Kotiolut: Jyskän Panimon Imppa 2017 |
Viime kesä oli mitä
oli, eikä valonaika juuri tilaisuuksia tuhdeille paahdenautinnoille tarjoillut.
Sain reilu vuosi sitten muutamia oluita sahti-, siideri- ja olutguruna
tunnetulta Jyskän Panimon vetäjältä, Laitisen Mikalta, mutta tämä nyt jo
vuosikertajuomaksi ikääntynyt Imperial Stout jäi talven aikana maistamatta.
Tuli kevät, tuli kesä, tuli syksy ja kohta olisi tullut taas talvikin, kunnes
havahduin että ”sehän perhana on Mika n
Imperial Stout vielä kellarissa odottamassa”. Siellä on muuten myös vuoden
2013 Jyskän Panimon Solera-pullokin, jota ajattelin vielä vähän mielenkiinnosta
säilössä lepuutella.
Mutta sitten takaisin
Impan äärelle. Olut tuli tosiaan testattua syyskelien saavuttua, joten
huhtikuussa 2017 valmistunut kotiolut ehti kohtalaiseen 1,5-vuoden ikään.
Arviokin sai kypsyä vielä parin kuukauden verran, mutta näin joulun aikaanhan
näistä onkin osuvaa lähteä sanailemaan. Jyskän Imperial Stoutihan tuli
maisteluta myös neljä vuotta sitten ja näemmä tuolloinkin sen maisto venähti
syksyn nurkille. Liekö sattumaa vaiko eikö, mutta eipä näitä Mikan tuotoksia
ihan missä tahansa välikössä raaski availla.
Jyskän panimon perinteinen 9 % imperial stout. Avokätisesti eri tummuusasteen maltaita, joista osa itse paahtamiani. Jälkikäteen totesin että tummia maltaita olisi voinut olla vähemmänkin, “vuan haitannooko tuo mittään”, kuten kotiseudullani on tapana sanoa. Pantu huhtikuussa 2017.
Kotiolut: Jyskän Panimon Imppa 2017 |
Mustanpuhuva,
suht niukan, ruskean vaahdon nostava olut. Tuoksu on aika voimakas,
intensiivinen ja omaa nenää runsaalla paahteisuudellaan miellyttävä. Suht
tiukkaa, tiiviiksi paahdettua siirappia, kahvia, tummaa suklaata ja lakritsia.
Todella syvä, todella hyvä.
Maku
iskee tuoksuakin tiiviimmin. Paahtunut siirappi, lakritsi, salmiakki ja suklaa
muodostavat aika tiukan paketin, joka yhdistettynä pieneen lämmöntunteeseen ja
mukavaan katkeroon tekevät tutustumisesta haastavan, mutta lopulta vaivan
arvoisen, tehtävän. Paahteisuutta riittää monella tasolla espressosta
pintatummennettuun limppuun. Hidas, hyvin paahteinen ja huulia tahmaavaa
soljuva kokonaisuus toimii hienosti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti