sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Vierailu Nilkko Brewingillä


Päivän agenda.

Panimopuotikierrokset saivat Kotkan reissun jälkeen pikaista jatkoa, kun tieni vei pikavisiitille Lappeenrantaan. Tujullahan ei omaa kauppaa vielä panimon yhteydestä löydy, mutta kotimatkan varrelle sattui jotain muuta näkemisen arvoista: mäntyharjulainen Nilkko Brewing taproomeineen ja puoteineen.

Viime vuonna perustettu Nilkko toimii lähellä Mäntyharjun kuntakeskusta, vanhassa Askeleen kenkätehtaassa. Alueelta löytyy aika hyvä opastus oikeaan osoitteeseen, eikä lastauslaiturin seinään kiinnitetyt, hienot Nilkon kyltit jätä mitään arvailujen varaan. Katso kuvat! Kohdetta lähestyttäessä eteen sattuu myös taproomin terassialue eli lastauslaiturille pystytetyt oluensiemailupöydät. Mukavan rouheaa.

Nilkon terassialue.
Itse satuin paikalle huomaamattani ennen virallista aukioloaikaa, mutta ovesta löytyi onneksi ovikello ja kehoitus rimpauttaa sitä, mikä ostoksille muulla ajalla oli halukas tulemaan. Oven avasikin panimon toinen perustaja ja samalla ainut täyspäiväinen työntekijä Iiro Heikkilä.

Panimotilasta vaneriseinin erotettu taproom oli todella kutsuvan ja leppoisan näköinen paikka, johon oli oikeasti panostettu ja nähty vaivaa. Suoraan sanoen olin positiivisen yllättänyt, sillä odottelin vähän askeettisempaa näkyä. Tunnelma oli oikeastaan mukavan olohuonemainen ja sellainen, jossa istuisi iltaa hyvällä porukalla vähän pidempäänkin. Ja usein.

Isäntä itse tiskin takana.
Leppoisa miljöö.
Anniskeltavat juomat koostuvat luonnollisesti panimon omista tuotteista, joita täydennetään muutamin vierasoluin meiltä ja maailmalta. Ja joukkoon mahtuu mallasjuomien lisäksi myös siidereitä sekä kahvia.

Viereisestä huoneesta löytyvän kaupan hyllyillä on mahdollista ostaa Nilkon oluita aina 12-prosentin vahvuuteen saakka, mutta myös vierailevat tuotteet ovat mukaanostettavissa, mikäli alittavat 5,5-prosentin rajan. Juomatuotteiden lisäksi kaupasta löytyy panimorekvisiittaa paidoista kangaskasseihin ja laseista oluiden kantovälineisiin. Vierailuhetkellä valikoimissa oli viisi omaa olutta, jotka saavat syksyn myötä seurakseen vähän paahteisemmankin ystävän.

Nilkon käymiskapasiteetti mahdollistaa tällä hetkellä noin 50 000 litran vuosituotannon. Olutta valmistuu parina päivänä viikossa 500:n litran erissä ja maut painottuvat vahvasti jenkkityyppisiin tuotteisiin, joiden suuriksi ystäviksi itse perustajat avoimesti tunnustautuvat. IPAa ja APAa oli nytkin tietty tarjolla, mutta kavalkadi taipuu paikoin myös muihin suuntiin. Edellä mainittu, paahteisempi uutuus on ilmeisesti tulossa jossain vaiheessa Alkoonkin.

Puodin puoli
Kaupasta löytyy myös vaatepuolta.
Ja vähän uniikimpaakin tavaraa.
Mäntyharjulaisten oluita on paikoin saatavilla myös Jyväskylästä, mutta itse en niihin ole tainnut vielä kertaakaan törmätä. Osasyynä voi olla sopivasti kesäkaudelle avattu panimopuoti, jonka sekä paikalliset että alueen laajaan mökkiasukkaiden heimoon kuuluvat kanssakansalaiset ottivat paremmin kuin hyvin vastaan. Iiro mainitsikin, että kesällä jouduttiin myymään paljon eioota kauempaa kyselleille, koska olut liikkui niin rivakkaa tahtia suoraan pääpaikalta ja paikallisesti.

Panimon nimeä olen muuten pohdiskellut jokusen kerran, mutta sen taustoista unohdin tietty paikan päällä kysäistä. Onneksi on ATK, joka tiesi kertoa nimen viittaavan lähialueella sijaitsevaan Nilkon kallioon, paikkaa jossa jättiläisen kerrotaan istuneen nilkkojaan uittamassa.

Kallioon liittyvät myös etiketeissä esiintyvät, sympaattiset eläinhahmot. Paikka on lähellä perustajien perheiden koteja ja mökkejä, joten etikettien eläinystävät kuvastavat niitä metsän asukkaita, joita he kallion läheisyydessä ovat itse tavanneet. Hauska idea ja ainakin itselläni huomio kiinnittyi samantien Lucky IPAn etikettiin ja ilvekseen, joka ainakin itseltäni on vielä luonnossa kokonaan havaitsematta.

Sen pidemmittä puheitta kiitokset Iirolle oven avaamisesta ja juttutuokiosta. Nilkon tilukset kannattaa itse käydä kokemassa ja napata siinä sivussa vähän olutta kotiinviemisiksi.

Tällainen kolmikko ja kangaskassi lähti tällä kertaa mukaan panimokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti