistä, kääntö ympäri ja täytteet kehiin. |
Pizzaa tehtiin tosiaan
lähinnä mökkimaisemissa ja sisältö määräytyi pitkälti lähikaupan tarjonnan
mukaan. Simppeliä menoa siis ja sehän sopii lomaan hienosti. Pohjan tein kotioloista
poiketen muutaman tunnin kohotuksella.
Homma menee näin:
- Muotoile taikinasta grilliin meneviä pohjia. Itse paistan aika kaksi pizzaa kerrallaan.
- Grilli saa odotellessa kuumeta täydellä teholla.
- Pohjat nostetaan öljyttyjen folioiden päälle.
- Grillin tehot pudotetaan puoleen, ehkä vähän allekin ja pohjat laitetaan sisään. Annetaan paistua kahdesta kolmeen minuuttia.
- Pohjat ulos grillistä, kääntö ympäri ja täytteitä päälle. Kannattaa suosia nopeasti tekeytyviä ja sopivan kokoisia (=varmasti ”kypsyviä”) vaihtoehtoja, koska kypsennysaika on uunivalmistusta paljon lyhyempi.
- Pizzat takaisin grilliin. Lämpöä voi jopa hieman laskea, jos siltä tuntuu. Paistetaan muutama minuutti, kunnes pohja on kypsä ja täytepuoli miellyttää.
- Valurauta varaa lämpöä älyttämän paljon, joten ainakin viimeiset erät valmistuvat melkeinpä jälkilämmöillä. Tässä vaiheessa pohja on myös helppo polttaa, jos paistoaika venyy ja lämmöt paahtavat liian kovalla. Been there ja done that.
- Ääntä kohti.
Takaisin grilliin kunnes pohja on valmis ja juusto sulanut. Lämpöä kannattaa laskea reilusti ja itse tein osin jälkilämmöllä koska valurauta varastoi lämpöä vähän liiaksikin. |
Valmis pizza. |
Toinen versio. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti