Rodenbach Vintage 2015 (Barrel 195) |
- Tyyli: Sour Red / Brown
- Alk.%: 7,0
- Panimo: Brouwerij Rodenbach (Palm), Roeselare, Belgia
Yleensä panimon tuotokset muhivat tynnyreissä etikka- ja lisättyjen maitohappobakteerikantojen hellässä käsittelyssä muutaman vuoden, jonka jälkeen joukkoon lisätään kunkin oluen reseptiikkaan sopiva määrä tuoreempia oluteriä. Nyt maistossa oleva Vintage-sarjan olut ei kuitenkaan ole sekoitus, vaan se on peräisin yhdestä ainoasta tynnyristä. Panimolla valitaan kustakin kaksi vuotta kypsyneestä erästä parhaimmaksi osoittaunut, Vintage-merkinnän arvoiseksi koettu tynnyri, joka päätyy pulloon sellaisenaan. Vuosiluku kuvastaa kunkin oluen alullepanovuotta ja tynnyrin numero osoittaa luonnollisesti kyseisen oluen kypsytysastian identiteetin.
Yllä oleva on parin vuoden takainen infolainaus Rodenbach Vintage 2012 –arviotekstistäni. Saman vuosikertasarjan äärellä ollaan jälleen,
sillä vuoden 2015 –versiointiahan löytyy tätä nykyä Alkostakin. Olutsarjan
nerokkuus piillee siinä, että yksittäistynnyreistä pullotetut vuosierät omaavat
erilaisia ominaisuuksia tynnyreistä ja vuosieristä riippuen. Tasalaatuisuuteen
ja –paksuuteen ei siis pyritä harkittujen sekoitusten avulla, vaan tarjolle
saatetaan ”tynnyrikypsiä”, eräällä tapaa yllätyspotentiaalisia maisteltavia kustakin
vuosikerrasta.
Tämän pullon perusteella vaikuttaa vähän siltä, ettei vuoden
2015 satsi kovinkaan timanttinen ollut. Aika makea möllötyshän tämä nimittäin
on, eikä toimi oikeastaan edes vähää alusta. Harmi, sillä tuosta muutamaa
vuotta tuoreemmasta erästä pidin aikanaan aika paljonkin.
Rodenbach Vintage 2015 (Barrel 195) |
Punakan
ruskea, vaaleavaahtoinen olut. Tuoksu on pirteän hapankirsikkainen, mutta
samalla myös hieman sokerivibainen. Tammea, viheromaa ja viinietikkaa, mutta
myös toffeeta, jälkiruokaleivosmaisuutta sekä punasävyisen kypsää marjaa niin
happamana, käyneenä kuin makeanakin. Hapanta ja makeaa...
Maussa mennään heti alusta lähtien liian makeisiin
tunnelmiin. Hapankirsikka panee vahvasti vastaan saaden apua tuolta
viheromenalta ja vinegreteltä, mutta sokeri-imeltynyt marjaisuus on liian
tiivistä ja kuohuissa jopa hattaramaisen äitelää. Lopussa eletään pikainen
kuivuuden hetki keskirunsaan katkeron ja mausteisuuden noustessa esiin, mutta
jälkimaku on taas imelän hapanta kirsikkaa ja kevyttä lämpöä kantavaa
joulutunnelmaa piinaavan pitkälle.
Ajoittain meno tuntuu tasapainottuvan tynnyrimäisyyden,
siihen yhtyvän puumaisuuden ja kevyen vaniljan päästessä tanssiin mukaan.
Tällöin makeus antaa tuntumaan kivaa pyöreyttä silkan sokerisuuden sijaan,
mutta pidemmän päälle meno alkaa silti tökkimään. Imelän hapankirsikkainen
muistijälki tästä jää, vaikka muutakin tarjolla on.
Joko 2012 oli selvästi tasapainoisempi ja makeuden kanssa
asianmukaisempi, tai sitten makumieltymykseni ovat muuttuneet melko paljon
parissa vuodessa.
Pisteet: 31/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti