maanantai 13. elokuuta 2018

Kotioluet: Hoptimisti Orange Lager & Raspberry Wheat Ale

Kesäloman kirjoitustauko jätti monta arviota pöytälaatikkoon ja osansa tästä seisokista sai myös paikallisen kotiolutharrastaja Hoptimistin luonnonantimista lisävauhtia hakeva olutkaksikko. Tekijänsä sanojen mukaan hieman epävireisiksi esityksiksi jääneet oluet toimivat odotuksia paremmin, vaikka jossain määrin juomien puutteita voikin ehkä allekirjoittaa.

Hoptimisti Orange Lager

Aloitetaan veriappelsiinilla ja mandariineilla tuunatusta lagerista. Hoptimisti Orange Lager on osuvasti Mandarina Bavarialla humaloitu, vaaleapiirteinen lager, johon on keittovaiheessa lisätty veriappelsiinin kuorta. Sitä samaa kuorta löytyy myös käymisastiasta, jonne löysi tiensä myös samaisen hedelmän sekä mandariinin mehu sekä jälkimmäisenkin kuoret.
”Meni puihin. Oluessa sitrushedelmät tuoksuivat käymispöntössä vahvana ja sämpletkin antoivat odottaa paljon. Käymisen loppuun hedelmän aromit muuttuivat kuitenkin ”kypsiksi” kuten näissä vaarana on. Kuoren mukana taisi mennä liikaa valkeaa osaa appelsiineistä ja mandariineistä, josta seurauksena epämiellyttävä karvas maku ja katkeruus vaikka IBUt matalat. Jatkossa less is more –tyylillä tällaiset kikkailut.
Aromikkuutta ja makua oluessa on kyllä, mutta ei ehkä ihan sellaista kuin pitäisi olla.”
  • Maltaat: Pilsner, vehnä, hunaja, keksi, Cara Pils
  • Humala: Mandarina Bavaria
  • Lisäaineet: Veriappelsiinin kuori ja mehu, appelsiinin kuori ja mehu
  • Hiiva: W-34/70
  • 27 IBU, 9 EBC
Kauniin keltainen ja runsaan vaahdon nostava olut. Tuoksu on sitrushedelmäisen pesuaineinen, mandariininen ja hivenen yrttinen.

Maku on aika raikas ja kesähelteille hyvin sopiva. Mandariiniviba toimii tosi hyvin ja se onkin tuoksua enemmän lähellä appelsiinia kuin lämpimän löllöä pikkuversiotaan. Sitrusta, lopussa kohtalaista katkeruutta ja yrttiäkin. Lagerin kepeä runko pelaa mukana erittäin hyvin, eikä tekijän sadatteluihin prosessin puihin menosta voi yhtyä. Kesäjuomaa parhaimmillaan!

Pisteet: 35/50

Hoptimisti Raspberry Wheat Ale

Vehnäale oli sen sijaan syönyt sisuksiinsa vadelmaa, jota käytettiin käymispöntön täytteenä. Humalana toimii hunajamelonin ja mansikan aromeita antava Hüll Melon ja runkoon on vehnän ja ohran lisäksi ripoteltu myös kaurahiutaleita.
”#2 vadelmaoluttani. Ensimmäinen oli Simcoella, korkeammilla IBUilla, mielestäni tämä toimii jo paremmin. Edellisessä erässä tosin sain vadelman maun pysymään mukana vahvempana, tässä se jää vahvemmin aromipuolella. Kaikesta huolimatta äärimmäisen kelpoisa juoma kesäterassille. Vahvat hiilihapot tekevät tästä mukavan kirpakan.”
  • Maltaat: vehnä, Pale Ale. Cara Pils, hunaja ja kaurahiutale
  • Humala: Hüll Melon
  • Lisäaineet: Vadelmat
  • Hiiva: US05
  • 17 IBU, 9 EBC, 5%
Punakan oranssinen, kevytvaahtoinen vehnäale. Tuoksu on railakkaan vadelmainen, erinomaisen kesäinen ja aidon marjaisa. Paljon muuta ei nenäni edes halua etsiä, sen verran houkutteleva tuo punamarjan hivenen kirpeä makeus on.

Vadelma on hyvin esillä myös maussa, joka on varsin raikas ja kesään sopiva. Vadelmaisuus on alkuun pensaskypsää, muuttuen kohti loppua sormissa hivenen liiskaantuneeksi, mehukkaaksi ja hivenen kirpeäksi nautinnoksi. Kohtalaisen voimakkaat hiilihapot tehostavat raikkauden tuntemusta ja pientä katkeroakin voi lopusta havaita. Jälkimaku jää vähän kesken, mutta se on kategoriassa ”pikkuvikoja” tässä kohtaa.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti