perjantai 24. huhtikuuta 2020

Hangaround & Nobody Wit2 U (2020)

 Hangaround & Nobody Wit2 U (2020)

Hangaround & Nobody Brewing on ollut taas kansan huulilla joku aika sitten julkaistun ja kiitellyn NEIPA-kaksikkonsa, Hangaroundin ja Nobodyn, ansiosta. Kiertolaiskaksikon tekemiset ovat kuitenkin puhutelleet allekirjoittanutta kautta linjan ja etenkin nuo erinäiset postinumero-IPAt ja jo kotiolutkokeilujen saralla loistaneet Witbierit ovat osuneet hyvällä prosentilla sinne kuuluisaan yläm… makuhermoon.

Pekka toimitti taas säkillisen näytepulloja hypisteltäväksi ja sivumennen voin vahvistaa, ettei IPA-APA -linjan Lohikoski- ja Kortepohja -oluiden (40250 & 40740) tämän keväisten painosten myötä aiempiin arvioihin ole tarvetta lähteä kajoamaan. Tiukkaa tavaraa alusta loppuun ja erästä toiseen.

Tämänkertainen tarina koskee kuitenkin belgityyppisten vehnäoluiden sameita sävyjä. Aiemmilta vuosilta tuttu Wit2 U on tuttu tuote myös Olutkellarin sivuilta, mutta tänä keväänä oluen tuotanto on siirtynyt Lohjan UG:ltä kotikylään Panimoyhtiö X:n luokse. Tekopaikan ja -laitteiston lisäksi myös reseptiikka on elänyt hieman, tai oikeastaan sen suhteen on palattu sinne protoerien aikakauteen, alkuperäisten Hangaround & Nobody Wittien äärelle.

 Hangaround & Nobody Wit2 U (2020)
Muutos johtuu lähinnä siitä, ettei UG:n eriin ollut saatavilla aiemmin käytettyä M-21 -hiivakantaa, joten ne päädyttiin käyttämään korvaavalla T-58 -kannalla. Nyt ongelma on kuitenkin korjaantunut ja tuttu, hyväksi havaittu käytinaine on taas mukana pelissä. Muutoin reseptiikka nojaa vanhaan ja toimivaksi todettuun kattaukseen Mandarina Bavariaa ja appelsiininkuoria.

Ja hyvinhän se toimiikin. Pari näytepulloa tuli tosiaan ihan pyytämättä ja yllättäen, mutta jouduin pian hakemaan X:n kaupasta pari lisäkappalettakin, kun keväiset kelit ja kuivahkonlainen, mausteinen sekä rehdisti kuivahumaloitu Wit tuntuivat osuvan sen verran hyvin yksiin. Harmillisesti ensimmäinen paikallisesti tehty Wit-erä (#0039), josta omatkin pulloni on lähtöisin, on kuulemma hieman odotettua innokkaampaa sorttia, eli aiottua runsaampaa kuohuntaa on ollut havaittavissa. Omissani tätä ominaisuutta ei ole toistaiseksi havaittu ja esimerkiksi tämä toissapäivänä kuvattu yksilö oli helppo mahduttaa ihan normaaliin viinilasiinkin.

Uutta erää on kuitenkin kohta puoliin jo tuloillaan, joten antaa kevään vain edetä ihan normaaliin tahtiin. Virvokkeista se ei ainakaan tule jäämään kiinni. Panimoyhtiö X:n kaupasta löytyykin nyt aika timanttinen kevätolutkaksikko, sillä Wit2 U:n ohella myös X:n mainio Hefner on mitä oivallisinta terassihörpittävää.

 Hangaround & Nobody Wit2 U (2020)
Hyvin samea, vaaleankeltainen ja runsaan, kestävän vaahdon nostava olut. Tuoksu on kesäisen ihanainen. Aromaattista sitruksenkuorisuutta, korianterista yrttisyyttä, hiivan nostattamaa mausteisuutta. Todella freesi ja raikas sopivalla wittin mausteisuudella tasapainotettuna.

Maku nojaa tuoksun rytmeihin. Vaalea, vehnäisen pyöreä, mutta kepeähkö runko kantaa appelsiinin kuorien, tuoreen sitruksisen pirskahtelevuuden ja korianterisen yrttisyyden hienosti. Paikoin tunnelma yltyy jopa parfymaattisiin sfääreihin. Hiivan mausteisuus on valkopippurivetoista ja kokonaisuus huokuu runsaan maun kanssa tasapainoilevaa raikkautta, mikä sopii lajiin kuin nenä päähän. 

Aika kuivaksi kääntyvä, aromaattinen ja kaikin puolin toimiva kesäwit. Pidin näistä jo proto-vaiheessa, mutta nyt ollaan jo hyvinkin wit-asioiden ytimessä. Hienoa!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti