Laitilan Kekri 2018 |
- Tyyli: Oktoberfest / Märzen
- Alk.%: 5,5
- Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila, Suomi
Laitilan sadonkorjuuolutta ei ole kai useampaan vuoteen
tullut testattua, mutta kun sitä nyt kotiporstuaan lähetin toimesta kannettiin,
ei oluen ohi voinut enää marssia. Perusmaltaisia makuja tarjoileva, uudistunut
Kekri kuulosti varsin osuvalta mökkieväältä, joten syksyinen iltahämärä
keskisuomalaisen saunamökin terassilla oli melko selvä valinta testitilanteeksi.
Perusoktoberfestiläiset eivät useinkaan kovin syvälle
makuhermoon iske, joskin viime vuosina paluu perusmakujen äärelle on
koskettunut myös allekirjoittanutta. Tästä esimerkkinä voidaan mainita kesän
kenties eniten meillä kulutettu olutkolmikko: Kukko Helles, Kukko Bitter ja
Kölssi. Tämänvuotinen Kekrikin on hyvä, muttei tätä trioa silti haasta. Ihan hyvin kuitenkin siis pelaa ja mukaan
mahtuu sopivasti tummempaakin kulmaa, mikä ainakin itseäni näin syksyllä
miellyttää.
Puolen litran tölkkipakkaukseen pakattu Kekri pohjautuu männävuosien
nimikaimoihin, mutta reseptikkaa on silti peukaloitu uniikin oluen mittapuun
täyttävällä tavalla. Isoimmat muutokset viime vuoden painokseen on kuulemma
tehty mallaspohjan puolella, mistä on saatu aiempaa paremmin janojuomaksi
sopivaa tuntumaa aikaiseksi. Humalina toimii oluttyyliin sopivat Magnum ja
Hersbrücker, eikä kokonaisuus hassumpi ole. Etiketin väritys johdattelee
Oktoberfestin tunnelmiin, mutta kuvitus muistuttaa kyseessä olevan nahkahousukarnevaaleaja
enempi meikäläisten sadonkorjuukauteen rinnastuva mallasjuoma.
Kekri on muinaissuomalainen sadonkorjuujuhla ja samalla suomalainen vastine Oktoberfestille. Laitilan Kekri on pantu tyylisuuntaesikuvilleen uskollisena jo aikaisin keväällä, jotta Kekrin aikaan makunautinto olisi parhaimmillaan.
Laitilan Kekri on pohjahiivakäymisellä valmistettu, pitkään kypsytetty erittäin täyteläinen täysmallasolut. Väriltään se on punertavanruskea ja maultaan täyteläinen, hedelmäinen ja keskiasteisesti humaloitu. Raaka-aineina on käytetty Münich-, Pilsner- ja Caramel-maltaita sekä Magnum- ja Hersbrücker-humalaa.
Kekri on työn ja ilon juhla, jonka viettoon kuuluu laulun ja tanssin ohella olennaisesti myös runsas ja maittava ruoka. Laitilan Kekri sopii mainiosti raskaimpienkin liharuokien seuralaiseksi.
Laitilan Kekri 2018 |
Hivenen pihkaisen ruskea, runsaan vaahdon nostava ja
kauniinlainen olut. Maltainen tuoksu on keskirunsas, ehkä vähän allekin. Kevyen
tummaa leipää, hienoista maltaan makeutta sekä tasapainoista yrttisyyttä.
Maultaan Kekri on hyvä, sopivan rennosti juotava ja tasapainoinen.
Hivenen tummunutta leipäisyyttä, jossa myös pientä makeutta ja mukavaa syvyyttäkin. Lopussa maltaista kuvaa leikataan kohtalaisen purevan ruohoisuuden
sekä kukkaisuuden voimin, minkä myötä jälkimaussa kaikuu jopa pähkinäinen,
maltaaseen ja humalointiin yhtyvä sointi.
Miellyttävän peruslinjainen sadonkorjuuolut, jonka aika ja
paikka on juuri nyt. Iltojen pimetessä kaivataankin sitten jo syvempää,
paahtuneempaa mallaspatjaa. Mutta sinne on vielä hitunen matkaa... Nautitaan
tästä nyt.
Pisteet: 33/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti