torstai 27. joulukuuta 2018

Kotiolut: Vehniän Kellerbier


Vehniän Kellerbier

Vehniän kylältä on aiemmin ollut maistossa iso liuta erilaisia sahteja ja vähän siideriäkin, mutta nyt päästään ensikerran ihan oluen ääreen. Vaikka meikäläisen ensikosketus perinteisen Kellerbieren äärellä tapahtuukin, on poikain oluttuotanto painottunut vielä toistaiseksi enempi IPA-APA –linjalle, jollei sahdin itseoikeutettua dominointia lasketa lukuun.

Vehniän Kellerbier on valmistettu Pilsner-, Cara Munich- ja CaraPIls –rungon päälle, Magnumin ja Hallertau Perlen viitoittaessa humalaista polkua. Samea, noin viisiprosenttinen lagerolut kävi kaksi viikkoa +13°C:ssa, jonka jälkeen sitä lageroitiin kylmäkellarissa (+5°C) toinen samanmoinen pätkä. Hiivana on käytetty Saflager-kantaa, jonka myötävaikutuksella syntyi myös toinen, tällä kertaa vehniäläisin humalin ryyditety lager, joka odottaa kaapissa vielä korkkaamista.

Alkujaan tästä Kellebierestä piti tulla Pilsiä, mutta keittoon lisättiinkin myös tuota Cara Munichia, jonka myötä lopputulemasta tuli hieman muhkeamman maltainen ja samea kellariolut. Se, kuten vehniäläisten muutkin kotioluterät on myös gluteeniton. Oluiden valmistuksessa käytetään White Labsin kirkastusainetta (WLN4000 clarity Ferm), joka poistaa oluesta gluteiinia. Mikko itse tarkentaa ominaisuutta seuraavasti:
Täyttä taettahan kotioluen gluteenittomuudestahan ei ole, koska sitä ei millään testata. Käyttämällä maltaita, joilla saa vähägluteenista olutta tehtyä ja lisäämällä tuota clarity fermiä saadaan tehtyä olutta, jota keliaakikkokin uskaltaa ainakin maistaa.
Vehniän Kellerbier
Samea, vaaleankeltainen, kinuskinen ja aika kaunis olut. Tuoksu on hieno. Vaalean maltainen, paahtoleipäinen, hieman hunajainen ja yrttinen.

Maku on kuivempi, viljavan maltainen, vaalean leipäinen ja edelleen hivenen hunajainenkin. Yrttisyys on läsnä läpi maun ja tarjoaa lopussa mukavaa purevuuttakin. Taustalta löytyy olkista mausteisuutta. Makumaailma on aika runsas, eikä valittamisen sijaa löydy. Pidemmän päälle meno kuivuu ehkä liiaksi, mutta pikkuvian äärellä tuossa lopulta ollaan. Nyt on osuttu lagermaailmassa nappiin.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti