tiistai 21. elokuuta 2018

Schloderer Bräu Rauchzartes Dunkel

Schloderer Bräu Rauchzartes Dunkel
Ambergilainen savuolut herätti mielenkiintoni karmean etikettinsä, mutta myös luvatun savuisuuden myötä. Saksalainen laatuoluiden rintama harvemmin pettää, eikä moiseen syytökseen ole varaa nytkään. Tai no savuisuus on jäänyt melko kapeanlaiseksi, mutta hyvää hevostelua on silti tarjolla tuopin täydeltä.

Panimo itsessään on perustettu vuonna 1998 ja toimii melkolailla vanhankaupungin keskustassa, mistä löytyy myös asiaankuuluva panimobaari ruokatarjoiluineen. Käsittääkseni konsepti on hieman samankaltainen kuin kotoisalla Bryggerillä eli panimotouhuja on mahdollista seurata ns. livenä laitteiston ollessa osana ravintolatilaa – nättiä sisäpihaa unohtamatta.

Schloderer Bräu Rauchzartes Dunkel
Ruskea, kivan vaahdon nostava olut. Tuoksu on toffeisen limppuinen, yleensäkin leipäisen maltainen, suklainen ja paahtunutkin. Savua ei ilman etiketin mainintaa ehkä osaisi etsiä, mutta vinkki paljastaa vivahteen. Tuoksussa on myös pähkinää ja mausteisuutta. Kokonaisuutena erittäin toimiva, vaikkei savuolutta ole nähnytkään.

Maku... Se on tuoksun syvempi toisinto. Ehkä hieman kuivempi. Toffeen osuus limppuisuudesta on kaventunut, mutta rouhea mäskileipäisyys on edelleen vahvana esillä. Edelleen suklaata, samoin paahdetta. Savua saa taas etsiä ja vaikka sitä pintavaahdosta maustettuna hyvin löytyikin, tuntuu se kadonneen jonnekin taka-alalle. On sitä, mutta kovin niukasti. Lopetus on hienoisen yrttinen, mausteisen kuiva ja hennosti paahdetta sekä suklaata tarjoava.

Jälkimaku jatkuu tasaisen maltaisena paahteen ja leipäisyyden voimin, pähkinän ja pippurin pitäessä homman kuivahkona. Kokonaisuus on kiva ja toimivan dunkelin piirteet täyttävä, vaikka savuoluen leima jääkin lunastamatta. Vähän rustiikkinenkin vaikutelma lienee kuitenkin kevyen savuelementin aikaansaannoksia...

Eli ihan maistuva, kevyen maalaissavuinen Dunkel, josta savu-liitteen voi myös jättää halutessaan pois.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti