Maltaiset Metsolat |
Syksyllä on tullut maisteltua mm. maakuntamatkojen hedelmiä
eli lähinnä kaakkoisen Suomen alueelta poimittuja, paikallisten panimoiden ja
kiertolaisten tuotoksia. Kotkassa tuli käytyä aivan Kotka Steam Breweryn patojen äärellä asti, mutta paikallismarketista löytyi myös toisen
kotkalaiskollektiivin, toistaiseksi kiertolaishengessä toimivan Metsola Beer Companyn oluita.
Metsola viitannee samannimisen asuinalueen suuntaan, jossa
myös Kotka Steam Brewery toimii. Voidaanko tämän myötä puhua Kotkan oluttoiminnan
keskittymästä? No, makuasioita varmaan, sillä Metsolalla ei vielä omaa
tuotantopaikkaa ole, vaan nytkin käsiteltävät oluet on valmistettu UG Breweryn
sekä 8-Bit Brewingin laitteilla. Kiertolaispanimon takaa löytyy viisihenkinen,
kotioluttaustaa omaava harrastajaporukka. Omakin tuotanto kuuluu olevan
tulevaisuuden tavoitetila, mutta ainakin toistaiseksi homma hoituu vieraissa.
Kollektiivin oluet tulivat vastaan jo useampi viikko sitten
Jumalniemen Citymarketin puolella, joista valikoin mukaani kaksi sillä hetkellä
eniten mieleni mukaista vaihtoehtoa, O-HOY IPAn ja tummasävyisen Stoutin. Ensimmäinen
tehty Lohjalla, jälkimmäinen 8-Bitillä.
Suomen kotiolutmestariksikin pari vuotta sitten kruunattu
Harri Puhakka kertoo panimon kotisivuilla tarinan O-OHOYn takaa, tai oikeastaan
sen, mitä tietä kyseisen oluen äärelle on päädytty:
“Vuonna 2015 aloin tehdä oluita käyttäen C-kirjaimella alkavia amerikkalaisia humalalajikkeita. Vaikka trendin edelläkävijät ovat jo siirtyneet jenkki C:n aromeista hapanoluisiin ja ties mihin kummallisuuksiin, niin oma linja pysyy. Ja jos oma linja maistuu hyvin niin mitäpä sitä trendien perään juoksemaan.
Tällä linjalla pysyminen on tuottanut menestystä kotiolutkilpailuissa, joista suurimpana saavutuksena Suomen kotiolutmestari 2016 titteli. Viimeinen merkkipaalu tässä kehitystyössä on O-HOY, Metsolan Olut Osakeyhtiön ensimmäinen tuote.”
O-HOYn humalointi on hoidettu linjan mukaisesti Citralla ja
Chinookilla, vahvuuden pyöriessä kaupparajan yläkulmilla. Stout tulee siinä hieman taaempana reilun viiden prosentin tuhtiudessa, mutta voisi omaan suuhun olla
vähän runsaampikin. Kelpo oluita molemmat kumminkin ovat ja näin saatiin
ensikosketus tämänkin kiertolaisen tekemisiin.
Metsola O-HOYSession IPA / 5,5%Metsola Beer Company, Kotka / Valmistuspaikka: UG Brewery. Lohja |
Oranssinen, valkeavaahtoinen olut. Tuoksu toimii. Se on
persikkaisen hedelmäinen, sitruksinen ja mäntyinen. Ehkä vähän kevyt, mutta
varsin hyvä.
Maku vie menoa puhtaammin sitrushedelmien maailmaan eikä
tropiikin tuulahdukselle jää niin paljon tilaa kuin tuoksu antaa odottaa. Se ei
haittaa, sillä suoraviivaisena APAna tämä on varsin mainio. Mukana on toki
hieman tuota kypsää hedelmää, mutta enemmän makua saadaan mäntyisen havuisuuden
puolelta.
Kepeähkö, raikas ja hyvin toimiva APA, ei valittamisen
sijaa, päinvastoin.
Metsola StoutStout / 5,3%Metsola Beer Company, Kotka / Valmistuspaikka: 8-Bit Brewing, Helsinki |
Tummanruskea, erittäin runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on kuivahko
ja hyvin paahtuneen maltainen. Tummaa suklaata, kevyttä nahkaa ja hentoa
sikaria. Aika hyvä.
Mausta löytyy varsin runsas lataus tummaa, kuivanlaista
suklaata. Paahteinen maltaisuus on myös hienosti esillä ja omaa lopussa
kohtalaisen nokistakin pintaa. Katkeroa ei juuri löydy ja jälkimaku jatkaa
paahtuneen suklaista menoa. Suutuntuma on korkeintaan keskirunsas, muttei silti
ohut. Syvempi tunnelma olisi toki tyylille eduksi, muttei tämä nyt kehno
näinkään ole. Miellyttävä tuttavuus, josta löytyy makua varsin runsain mitoin.
Kevyenlainen tausta kuitenkin tuntuu.
Pisteet: 33/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti