HIISI Nuri Brut IPA |
Vuoden viimeinen olutarvio sisältää ripauksen kuivaa
huumoria ja uutuuden tuulahduksia. Paikallispanimo HIISI näet toi vuoden
viimemetreillä kauppahyllyyn uutta IPA-trendiä levittävän Nurin eli kuivaa Brut
IPA –tyylisuuntaa maahamme rantauttavan oluen. Allekirjoittanutkin on näistä
samppanja-IPOista jotain jo kuullut, mutta Nuri on ensimmäinen ihan fyysisesti
vastaantullut ko. lajin edustaja.
Brut IPA on kalifornialainen ”keksintö”, joka levittäytyy
samean NEIPA-buumin vanavedessä pitkin maita ja mantereita. Viineistä perillä
olevat kansalaiset arvannevatkin jo, mistä Brut IPAssa on kyse: se on todella
kuiva, korkeintaan hyvin vähäisiä määriä sokereita sisältävä lopputuote.
IPA-liite paljastaa sen olevan vaaleiden, runsaasti humaloitujen
pintahiivaoluiden alalaji, mikä pitääkin hyvin kutinsa. ”Brut IPA on niin lähellä samppanjaa, kuin oluen vain on mahdollista
olla”, onkin sanonta, jota voi pitää hyvänä ohjenuorana etsinnässä. Samppanjasta
poiketen Brut IPAn tosin odotetaan olevan melko mietoa, mieluusti selvästi alle
kuusiprosenttista, joskin sen syntytarina vähän vahvempiin aineisiin pohjaakin.
The beer must be pale, extremely dry, highly carbonated, and demonstrate clear hop aromas. –Kim Sturdavant
Oluen isänä pidetään San Francisco’s Social Kitchen and Breweryn
pääpanijaa, Kim Sturdavantia, jonka aikomuksena oli valmistaa humalat edellä
kulkeva, mallasrunkoaan ja yleensä vahvassa päässä siitä nousevaa makeutta tavallista
reilummin piilotteleva Triple IPA. Apunaan hän käytti mm. Imperial Stouteissa
käytettyä amyloglucosidase-entsyymiä, jonka avulla runsaasti maltaita runkoonsa
vaativista paahdenautinnoista saadaan ylimääräinen makeus pois.
--- --- --- --- --- --- ---
Amyloglucosidase on entsyymi, joka auttaa hiivaa käyttämään vierteen sokereita entistä paremmin hyödykseen. Se pilkkoo vierteestä myös sellaisia sokereita, jotka ei normaalisti hiivalle kelpaisikaan, mikä kuivattaa lopputuotetta entisestään. Tai kuten lontooksi sanotaan: ”...allowing the yeast a bonus meal during fermentation”…
--- --- --- --- --- --- ---
Mutta entäpä jos saman entsyymin yhdistäisi reilusti
keveämpään tuotteeseen? Sitä
Kim lähti seuraavaksi kokeilemaan. Syntyi Brut IPA. Tai San Francisco IPA. Tai
Champagne IPA. Tai Extra Brut IPA. Uudehkon tyylin ympärillä elää
useampikin nimitys, joista tuo Brut lienee nyt vakiintumassa kansankieleen…
Maailman kenties ensimmäinen Brut IPA näki päivänvalon
marraskuussa 2017. Nelson Sauvinilla humaloitu ”Hop Champagne” osui maaliin
kertayrittämällä ja tekijä itsekin kertoo nauttineensa growlerillisen ”kuin
huomaamattaan” ”laaduntarkkailua” suorittaessaan. Sana lähti pian kiirimään ja
naapuripanimoilta tiedusteltiinkin pian, josko hyökin voisivat laittaa oman
versionsa tulille. Idea sai
hyväksynnän ja pian mm. Cellarmaker Brewing sekä Drake’s Brewing Co. seurasivat
San Francisco’s Social Kitchen and Breweryn esimerkkiä. Aika pian myös moni muu ympyrän laajentuessa jo globaalille akselille.
HIISI Nuri Brut IPA |
Oikeaoppiseksi kuvattu Brut IPA suosii hedelmäisiä, lähinnä
trooppisia humala-aromeita. Esimerkiksi kukat, ruohot ja yrtit sekä
IPA-maailmaan muutoin sopiva havuisuus ovat sen sijaan epätoivottuja palasia
tässä makupaletissa. Edellä mainittiinkin jo kuuden prosentin kattovahvuus (joka on jo ilmeisesti nostettu seitsemään),
jonka jälkeen rungosta alkaa nousemaan tyylissä välteltävää makeutta.
Kuten sameiden NEIPOjenkin, myös Brut IPAnkin runkoon
voidaan lisätä ohramaltaan lisäksi myös muita viljoja ja täyteaineita.
Esimerkiksi Verboten Brewing & Barrel Project hyödyntää omassa versiossaan
mm. riisihiutaleita, jolle Olutkellari ehdottaa lisänimeä ”Riisi-Brutti”. *ba-da-bum-tsih*
HIISIn Nuri ei sen sijaan riisiin luota, vaan sen rungosta
löytyy hitunen vehnämaltaita. Ristin sen sitä myöten HIISI-Brutiksi. Olut on
tosiaan juuri kaupparajaa myötäilevä, maamme ensimmäisten Brutien joukkoon
joulun jälkeen astunut uutuus. Lajin taisi meillä ensimmäisenä toteuttaa Rocking Bear Brewers, jolle liskopanimo Fat Lizard teki pian seuraa, mutta muutoin ei taida kovinkaan suurta tunkua vielä
olla. Mutta kyllä se sieltä, tulihan NEIPAakin hitaan alun jälkeen vähän joka
tuutista, eikä virta kai hirveästi vielä ole laantunut. Hyvä niin, uusille
tuulille on kyllä tilaa.
Nuri nurin. |
Nuri oli ja on vieläkin allekirjoittaneen ainut makukosketus
noin vuoden vanhaan olutalatyyliin. Senpä vuoksi vertailupohja on melko hatara,
eikä teoriaa suurempaa ymmärystä aiheen tiimoilta ole päässyt karttumaan.
NEIPOjen kanssa homma oli jonkin aikaa samalla tolalla, eikä suuntaus alkuun
meinannut ottaa oikein tuulta alleen. Suunta kuitenkin muuttui sitä mukaa mitä
enemmän laatua alkoi ihan jees -tavaran
kylkeen löytymään. Brut IPA sen sijaan osui makuhermon mielenkiintovyöhykkeelle
heti ensiyrittämällä. Tai no, ehkä kolmasosalasillisen jälkeen…
Nuri on useiden hiisiläisten tapaan gluteeniton ja sen
etikettitaidetta on pakko taas ihastella. OIuen nimi suorastaan pakotti
kääntämään pullon nurin ja tämä oli ilmeisesti grafiikkaa suunniteltaessa
tiedostettu, sillä minusta kuvajainen toimii ”väärinpäin” paremmin, eikä
etiketti enää ”oikeinpäin” katseltuna näytä ns. oikealta.
Takapuolelta löytyvä Nuri-loru voisi hyvin olla kannanotto esimerkiksi nyt mm. Twitterissä vellovan poliittisen keskustelun tason ja siihen (aiheesta riippumatta) liittyvän tahallisen väärinymmärtämisen suuntaan, mutta sitäpä en lähde varmaksi väittämään. Tuli vain ehkä ensimmäisenä mieleen ja katsoinhan itsekin etikettiä mielummin toiselta kantilta, kuin miltä se alkujaan oli tarkoitettu… Onhan se hilpeämpikin niin.
Takapuolelta löytyvä Nuri-loru voisi hyvin olla kannanotto esimerkiksi nyt mm. Twitterissä vellovan poliittisen keskustelun tason ja siihen (aiheesta riippumatta) liittyvän tahallisen väärinymmärtämisen suuntaan, mutta sitäpä en lähde varmaksi väittämään. Tuli vain ehkä ensimmäisenä mieleen ja katsoinhan itsekin etikettiä mielummin toiselta kantilta, kuin miltä se alkujaan oli tarkoitettu… Onhan se hilpeämpikin niin.
Nuri kaiken vääräks tietää, vastoin muita kaiken kiertää. Sanoo, kuulee, toiseks ääntää, nurin elää, oikeeks kääntää.
Nuri on kuivan pirskahteleva, hedelmäinen ja aromikas – vähän toisenlainen IPA. Moderni ja kevyt, Nuri on aikansa arvuutusten tulos.
HIISI Nuri Brut IPATyyli: Brut IPAAlk.%: 5,5Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi |
Sameanlainen, kohtalaisen vaahdon nostava, vaaleankeltainen
olut. Tuoksu on aika mieto, lähinnä greippisen hedelmäinen ja kuiva.
Maku on veikeä. Ensin ajattelen, että tässä on varmaan
ruista, mutta mielikuva tullee tuosta hyvin kuivaksi vetävästä lopetuksesta,
joka tuntuu ”kuin kaikki kosteus katoaisi suusta pois”. Näin aihetta pohdittiin
kahden kesken kotisohvalla. Eli kuivaa on. Ja greippisen hedelmäistä..
Ensikosketus tosin jopa vähän harmistutti, mutta tämähän on
aika hemmetin hyvää. NEIPAmaista hedelmää, mutta hyvin, hyvin, hyvin kuivassa
ja greippivetoisessa paketissa. Aika khuulia. Saa nähdä, nouseeko Brutit silti
NEIPAilun haastajaksi omalla maistelupöydällä...
Pisteet: 37/50
Humalantäyteistä uutta vuotta kaikille! Oli se sitten brutismia, newenglismia, west
coastismia tai sitten takuuvarmaa vanhan mantereen bitterismiä...
Rocking Bear ehti lanseerata ensimmäisen kaupallisen brut IPAn vähän ennen liskoja.
VastaaPoistaKommenttini katosi jonnekin, mutta kiitos korjauksesta. Päivitin tiedon juttuun :) Ei pysty pysymään perässä uutuuksien tulvassa.
PoistaCoolHead made a brut ipa too recently, with collaboration of Brewdog Helsinki.
VastaaPoistaSo far the only one I had from Finland.
But it wasn't that good actually.
I'm looking forward to try this one!
Okay, so Brut is slowly spreading among Finnish microbreweries already. Gotta keep my eyes open for these others too. Nuri was pretty good eventhough I wasn't so sure what to really expect from this style. Cheers!
Poista