keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

Einbecker Ur-Bock Hell

Einbecker Ur-Bock Hell

”Kaikkien oluiden kantaäiti, oluiden olut”. Aika vaatimattomat rummutukset on tämän oluen matkaan panimon puheissa liitetty, mutta onhan heillä historiaakin mihinkä tarinoitaan pohjata. Alkoista nyt löytyvä einbeckiläinen ja muut Einbeckerin bock-kavalkadin osaset ovat nimittäin kotoisin bock-tyylin alkulähteiltä, Einbeckin pikkukaupungista. Hannoverin eteläpuolelta löytyvä 30 000:n asukkaan kaupunki oli yksi Euroopan suurista olutkaupungeista jo myöhäiskeskiajalla ja Martti Lutherinkin sanotaan aikanaan julistaneen kaupungin mallasjuomien nimeä.

Olutkoiralta löytyykin taas varsin ansiokas kertomus Einbeckin oluthistoriasta ja bock-tyylin nimen muotoutumisesta. Ilmeisesti sen muoto pukkiolueksi on syntynyt vahingossa murreteknisistä syistä - tietyllä tapaa sattuman kautta. Jotain hyvää murteistakin siis. Kai.

Autenttista alku-Bockia tämä Einbeckerin Ur-Bock Hell ei kuitenkaan ole, sillä tuohon aikaan olut oli yleisesti tummaa, eikä lagerointiakaan taidettu. Vaalea ja varsin napakasti humaloitu einbeckeriläinen on kuitenkin raikas tuulahdus saksalaisen panimo-osaamisen perinteistä ja syytä maistaa, kun tilaisuus meille on nyt tarjottu.

Vihriään pulloon pakattu vaalea bock pääsi yllättämään maistajansa mainitun humalointinsa voimakkuuden vuoksi. Odottelin vaaleillekin bockeille yleistä, mallasvetoisempaa ja melko hillittyäkin vetoa, mutta tässähän mennään ihan pilssien vauhdeissa purennan tehojen suhteen. Napakkaa ja runsasmakuista menoa.

Einbecker Ur-Bock Hell
Vaalean viljava, kirkas ja kestoisan, valkean vaahdon kruunaama olut. Tuoksu odotettua humaloidumpi, ruohon ja sitruksen yhteenliittymä ponnistaa esiin varsin vahvana, vähän kukkaisanakin. Vaalea mallaspuoli esiintyy keveämpänä, hieman toffeisena kuitenkin.

Myös maussa humalalla on iso rooli. Suht napakkaa kärryä maun perälle työntävässä kyydissä on tuoksun tapaan ruohoa, sitrusta ja kukkaisuutta. Mallaspuoli on tuoksua harteikkaammin esillä ja antaa vastapainoksi kohtalaista toffeisuutta ja vaaleaa leipäisyyttä. Lopetus on kuivempi ja humaloinnin kiristyessä vähän kärkeväkin. Toimivaa tekemistä odotettua runsaammalla makumaailmalla varustettuna.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti