sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Browar Stu Mostów x Camba Bavaria ART1 Doppel Weizenbock German IPA

Browar Stu Mostów x Camba Bavaria ART1 Doppel Weizenbock German IPA
Tällainen puolalais-saksalaisen yhteistyön tulema tuli vastaan joku aika sitten tunnelmallisessa Vihreässä Haltiattaressa. Tyylilajiksi  ilmoitettu Doppel Weizenbock German IPA kuulosti sanakollaasina sen verran kivalta, ettei vaihtoehtoja juurikaan jäänyt. Rennommalla kädellä humaloidut, vahvanlaiset vehnäthän ovat mitä parhainta herkkua, kysykää vaikka TAP5:n ystäviltä.

ART-sarja esittelee Stu Mostówin innovatiivisimpaa puolta ja sisältää jo melko kirjavan joukon erilaisia kollaboraatio-oluita kahvidunkkelista porkkana-dinkel-olueen ja vanilja-suklaa-skottialesta muutamaan eri tavalla maustettuun nitrostoutiin. Kavereina patojen äärellä on heilunut tuttuja nimiä, kuten Northern Monk, Brewski, De Molen ja Naparbier, mutta nyt maistossa on tosiaan saksalaisen Camba Bavarian kanssa tehty tuotos.

Kyseinen olut yhdistelee vahvanlaista Doppelbock-maailmaa ronskiin humalointiin, missä ei sinällään mitään uutta tai erilaista ole taustalla. Humaliksi on tosin valittu jenkkisuunnan sijasta saksalaislajikkeita, kuten Hallertauta, Saphiria ja Mandarina Bavariaa, jotka kyllä vastaavat modernien makuniilojen märän maltaisiin päiväuniin toimivalla tasolla. Itsekin pidän…

Browar Stu Mostów x Camba Bavaria ART1 Doppel Weizenbock German IPA
Browar Stu Mostów x Camba Bavaria ART1 Doppel Weizenbock German IPA
Samea, vehnäolueksi ulkonäöltään tunnistettava olut tarjoaa varsin aromaattisen, hedelmäesterisen ja kuivattavan mausteisen tuoksun kokonaisuuden. Vaalean Doppelbockin tunnuspiirteet ovat vahvana läsnä, mutta myös humaloinnin ennakkoluulottomuus on selvästi esillä. Perushefen äärellä ei tuoksun perusteella siis olla, vaikka lajityyppi selvänä tuntuukin.

Maku todistaa tuoksuhavainnot oikeiksi. Banaaninen, vaaleahkon vehnävä, pyöreänkin maltainen ja kevyelti alkoholisen lämmin runko levittäytyy melko solidina aromaattisen hedelmäisen, havuisen ja parfyymisen harson alle. Lopussa sopivaa katkeruutta ja valkopippurinsekaista mausteisuutta, kuivuutta ja lisää, kohti jälkimakua suuntaavaa aromileikittelyä. Samaan aikaan aika vahva, silti raikkaan pirteä ja hedelmäinen, mutta myös kuivan mausteinen ja janottava. IPAnoitu Weizenbock… Sellainen tämä juurikin on.

Olut on kulmikkaampi kuin hekumallinen Braupakt ja tuohon mestariteokseen verraten paikoin hieman ontuvakin, silti puolalaisten kollaboraatiosarjaa kohtaan mielenkiintoa herättävän toimiva kokonaisuus.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti