maanantai 15. lokakuuta 2018

Laitilan Tuomas Hopfenweizen

Laitilan Tuomas Hopfenweizen
Vuoden 2017 Hyvä Tuomas. olutkirjailija, -kouluttaja ja -alan monitoimiosaaja Mikko Salmi toteuttaa itseään tällä kertaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kanssa visioidun vehnäoluen muodossa. Sain pari pulloa Tuomas Hopfenweizeniä maisteltavakseni, joskin tähän tuotteeseen olisin varmasti rahaakin sijoittanut jahka vain kaupassa olisi aikanaan vastaan tullut. Vehnäolut kiinnostaa aina, oli se sitten perinteisemmän tyylin edustusta tai rennommalla kädellä humaloitua, ”modernimpaa” näkemystä edustavaa juomaa, kuten tämänvuotinen Tuomas-olutkin.

Hopfenweizeniin päädyttiin kuulemma pienen mutkan kautta, sillä alkujaan Mikon ja Laitilan Ville Vilenin lähestymiskulma kartoitti vähän tummemman säyvluokan tyylilajeja. Hopfenweizeniin kuitenkin päädyttiin ja sitä myös tehtiin. Humaliksi valikoitui ranskalainen Aramis, aussien Galaxy sekä germaanien Opal.

Laitilan Tuomas Hopfenweizen
Jostain olen saanut ymmärtää, ettei trendihumaloidut hefet puritaaneille uppoa, mutta tiedä sitten kuinka suuresta vastarintaliikkeestä oikeasti puhutaan. Onhan IPAkin kulttuuria elävöittävine ”lieveilmiöineen” suuri kirosana tietyille tahoille, hapankikkailuista puhumattakaan, joten kaitpa kaikkeen tasaista jatkumoa kehittävään tulee pientä känkkäränkkäystä liittyä. Hopfenweizenistä ei toki täysin uutena ilmiönä voida puhua, mutta aika vähän näitä lopulta on kuitenkaan vastaan tullut. Saisi tulla useamminkin, vaikkei ”perusvehnässäkään” mitään vikaa ole.

Noh, Tuomaasta odotin melkolailla suunmukaista tuotosta, mutta koinkin jonkin asteisen pettymyksen. Omaan makuun olut oli jollain tapaa kolkko tai vähän tyhjäksi jättävä, vaikka maistuvia elementtejä siitä paljon löytyikin.

Laitilan Tuomas Hopfenweizen

Samea, toffeisen keltainen ja valkeavaahtoinen. Tuoksu on yllättävän mieto. Humalaa on käytetty, sen kyllä huomaa, mutta melko odottavissa tunnelmissa silti edetään. Yrttiä ja sitrusta, taustalla hyvänoloista vehnämaisemaa ja siihen kuuluvaa mausteisuutta, kevyttä hedelmäisyyttäkin.

Maku on hyvä ja tuoksua runsaampi. Hyvänlainen vehnärunko on melko kuiva, sinällään ihan mukavasti vaaleita hedelmäestereitäkin esittelevä, mutta silti vaisu. Banaani ja toffee ovat ovat vastoin odotuksia suustani poissuljettuja, mausteisuutta löytyy, samoin hienoista neilikkaa. Katkerotaso on kohollaan, mistä pidän, mutta muutoin vähän vaisuksi kokonaisuus minusta jää. Kuin jotain puuttuisi.

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti