lauantai 4. huhtikuuta 2020

Stadin Gasometer Grapefruit IPA & Incredible Pale Ale


Stadin Gasometer Grapefruit IPA

India Pale Ale / 6,5%

Kaivelin arkistoista pari Stadin Panimon tuotearviota. Käväisin panimolla lähes vuosi sitten keväällä ja pääsin panimokierroksella maistamaan nyt ensimmäisenä arvioissa olevaa Gasometeria suoraan tankista. Oletattavan toimivaa ja suunmukaista menoahan tuo tankkituore verigreippi-IPA silloin tarjoili. Sain myöhemmin pari pulloa samaa tavaraa panimon omasta kaupasta tuotuna, mutta pullosta kotioloissa kaadetut erät eivät aivan samaan muistojen hekumaan yltäneet – vaikka StaPan varma perustekeminen niissä maistuikin. Arvio on naputeltu n. kahden kuukauden ikäisestä pullosta.
Stadin Panimon vaalea IPA on humaloitu amerikkalaisilla humalalajikkeilla. Sitrusmaisen makumaailman täydentää maustamiseen käytetyt aidot verigreipin kuoret. Suodattamaton, pastöroimaton ja lisäaineeton pintahiivaolut.
Kirkas, oranssinen ja kevyen vaahdon nostava olut. Tuoksu tarjoaa sitrushedelmien aromikkuutta ja purentaa, avautuessaan myös kypsää tropiikin hedelmää alkaa löytymään. Mallasrunko antaa myös kevyttä karamellia, mutta suht kepeänä kokonaisuus nenässä silti kaikuu. Aika kiva.

Maku on tuoksua karamellisempi, mutta myös selvästi greippisempikin. Loppu tarjoaa myös kevyttä mausteisuutta, alussa alaa valtaa maltaan ohella kypsä hedelmäisyys sekä sitruksinen appelsiinisuus. Hiilihappotaso on todella maltillinen, mikä ”kypsentää” hedelmäistä makua turhankin pehmeäksi. Se keventää myös katkeruutta... Sitrushedelmientäyteinen makumaailma kolkuttelee makuhermoja mukavalla otteella, mutta pientä lisäterävyyttä mukana voisi olla. Hedelmäisyydessä on hieman turhalti ”kypsyyttä” mukana, mikä tasapainottaa makumaailmaa turhankin paljon.

Tankkituoreena kokemus oli toki toista luokkaa, mutta niinhän se aina.

Pisteet: 35/50

Stadin Incredible Pale Ale

American Pale Ale / 5,5%

Vaatimattomasti nimetty Incredible Pale Ale kuuluukin sitten stadilaisten kauppavalikoimaan ja asettuu lopputulemaltaan sinne kauppa-APOjen ja -IPOjen perustarjonnan kastiin. Kepeää ja hedelmäisää, ehkä vähän kevyttä tarjontaa löytyy vahvuuksiin nähden ihan mukavasti, mutta enemmänkin voisi humaloinnista irti ottaa.

Vaaleankeltainen, valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on kepeän hedelmäinen, sitrusta antava ja vaalean maltainen. Hitusen odottava tunnelma.

Maku on ihan hyvä. Ei huippu, mutta helposti lähestyttäväksi APAksi helposti lähestyttävä. Eli keskirunsas, hieman mallasta esittelevä, kohtalaisen hedelmäinen ja lopuksi sitruksinen. Ihan jees.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti