keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Suomi ja Viro avaavat rajan lauttaliikenteelle perjantaina


Tallinnana sataman alkoholimyymälät avataan poikkeusjärjestelyin suomalaisille.
Huom! Kirjoituksen julkaisupäivämäärällä voi olla vaikutusta jutun paikkansapitävyyteen. 

Suomi ja Viro avaavat satamansa maiden väliselle, rajatulle matkustajaliikenteelle tulevana perjantaina. Asiasta sopivat maiden matkailu- ja elinkeinoministerit myöhään tiistai-iltana. Yleisrajoitukset työ- ja matkailuperäistä liikkuvuutta koskien pysyvät sen sijaan voimassa. Maahan pääsy rajataan Virossa satama-alueen myyntipisteisiin ja palveluihin.

Tallinnan sataman tukkuterminaalit ja myyntimakasiinit avaavat ovensa suomalaisturisteille perjantaista alkaen. Viro on alkanut jo rakentamaan Tallinnan satama-alueelle väliaikaista tarkastusasemavyöhykettä. Rajan osittaisen avaamisen tarkoituksena on elvyttää eristäytymisen kuivattama alkoholin matkustajatuonti – niin kutsuttu viinaralli – joka on ollut erottamaton osa maiden välistä kanssakäymistä koko EU:hun kuulumisen ajan.

Ministeriöt ja viranomaiset muistuttavat, että tilastoimattoman kulutuksen on perinteisesti arvioitu kattavan jopa viidenneksen suomalaisten alkoholin kokonaiskulutuksesta ja tuovan kaivattuja lisämiljoonia Viron verokassaan. Suomalaisturistien kerryttämillä alkoholiveron tuotoilla tuetaan mm. Viron kulttuuri- ja taidealoja.

Täällä kotimaassa toimenpidettä perustellaan myös poikkeusoloilla. Alkoholin matkustajatuonnin arvellaan ohjaavan kulutusta tehokkaasti kotioloihin ja vähentävän kokonaisliikkumista maan rajojen sisäpuolella. THL:n ja ministeriöiden valmisteleman selvityksen perusteella rajan osittaisella aukipitämisellä voi olla myös kauaskantoisempiakin vaikutuksia.

Vanhaan kaupunkiin suomalaisia ei vielä päästetä, vaan asiointi rajautuu satama-alueelle.
Suomen ravintola- ja anniskelusektori pitää toimipaikkansa suljettuna tämän hetkisten päätösten mukaan aina toukokuulle saakka. Toiminnan alasajon vaikutukset kohdistuvat anniskeluravintoloiden lisäksi myös pienpanimoihin ja muihin kotimaisiin juomatuottajiin, mutta myös pienet maahantuontiyritykset ovat vaikeuksissa myyntikanavien puuttumisen vuoksi. Aloja uhkaakin valtaisa kato, mikä tulee vaikuttamaan merkittävästi saatavilla olevan tarjonnan ja valikoimavaihtoehtojen määrään vastaisuudessa.

Päätöksen kerrotaan helpottaan myös suomalaisten pienpanimoiden ahdinkoa. Pienpanimoiden toivomaa kotiinkuljetus- ja etämyyntimahdollisuutta ei olla halukkaita edesauttamaan, mutta ulkomaille toimittaminen on nykyisin lainsallimaa toimintaa. Panimot voivatkin jatkossa toimittaa kuluttajien verkkokauppatilaukset suoraan Tallinnan satamaan, mistä lähipanimon oluet voi noutaa muiden alkoholiostosten yhteydessä. Avokätisen helpotuksen myötä ministeriössä valmistellaan alkoholiveron korotusta etenkin mietojen juomien kohdalle.

Matkustajamaahantuonnin ylläpitämisellä halutaan myös kannustaa kansalaisia omatoimisuuteen ja varastojen kerryttämiseen. Ministeriön kerrotaan tutkivan myös Alkon myymälöiden aukioloaikojen ja verkoston määräaikaista supistamista.

Poikkeustilan arvellaan myös kasvattavan alkoholin vähittäismyyntiä ja ministeriössä halutaan turvata kokonaiskulutusmittariin oleellisesti vaikuttavan pelivaran, hankalasti todennettavan tilastoimattoman kulutuksen käytettävyys myös kriisin ajalta.

2 kommenttia:

 1. Se alkoi epäilyttää vasta ihan lopussa. Ei se niin epärealistista ole! :D

  Kiva juttu, mä lähden Tallinnaan perjantaina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nice, ajattelinkin, ettei viitsi tehdä tästä mitään kalanamaksaöljy sour stout -uutista, mistä arvaa heti mistä on kyse. Kiva jos tykkäsit! :)

   Poista