maanantai 20. huhtikuuta 2020

Verdant Brewing Co.: The Window's Accusing the Door of Abusing the Wall & Headband

Verdantia saa nykyään ihan Citymarketistakin. Palokan Citymarketista nimittäin.
“Jaahas!”
Siinäpä se kaikessa lyhykäisyydessään. Siis se, mitä puoliääneen totesin itsekseni, kun huomasin Palokan Citymarketin myyvän Verdantin oluita. Alle kolme viikkoa sitten tölkitettyjä Verdantin oluita. Viikonlopun ohjelmistoon olikin ollut aikeissa sovittaa rautakauppavisiitti, joka nyt suuntautuikin Seppälän alueen sijasta pohjoisempaan Palokkaan. Ihan siihen Citymarketin naapuriin. Kuinkas sattuikaan!

Verdant nuoremman polven brittiläisen panimokaartiin mehukkaimpien panimoiden joukkoon lukeutuva tekijä. Cornwallin hieman syrjäinen, joskin luonnoltaan kiehtova saarivaltion kolkka ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen puhuttaessa modernien oluttyylien timanttisimmista tuotantopaikoista, mutta vahvasti muuttotappioinen Penrynin taajama näkyy tekevän poikkeuksen mieleni kirjoittamaan sääntöön.

Mutta siis Palokkaan. Sain hieman myöhäisen lähdön apajille, joten olin jo varautunut henkisesti kohtaamaan vähintäänkin rankasti ehtyneet hyllyt – sen verran moni oli jo kehunut tölkkiuutuuksia verottaneensa. Lauantai-iltapäivä sai kuitenkin aurinkoista jatkoa: hyllypaikka suorastaan pursusi Verdantin kaksikkoa. Erä ei ollutkaan niin minimaalinen, kuin pelkäsin. Sivuhuomiona todettakoon, että hyvin hiljaisesta kauppahetkestä huolimatta kaupan kehuttu olutosasto vaikutti herättävän kiinnostusta asiakkaiden keskuudessa. Hieno juttu!

Tarjolla oli siis otsikon mukaiset, sameat humalailoittelut: The Window's Accusing the Door of Abusing the Wall sekä Headband. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun Verdanteja lasiini sain kaataa. Näitä on tullut pyöritelty aika useinkin verkkokauppojen uutuushyllyjen varsilla, mutta olen pidättäytynyt himojen kiusoituksilta. Senpä vuoksi en epäröinyt hetkeäkään, kun oluita kerran kotikylän kaupasta löytyi.

Verrattomia kauppaoluita!
Alle 3vko tölkityksestä.
Nimihirviö The Window's Accusing the Door of Abusing the Wall on 4,7-prosenttinen BRU-1:llä ja Stratalla humaloitu New England Pale Ale. Samaan suuntaan nyökkäilee myös ytimekkäämmin nimetty Headband (humalina Citra, Mosaic, Columbus ja Chinook), jossa vahvuutta on aavistuksen enemmän eli 5,5%. Headband on kaksikosta muhkeampi, mehevämpi ja vähän solidimpi muutoinkin - The Window's Accusing the Door of Abusing the Wall nojaa sen sijaan runsaamman railakkaaseen aromaattisuuteen ja kepeämpään tunnelmaan.

Headbandin kohdalla on vielä todettava, että sehän julkistettiin ensi kerran jo vuonna 2015 eli Verdantilla ollaan oltu kyllä hienosti sameiden aaltojen harjalla jo hyvissä ajoin – johtuneeko sittenkin tuosta sijainnista saaripahasen läntisimmässä kolkassa, kollegoitaan lähempänä Atlantin takaa vyöryvien trendiaaltojen alkulähteitä. Headband joka tapauksessa avasi Verdantin panimon kaupallisten oluiden taipaleen ja on täysin pätevää kamaa nyt viisi vuotta myöhemminkin.

Erinomainen kaksikko kaikin puolin. Oluet on nautittu 18.4.2020 ja niiden tölkitysleimat näyttävät lukemia 30.3.2020 ja 31.3.2020. Headband on näitä päivän verran tuoreempi ja BBE-merkintä näkyy yltävän puolen vuoden päähän tölkityksestä. Sanomattakin selvää, ettei sinne saakka ole syytä odotella.

Verdant The Window's Accusing the Door of Abusing the Wall

Verdant Brewing Co., Penryn, Englanti

New England Pale Ale / 4,7%

Pisteet: 39/50


Varsin samea, vaaleankeltainen, hedelmäisen näköinen ja valkean, runsaan sekä varsin riittoisan vaahdon nostava olut. Hyvin aromaattinen tuoksu nostattaa nenään aromaattisen sitrushedelmien kirjon, joka johdattaa vaalean trooppista, runsasta mutta ilmavaa aromimaailmaa ympäri huonetta. Ananasta, aprikoosia… Hienoa. Fresh on päivän sana. Erinomainen tuoksu.

Maku hyödyntää tuoksun tarjoamia komponenttejä. Sitrusta, mandariinin kuorta, vaaleaa, parfymaattisuuttakin henkivää trooppisuutta. Lopussa kevyttä purentaa, runko on odotetun vaalea, vehnän pyöristämä mutta myös sopivan kepoinen. Hyvää on.

Verdant Headband

Verdant Brewing Co., Penryn, Englanti

New England Pale Ale / 5,5%

Pisteet: 38/50

Samea, hedelmäisen oranssinen, kuohkean ja kestoisan vaahdon nostava olut. Suht mehukas, myös hieman karhean aromaattinen tuoksu henkii sitrusta sekä kuoren että hieman hedelmälihankin muodossa. Tropiikin sävyjä löytyy muutenkin. Ei niin leijailevan harsoinen kuin ikkuna-ovi-seinä -olut vaan vähän solidimmalta meno vaikuttaa. Raskaaksi älkööt silti luulko. Lupaava on tuoksu tässäkin.

Maku on tuoksua myötäilevä. Sitrusta, mandariinin kuorta, mehuakin. Trooppisuutta löytyy myös, aprikoosia, papaijaa ja sen sellaista. Kovin napakkaa puraisua ei loppuun saada, vaikka mehevän tunnelman alta vähän greipimpääkin särmää löytyy. Huh. On tuoretta, on mehevää, on aromikasta ja mehukasta. Kelpaisi kauppahyllyyn vähän pysyvämminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti