keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Fuller's Past Masters 1981 ESB

Fuller's Past Masters 1981 ESB
  • Tyyli: ESB
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Fuller's, Chiswick, Englanti
Ai että, nyt tuli Fuller´silta ”uutuus”, jota ei voinut ohittaa. Panimon reseptiarkistohan tursuaa mitä kutkuttavampia, perinteisiä brittiolutaihioita, joita panimon Past Masters –olutsarja on herätellyt henkiin erikoiserien muodossa. Tarina kertoo, että käsinkirjoitettuun reseptikirjaan on kerätty tiedot kaikista panimon keitoista aina vuodesta 1845 alkaen, joskin veikkaan että viiimeistään viime vuosina tietotekniikka on digitalisoinut toimintaa. Englannissakin.

Nyt kauppahyllyihimme saapunut Past Masters 1981 ESB kunnioittaa tänä vuonna eläköitynyttä panimomestari John Keelingiä. jonka arvostettavan pitkä 37-vuotinen ura on kieltämättä oluensa ansainnut. Oluen nimi kertoo Johnin töihintulovuoden ja itse reseptiikka kuuluu on hänen ensimäisenä työpäivänään valmistunelle oluelle. Hieno idea, kaunis ele.

Past Masters 1981 on Pale Ale- ja Crystal –maltaisen rungon varaan nostettu, Targetilla, Northdownilla, Challengerilla ja Goldingsilla humaloitu, miellyttävän brittihedelmäinen ja runsasmakuinen olut. En lähtenyt rinnastamaan sitä panimon vakiotuotannossa olevaan ESB:hen, mutta muistinvaraisesti kommentoituna 1981 on selvästi hedelmäisempi ja pehmeämpi olut. Hienoja juomia siis kumpikin.

Fuller's Past Masters 1981 ESB
Meripihkainen, kaunis ja kutsuva olut. Tuoksu on vahvasti brittihedelmäinen, hivenen pähkinäinen, hennon toffeemaltainen ja sopivan yrttinen. Nyt on kyllä palaset kohdillaan.

Maku on aika jees. Tämmöistä saisi olla enemmänkin maitokauppojen valikoimissa. Melkolailla runsas ja alusta loppuun toimiva, jämäkkää brittimenoa tarjoileva olut on nimittäin kohtalainen harvinaisuus meikäläisten valikoimissa. Onneksi on Fuller’s.

Runsasta hedelmäisyyttä löytyy maustakin, mutta myös mallas pääsee nyt enemmän esille. Se maistuu toffeisena, kinuskisena ja vähän leipäisänäkin. Muina vivahteina mausta löytyy pähkinäisyyttä, kevyttä kukkaisuutta, yrttiä ja kevyttä mausteisuutta. Jälkimaku kaikuu katkerahkona, leipäisänä sekä ohuen siirapoitunakin. Ei tämä ehkä normi-ESBin vertainen ole, mutta ei siitä kyllä kauaksi jäädä. Hieno ja maistuva britti.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti