maanantai 27. elokuuta 2018

Kotiolut: Ukonmalja Rahkoi Weizenbock 2013


Ukonmalja Rahkoi Weizenbock 2013

Kellarin perukoilta paljastui jokunen sinne unohtunut arvopullo, joista mm. tämä paikallisen Ukonmaljan aniksinnen, vahvaa belgityylin alea tuoreeltaan muistuttanut Rahkoi Weizenbock oli mieluisaa löydettävää. Aikaa edellisestä arviosta on vierähtänyt jo neljä ja puoli vuotta, mutta sain olutta matkan varrella muutaman ekstrapullonkin, kun itselleni se upposi, appivanhemmat kehuivat ja Tommi itse ei siitä juurikaan välittänyt. Win-win –tilanne siis.

Tämä pullo lienee lajinsa viimeinen, mikä on sääli. Lähes viiden vuoden ikään ehtinyt Weizenbock-vanhus vaikutti lasiin kaadettaessa menetetyltä tapaukselta colamaisen ulkomuotonsa ja etenkin nopeasti alas kahisevan vaahtonsa puolesta. Mutta vielä mitä! Ensinuuhkaisu herätteli jo vähän toiveita ja kun makukin näytti vihreää, nousi hymy taas huulille. Ajan myötä meno vain paranee lämmön tuodessa lisävivahteita esiin.

Rahkoihan on tosiaan jonkinlainen TAP6:n kopio, jonka Tommi hetken mielijohteessa maustoi aniksella ja kanelilla. Näistä ensimmäinen dominoikin makumaailmaa melko kovalla kädellä ja loi yhdessä tiukan maltaisen rungon kanssa aika vahvan belgiviban. Samaa menoa oli tarjolla vielä vuosienkin päästä, mutta nyt myös kaneli ilmoitteli itsestään ja makumaailma oli saanut mukavaa jämäkkyyttä osakseen – ehkä vähän lisää tasapainoakin…

Ukonmalja Rahkoi Weizenbock 2013
Tummanpuhuva, aluksi runsaan vaahdon nostava olut. Vaahto onkin jännä, sillä se alkaa yht’äkkiä huveta valtaisan kohinan saattelemana. Kokonaisuus näyttääkin pian kokikselta. Tuoksu hurmaa. Anis on läsnä vahvana, mutta myös kaneli ilmoittelee itsestään. Lämpöä ja runsautta uhkuva tuoksu harhauttaa mielikuvat Saksan sijasta Belgiaan – taas. Tummaa, ylikypsää kuivahedelmää, kuten rusinaa ja luumua liköörimäistä tiiveyttä muistuttavassa paketissa. Paahtunutta limppua, imeltynyttä siirappisuutta. Ai että.

Ja maku... Se itseasiassa on edelleen aika yskänlääkemäinen. Nyt ehkä vähän jouluisempi tuon kanelin kaikuessa mukavasti taustalla. Tiivistä belgitunnelmaa tarjoillaan täälläkin, vaikka ehkä sieltä semmoista pientä TAP6-tyyppistä vibaakin voi löytää. Tiivis, silti runsas kypsänä kuivattujen hedelmien ja ylisiirapoidun, pinnasta paahtuneen mallaslimpun liitto on kaunis, taustoiltaan takkamaisen lämmin eli tunnelmallisesti ja arvokkaasti hohkaava.

Huulet tahmaantuvat, mutta suutuntuma on edelleen vain keskirunsas, joskin tässä kohtaa hienosti toimiva. Jälkimakuun jää paahtuneen siirappisen maltaisuuden, aniksen, kuivan mausteisuuden ja nielua hitusen korventavan lämmön hieno ja pitkälle kantava kombinaatio.

Tätä kun saisi marraskuun iltoihin pullon-pari jemmaan...

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti