maanantai 10. joulukuuta 2018

Kanavan Panimo x Bönthöö Bönthöö: Paljas Saari

Kanavan Panimo x Bönthöö Bönthöö: Paljas Saari
Paljas saari riisuu gosen ilkosilleen. Marjat eivät ole enää näin ja tropiikki on kitukasvuista. Minimalistisuus on tämän oluen vuorisuola. Jokainen ihminen on saari.
Juu elikkäs Suomen paras hapanolut á la Kanavan Panimo ja olutalan moniottelija, kollegablogisti Bönthöö Bönthöö. Yllä kursivoitu esittelyteksti kertoo oluesta kaiken olennaisen. Se on rakennettu mahdollisimman paljaaksi eli ilman suurempia kikkailuita toimivaksi goseksi. Sitruunamehua on käytetty ns. väriksi ja kokonaisuus nojaa vahvemmin tuohon vuorisuolan ja maitohappohapatuksen pyhään liittoon. Korianteria toki löytyy, mutta se kuuluu asiaan. Onhan tämä kyllä hieno olut ja 3,5-prosenttiseksi todella runsasmakuinen, kuten hyvän gosen kuuluukin.

En tiedä, onko tämä omaan makuun se Suomen paras hapantuote, mutta hyvin vahvoilla se tässä kisassa joka tapauksessa on. Erityismaininta ruman yksinkertaistetulle etiketille, joka kääntyy karmeudessaan jo nerokkuuden puolelle. Paljasta, kuten pitääkin. Taisi olla monitaituri Anniina Nurmen käsialaa.

Kanavan Panimo x Bönthöö Bönthöö: Paljas Saari
Samea, vaaleahkon keltainen ja kevytvaahtoinen olut. Tuoksu on hyvä, aikalailla keskirunsas ja odotettu: korianteria löytyy, samoin mukavaa happamuutta, josta oma nenä nostaa esiin sitruunaa ja viheromenan mautonta kirpeyttä. Väittäisin haistavani myös suolan, jos sillä aromi ylipäänsä on. Tasapainoinen Gose lasissa, se on selvä.

Maku jatkaa tuoksun työtä. Aika tasapainoinen, runsasmakuinen ja pirteä paketti. Korianteri on maussa hyvin edustettuna, sitruunamehun tuodessa taakse kirpeää happamuuttaan. Vuorisuola viimeistelee näytelmän, vaalea runko tukee menoa omalta osaltaan ja vaikka maku varsin runsas onkin, ei se käy millään tapaa liian raskaaksi. Aika tosi jees.

Suomen paras souri? Näin on päätetty eli sinällään: kyllä. Omaan makuun on paha sanoa varmaksi, mutta korkealla ollaan joka tapauksessa.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti