tiistai 23. lokakuuta 2018

Siris MicroBrewery: Voreia Stout Beer & Wit Beer

Voreia-oluita valmistava Siris oli mukava tuttavuus. Etenkin kuvan Stout hemmotteli matkalaista.
Yksi useammaltakin kantilta suositeltava kreikkalaispanimo on maan pohjoispuolella toimiva, Voreia-oluita valmistava Siris MicroBrewery. Taajama-asutuksen ulkopuolella, muutamakymmen kilometri Thessalonikista itään sijaitseva toimija on varsin nuori, kuten monet muutkin modernimpien makujen pienpanimot Kreikassa. Siris on perustettu vuonna 2013 ja sen vuosituotantokapasiteetti kohoaa 260 000 litraan – hyvin kotoisan kuuloinen skenaario, eikö vain?

Panimon tekemiset nojaavat paitsi tinkimättömään laaduntavoitteluun, mutta myös ekologisen ja kestävän toiminnan harjoittamiseen. Ympäristö ja vastuullisuus mainitaan panimon kohdalla moneen kertaan ja paikallista osaamista pidetään arvossaan. Jopa itse olutta pidetään perheenjäsenenä. Sille puhutaan mukavia ja soitetaan musiikkiakin.

Panimoa ei ole kyhätty kasaan jämäpaloista tai kompromissiratkaisuista, vaan rakentamistyössä on nähty vaivaa ja mitä ilmeisimmin kohtalaisesti pääomaakin. Laitteisto on kokonaisuudessaan kreikkalaisten teollisuusyritysten valmistama ja kattaa tuotantolinjan aina pullotukseen ja etiketöintiin saakka. Luotto oman maan osaamiseen on kova, mutta päätös on myös periaatteellinen, paikallista toimintaa tukeva ja kehittävä, kuten yrityksen linjaan kuuluu.

Siris on myös hyvin kuluttujaystävällinen toimija, joka vastaanottaa aiheesta kiinnostuneita vieraita touhujaan ihmettelemään. Itse oluiden suhteen panimon on tavoitteena nousta kansalliseksi standardiksi kussakin tyylilajissa. Kahdesta maistamastani oluesta etenkin tummanpuhuva Stout sitä jo varmasti onkin, eikä Wittikään kehno kokonaisuus ollut, vaikka liika hedelmäisyys siinä itseäni vähän mietityttikin. Kumpikin olut löytyi hotellin viereisestä lähikaupasta, jonka olutvalikoima oli lähikilpailijoita selvästi laajempi.

Voreia Stout Beer

Stout / 6,0% / Siris MicroBrewery, Serres, Kreikka

Pisteet: 38/50

This Greek roasted chocolate is handcrafted from six different types of malt, the finest hops an local Greek barley. A dark beer with a velvet mouthfeel and hints of chocolate, coffee and caramel. It has a rich mouth filling aftertaste which reflects the warmth and passion of Greece and its people.
Aikas tumma, rusehtavan vaahdon kruunaama olut. Paahteinen tuoksu tarjoaa suklaata ja limppua. Varsin pehmyt ja samettinen. Oikein miellyttävä.

Maku on tuoksun toisinto. Varsin yksinkertainen ja sen myötä kaunis Stout. Suklaata, paahtunutta maltaisuutta sekä kevyen siirapoitua limppua. Suutuntuma on keskirunsaan yläpuolella, jälkimaku pääasiassa suklaisen maltainen, syvä ja pehmyt kuten koko olut. Hyvin miellyttävä kokonaisuus.

Voreia Wit Beer

Witbier / 7,0% / Siris MicroBrewery, Serres, Kreikka

Pisteet: 32/50

A Belgian traditional recipe meets the Mediterranean temperament. Malts from all over the world are specially combined with Greek wheat and create an unfamiliar harmony of taste and fragrances. Refreshing, pleasant, delicate.
Vaaleankeltainen, valkeavaahtoinen olut. Hieman sameakin on. Tuoksu on valkopippurisen mausteinen, kukkaisa ja korianterinen, vehnäinen sekä vaalean viljava. Kepeää hedelmää, muutoin aika kuiva paketti.

Maku on tuoksua runsaampi. Sitrusmaisen pirskahteleva, yrttinen ja valkopippurinen meno tarjoaa melko napakan loppunipistyksen ja samaa menoa tarjoavan, pitkän jälkimaun. Vaalea runko on vehnäinen ja tuoksun tapaan vaalean viljava. Hedelmäestereitä on myös ilmoilla, samoin yrttiin käärittyä korianteisuutta. Terävät hiilihapot tehostavat pirteää ilmettä. 

Hyvin Kreikan hellekesään istutettu Witti, vaikkei ehkä aivan omiin suosikkeihin nousekaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti