keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Blaugies x Hill Farmstead La Vermontoise

Blaugies x Hill Farmstead La Vermontoise

Istuskelin Tallinnan TapTapissa lasi puolillaan eliitti-ihmisen eliksiiriä, kun huomasin Lambic-hyllyn alalauteella rumanvihreän, mutta jostain syystä mielenkiintoni herättäneen pullon. Etiäinen osoittautui mieluisaksi ”löydökseksi”, sillä pullon kyljessä komeili tutulta kalskahtanut Hill Farmstead –panimon nimi. ”Mikäs tää nyt olikaan? Ai niin, se Ratebeerissä ties kuin monena vuonna maailman parhaaksi valittu vermontilainen…”

Hill Farmstead on ollut itselleni tuttu lähinnä vain nimen ja meriittien muodossa, joten tästä löydöksestä jaksoin innostua kohtalaisen paljon. Kävipä vain niin, että sama tuote löytyi myöhemmin samanhintaisena, mutta isompana pullokokona Viru Keskuksen ruokakaupan hyllystä ja näin jälkikäteen jää kyllä harmittamaan, etten tuotakin pullotetta mukaani ”jaksanut” napata.

La Vermontoise on tosiaan pienen belgialaisen perhepanimon, ja maailman mainetta nautiskelevan Hill Farmsteadin yhteistyössä valmistama speltti-Saison – Saison d’Epeautre. Aromaattinen ja miltei täydelliseksi yksilöksi osoittautunut tuote on humaloitu perinteistä poiketen Amarillolla, mikä kieltämättä sopii juomaan oivallisesti. Olut on valmistettu Blaugiesin idyllisellä pikkupanimolla Belgiassa, Ranskan rajan välittömässä läheisyydessä.

Blaugies x Hill Farmstead La Vermontoise
Fanølla ja Nørrebrolla uraansa aloitelleen Shaun E. Hillin Hill Farmstead on tosiaan aika kohuttu toimija, joka on mm. voittanut Ratebeerin 'Best New Brewery in the World' –tittelin vuonna 2011 ja saanut tähän päälle vielä  'Best Brewery in the World' –nimityksen vuosina 2012, 2014, 2015, 2016 ja 2017. Välistä jäänyt vuosi 2013 tarjosi sarjaan ”häpeällisen” hopeasijan.

Pöllömpää jälkeä ei tee myöskään itselleni tähän saakka tuntematon Blaugieskaan, jonka belgimaut tuntuvat kansalle maistuvan. Vuonna 1988 perustettu panimo tosiaan toimii aivan Ranskan rajapinnassa, muutamien kilometrien päässä Monsista, Maubeugesta ja Valenciennestä (eli Lillestä kaakkoon). Suodattamattomia, pullokäyviä oluita valmistetaan tunnelmallisessa maalaispihapiirissä Pierre-Alex Carlierin, hänen vaimonsa Berangere Deschampsin sekä appiukko Claude Deschampsin voimin. Panimo on alkujaan Kevinin vanhempien perustama yritys ja perhepiiriä täydentää naapuriravintolaa pyörittävä Kevinin pikkuveli vaimoineen.


Blaugies x Hill Farmstead La Vermontoise
Vaaleankeltainen, täysin samea olut nostattaa niin kuohkean ja kestävän vaahdon, ettei kokonaista pulloa saa parillakaan kaadolla mahdutettua lasiin. Kaunis olut. Tuoksu on aromaattinen, sitruksenkuorinen, kukkainen ja parfymaattinen. Taustalla valkopippusta mausteisuutta, olkista, vehnävää maltaisuutta. Vähän esterinenkin. Aika hienoa menoa.

Maku: Hemmetin hyvä. Edelleen hyvin aromaattinen, kepeän sitruksenkuorinen ja pirteä, mutta myös melko kuivaksi kääntyvä herkkupala. Kukkaisuutta, parfyymiä, vaaleita hedelmäestereitä. Lopussa kohtalaista purentaa, kuivattavaa valkopippurisuutta ja muita saisonhiivan maustepiirteitä. Runko on vaalea, olkinen ja vehnävän pyöristynyt, hillitty, mutta myös hivenen rustiikkinen. Harmonia on lähes käsinkosketeltavaa... Todella hieno ja tyylikäs olut alusta loppuun.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti