perjantai 3. elokuuta 2018

Fat Lizard Saison Rose

Fat Lizard Saison Rose
Pienen kotikuntani paikallinen K-kauppias on näköjään ottanut liskobisset vakituiseen valikoimaansa eli keväällä kehumani invaasio on saanut kesänkin aikana jatkoa uusien oluiden voimin. Kesälaitumille kirmatessani havaitsin hyllyyn saapuneen myös kehuttua, vadelmalla ilostettua kesä-Saisonia, jota ilman en kaupasta voinut poistua. Uuden alkoholilain syytä tämäkin, sillä oluen väkevyyshän on uusi kauppavahvuus huomioiden ”ihan tapissa”.

360-tölkkipakattu Saison Rose on Alkossakin suurpulloissa nähdyn 6,3-prosenttisen oluen pikkuveli ja täyskaima. Kauppavahvuinen Saison Rose on kaukaista sukua myös Je suis Saisonille, jonka reseptiikkaan myös tuo vahvempi roselainen pohjautuu. 6,3-prosenttinen Saison Rose on Je suisin kahden saisonhiivan sijaan käytetty sekä saison- että samppanjahiivan voimin ja siihen on nimen mukaisesti lisätty myös vadelmapensaan aarteita – kauppa-rose lienee tästä sitten vain hieman alaspäin skaalattu vadelmaunelma. Ja niin, eikö nämä kaksi vadelmasaisonia olisi voitu nimetä vähän paremmin erottuvasti? Sekaisinhan tässä meinaa mennä, kun hommaa yrittää selkeästi esittää.

Samppanjahiivaa ja vadelmaa löytyy siis tästäkin purkista ja humalapuoli noudattelee panimon totutun fressiä jenkkilinjaa Magnumin ja Citran muodossa. Tölkin esittelyteksti paljastaa, että oluen on ajatuksena olla kepeän salonkikelpoinen seurajuoma, missä se minusta hienosti onnistuukin. Tästä huolimatta sille on paikkansa myös kepeämmissä tilaisuuksissa ja maaseudun rauhassakin, vaikka (uskoakseni) tahatonta vastakkainasettelua rahvaaksi viitatun maalaismaiseman ja seurapiirisopivaksi siistityn citybulevardin välille tekstissä näemmä muodostetaankin.

Omani testasin rypsipeltoa myötäilevän kärrypolun varressa, mutta kilistelisin sen kanssa mieluusti pingviiniksikin sonnustautuneena…
We took this Belgian Ale out of the farmhouse and gave it a makeover that can go anywhere there is good company and special occasions. Adding raspberries it’s absolutely dressed to kill! Using Champagne yeast as well gives both funk and sophistication that’s just as comfy being shared with bankers, bosses or beach bums.
Fat Lizard Saison Rose
Samea, oranssisen punainen, runsasvaahtoinen ja kaunis olut. Vadelma on TUoksussa vahvasti esillä. Vaikka marja selvänä päävärinä vaikuttaakin, ei sen läsnäolo kuitenkaan ole mehevän mehukasta dominointia, vaan hienosti yleisvaaleaa tunnelmaa ohjastavaa, tyylikkäänä kuohuvan marjaviinimäistä sävykkyyttä. Alla varsin vaalea ja kuivahko mallaskenttä, hieman mausteista potkua ja rentoa kesätunnelmaa.

Maku vastaa tuoksun kutsuun eli vadelma maistuu ja banjo soi. Tyylikäs makukokonaisuus on omiaan syrjäyttämään väkinäisen pönöttävät kesäkilisteltävät. Saison Rose sopii hienosti prameammankin tilaisuuden yllätykselliseksi alkumaljaksi, mutta petaa mutkattomuudellaan ja kepeydellään sijansa myös rennompaan kesäoleiluun.

Vadelman lisäksi mausta löytyy kevyttä saisonmausteisuutta, pientä katkeron puraisua ja ohuen hapantakin sivallusta. Nimi loi myös mielikuvan ruusuista, joiden aromia olen myös marjaisasta maustakin löytävinäni. Sitruksista sävyä, kuplivaa kepeyttä…

Kesän makuja ja tunnelmia, tyylillä, taidolla... 

Pisteet: 37/50

2 kommenttia:

  1. Ostitko siis jostain päin Jyväskylää vai jostain muualta ostettua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuramen K-supermarketista hain. Länsiväylästäkin luulisi löytyvän myös :)

      Poista