torstai 18. lokakuuta 2018

The Metsolat

Maltaiset Metsolat
Syksyllä on tullut maisteltua mm. maakuntamatkojen hedelmiä eli lähinnä kaakkoisen Suomen alueelta poimittuja, paikallisten panimoiden ja kiertolaisten tuotoksia. Kotkassa tuli käytyä aivan Kotka Steam Breweryn patojen äärellä asti, mutta paikallismarketista löytyi myös toisen kotkalaiskollektiivin, toistaiseksi kiertolaishengessä toimivan Metsola Beer Companyn oluita.

Metsola viitannee samannimisen asuinalueen suuntaan, jossa myös Kotka Steam Brewery toimii. Voidaanko tämän myötä puhua Kotkan oluttoiminnan keskittymästä? No, makuasioita varmaan, sillä Metsolalla ei vielä omaa tuotantopaikkaa ole, vaan nytkin käsiteltävät oluet on valmistettu UG Breweryn sekä 8-Bit Brewingin laitteilla. Kiertolaispanimon takaa löytyy viisihenkinen, kotioluttaustaa omaava harrastajaporukka. Omakin tuotanto kuuluu olevan tulevaisuuden tavoitetila, mutta ainakin toistaiseksi homma hoituu vieraissa.

Kollektiivin oluet tulivat vastaan jo useampi viikko sitten Jumalniemen Citymarketin puolella, joista valikoin mukaani kaksi sillä hetkellä eniten mieleni mukaista vaihtoehtoa, O-HOY IPAn ja tummasävyisen Stoutin. Ensimmäinen tehty Lohjalla, jälkimmäinen 8-Bitillä.

Suomen kotiolutmestariksikin pari vuotta sitten kruunattu Harri Puhakka kertoo panimon kotisivuilla tarinan O-OHOYn takaa, tai oikeastaan sen, mitä tietä kyseisen oluen äärelle on päädytty:
“Vuonna 2015 aloin tehdä oluita käyttäen C-kirjaimella alkavia amerikkalaisia humalalajikkeita. Vaikka trendin edelläkävijät ovat jo siirtyneet jenkki C:n aromeista hapanoluisiin ja ties mihin kummallisuuksiin, niin oma linja pysyy. Ja jos oma linja maistuu hyvin niin mitäpä sitä trendien perään juoksemaan.
Tällä linjalla pysyminen on tuottanut menestystä kotiolutkilpailuissa, joista suurimpana saavutuksena Suomen kotiolutmestari 2016 titteli. Viimeinen merkkipaalu tässä kehitystyössä on O-HOY, Metsolan Olut Osakeyhtiön ensimmäinen tuote.”
O-HOYn humalointi on hoidettu linjan mukaisesti Citralla ja Chinookilla, vahvuuden pyöriessä kaupparajan yläkulmilla. Stout tulee siinä hieman taaempana reilun viiden prosentin tuhtiudessa, mutta voisi omaan suuhun olla vähän runsaampikin. Kelpo oluita molemmat kumminkin ovat ja näin saatiin ensikosketus tämänkin kiertolaisen tekemisiin.

Metsola O-HOY

Session IPA / 5,5% 

Metsola Beer Company, Kotka / Valmistuspaikka: UG Brewery. Lohja

Oranssinen, valkeavaahtoinen olut. Tuoksu toimii. Se on persikkaisen hedelmäinen, sitruksinen ja mäntyinen. Ehkä vähän kevyt, mutta varsin hyvä.

Maku vie menoa puhtaammin sitrushedelmien maailmaan eikä tropiikin tuulahdukselle jää niin paljon tilaa kuin tuoksu antaa odottaa. Se ei haittaa, sillä suoraviivaisena APAna tämä on varsin mainio. Mukana on toki hieman tuota kypsää hedelmää, mutta enemmän makua saadaan mäntyisen havuisuuden puolelta.

Kepeähkö, raikas ja hyvin toimiva APA, ei valittamisen sijaa, päinvastoin.

Pisteet: 34/50

Metsola Stout

Stout / 5,3%

Metsola Beer Company, Kotka / Valmistuspaikka: 8-Bit Brewing, Helsinki

Tummanruskea, erittäin runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on kuivahko ja hyvin paahtuneen maltainen. Tummaa suklaata, kevyttä nahkaa ja hentoa sikaria. Aika hyvä.

Mausta löytyy varsin runsas lataus tummaa, kuivanlaista suklaata. Paahteinen maltaisuus on myös hienosti esillä ja omaa lopussa kohtalaisen nokistakin pintaa. Katkeroa ei juuri löydy ja jälkimaku jatkaa paahtuneen suklaista menoa. Suutuntuma on korkeintaan keskirunsas, muttei silti ohut. Syvempi tunnelma olisi toki tyylille eduksi, muttei tämä nyt kehno näinkään ole. Miellyttävä tuttavuus, josta löytyy makua varsin runsain mitoin. Kevyenlainen tausta kuitenkin tuntuu.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti