maanantai 17. joulukuuta 2018

Alkon Jouluoluet 2018: Põhjala Leevike

Põhjala Leevike. Etiketti on muuten varsin hieno näkemys punatulkusta.
  • Tyyli: Joulumaustein pilattu Sour Ale
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro

Virolainen punamulkero oli yksi niistä Alkon jouluoluista, joita en olisi suurin surminkaan lähtenyt ostamaan. Maahantuoja kuitenkin toimitteli yhden pullon näytille, joten pakkohan se oli tetsata läpi. Tai ainakin vahvaan alkuun.

Põhjalan Leevike osoittautuikin juuri sellaiseksi olueksi, mitä ennakkotiedot ja etiketin kuvailut enteilivät: joulumausteiseksi hapanolueksi. Se on maustettu karpaloilla, jollakin hibiscus-suvun kukalla, kanelilla, kanervahunajalla, neilikalla ja paahdetulla kanelilla. Panimon kotisivut mainitsevat myös mustat viinimarjat ja karpaloistakin sekä tuoreversion, että hieman käyneemmätkin palaset.

Olut on humaloitu Hallertau Blancilla ja mallasrunkoon on uhrattu peräti kuutta eri viljalaatua niin mallastettuna kuin mallastamattomanakin. Mukana on ohramaltaiden lisäksi mm. vehnämallasta, kaurahiutaleita ja spelttiä. Sanomattakin selvää, että menevät suoraan haaskuuseen viimeistään siinä vaiheessa, kun joku on löytänyt kanelipurkin…

Põhjala Leevike
Punaruskea, samea ja niukkavaahtoinen olut. Tuoksu on hyvin jouluinen eli tuo mieleen glögin ja piparin. Punakka, hapankirsikkainen ja pihamarjamehumainen marjaisuus luo väriä taustalle, josta löytyy myös toffeista makeutta. Neilikkaa ja kanelia löytyy kuitenkin eniten ja ihan tunnelmallinen tuo tuoksu on. Jos siis voi samalla unohtaa, että ollaan oluen äärellä. Tuoksu on kuitenkin tämän oluen selvä vahvuus.

Maku nääs viimeistään palauttaa mielen maan pinnalle ja muistuttaa hyvin, miksen näistä joulun maustepommeista oikein välitä. Hapan osa on tuoksua selvemmin esillä eli vähän ohuemmissa tunnelmissa mennään. Kirsikkainen, puolukkainen ja viinimarjaisa, punakka happamuus on jännän valjua ja vähän vetiseltä tuo tiiviisti mukana kulkeva neilikka-kanelisuuskin alkuun tuntuu.

Maun alkupuoli on kirpeähkön marjaisa, puoliväli aika tyhjä ja loppu hyvin joulumausteinen sekä marjava. Ei iske, ei sitten millään... Huti, jonka tiesi jo paperilla hudiksi. Mausteihmisille voipi olla kovaakin herkkua, mulle ei maistu.

Pisteet: 24/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti