Voreia-oluita valmistava Siris oli mukava tuttavuus. Etenkin kuvan Stout hemmotteli matkalaista. |
Yksi
useammaltakin kantilta suositeltava kreikkalaispanimo on maan pohjoispuolella
toimiva, Voreia-oluita valmistava Siris MicroBrewery. Taajama-asutuksen
ulkopuolella, muutamakymmen kilometri Thessalonikista itään sijaitseva toimija
on varsin nuori, kuten monet muutkin modernimpien makujen pienpanimot
Kreikassa. Siris on perustettu vuonna 2013 ja sen vuosituotantokapasiteetti
kohoaa 260 000 litraan – hyvin kotoisan kuuloinen skenaario, eikö vain?
Panimon
tekemiset nojaavat paitsi tinkimättömään laaduntavoitteluun, mutta myös
ekologisen ja kestävän toiminnan harjoittamiseen. Ympäristö ja vastuullisuus
mainitaan panimon kohdalla moneen kertaan ja paikallista osaamista pidetään
arvossaan. Jopa itse olutta pidetään perheenjäsenenä. Sille puhutaan mukavia ja
soitetaan musiikkiakin.
Panimoa
ei ole kyhätty kasaan jämäpaloista tai kompromissiratkaisuista, vaan rakentamistyössä
on nähty vaivaa ja mitä ilmeisimmin kohtalaisesti pääomaakin. Laitteisto on
kokonaisuudessaan kreikkalaisten teollisuusyritysten valmistama ja kattaa
tuotantolinjan aina pullotukseen ja etiketöintiin saakka. Luotto oman maan
osaamiseen on kova, mutta päätös on myös periaatteellinen, paikallista
toimintaa tukeva ja kehittävä, kuten yrityksen linjaan kuuluu.
Siris
on myös hyvin kuluttujaystävällinen toimija, joka vastaanottaa aiheesta
kiinnostuneita vieraita touhujaan ihmettelemään. Itse oluiden suhteen panimon
on tavoitteena nousta kansalliseksi standardiksi kussakin tyylilajissa.
Kahdesta maistamastani oluesta etenkin tummanpuhuva Stout sitä jo varmasti
onkin, eikä Wittikään kehno kokonaisuus ollut, vaikka liika hedelmäisyys siinä
itseäni vähän mietityttikin. Kumpikin olut löytyi hotellin viereisestä lähikaupasta, jonka olutvalikoima oli lähikilpailijoita selvästi laajempi.
Voreia Stout BeerStout / 6,0% / Siris MicroBrewery, Serres, KreikkaPisteet: 38/50 |
This Greek roasted chocolate is handcrafted from six different types of malt, the finest hops an local Greek barley. A dark beer with a velvet mouthfeel and hints of chocolate, coffee and caramel. It has a rich mouth filling aftertaste which reflects the warmth and passion of Greece and its people.
Aikas tumma, rusehtavan vaahdon kruunaama olut. Paahteinen
tuoksu tarjoaa suklaata ja limppua. Varsin pehmyt ja samettinen. Oikein
miellyttävä.
Maku on tuoksun toisinto. Varsin yksinkertainen ja sen myötä
kaunis Stout. Suklaata, paahtunutta maltaisuutta sekä kevyen siirapoitua
limppua. Suutuntuma on keskirunsaan yläpuolella, jälkimaku pääasiassa suklaisen
maltainen, syvä ja pehmyt kuten koko olut. Hyvin miellyttävä kokonaisuus.
Voreia Wit BeerWitbier / 7,0% / Siris MicroBrewery, Serres, KreikkaPisteet: 32/50 |
A Belgian traditional recipe meets the Mediterranean temperament. Malts from all over the world are specially combined with Greek wheat and create an unfamiliar harmony of taste and fragrances. Refreshing, pleasant, delicate.
Vaaleankeltainen, valkeavaahtoinen olut. Hieman sameakin on.
Tuoksu on valkopippurisen mausteinen, kukkaisa ja korianterinen, vehnäinen sekä
vaalean viljava. Kepeää hedelmää, muutoin aika kuiva paketti.
Maku on tuoksua runsaampi. Sitrusmaisen pirskahteleva,
yrttinen ja valkopippurinen meno tarjoaa melko napakan loppunipistyksen ja
samaa menoa tarjoavan, pitkän jälkimaun. Vaalea runko on vehnäinen ja tuoksun
tapaan vaalean viljava. Hedelmäestereitä on myös ilmoilla, samoin yrttiin
käärittyä korianteisuutta. Terävät hiilihapot tehostavat pirteää ilmettä.
Hyvin
Kreikan hellekesään istutettu Witti, vaikkei ehkä aivan omiin suosikkeihin
nousekaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti