perjantai 3. huhtikuuta 2020

Laitilan Mississippi Steam IPA

Laitilan Mississippi Steam IPA
Laitilan kevätpaketista löytyi myös tutunnäköinen purkki, jonka sisältö kuitenkin poikkeaa aiemmista vuosista. Mississippi-oluttahan on panimon katalogista löytynyt jo useiden vuosien ajan, mutta tänä vuonna California Commonin sijaan tölkistä löytyykin IPAa. Mutta teema pysyy tietyllä tapaa samanlinjaisena. Mutta päinvastaisena:
  • Laitilan Steam IPA on käytetty pintahiivalla, mutta hiivatyypille tavanomaista matalammissa lämpötiloissa. Ilmeisesti lähempänä lagereille sopivia lukemia. Näin saadaan minimoitua hiivan muodostamien hedelmäestereiden määrä lopputuotteessa ja pedattua suurempaa roolia maltaiden ja humala-aromien mauille.
  • Perinteinen Steam Beer taasen valmistetaan käyttämällä se pohjahiivalla tavallista korkeammissa lämpötiloissa – alejen tapaan. Näin lageriin saadaan käymisen yhteydessä hedelmäisyyttä.
Sama nimitys, eri lähestymistapa ja tavoite. No, Laitilan stiimattu IPA osuu kyllä hyvin makuhermoon ja on aika suoralinjainen, hyvin raikas ja yleisesti hyvin miellyttävää juotavaa alusta loppuun. Runkoa on tehostettu lisäämällä siihen hieman karamellimaltaita, mutta makeaksi kokonaisuutta ei voi sanoa. Mukavan kuivaa ja napakkaa, kuivahumaloinnin tarjoilemaa aromipuolta unhoittamatta.

Maltaat: Pale Ale, Caramel Pale, Carared / Humalat: Columbus, Galaxy, Cascade, Centennial, Citra, Amarillo

Laitilan Mississippi Steam IPA
Utuinen, vaaleahkonkeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on raikas, kevyen maltainen aivan ohuella karamellin häivähdyksellä. Humalointi nojaa sitruksiseen olemukseen, jossa ehkä vienoa hedelmää ja tuoretta yrttiäkin muassa tuntuu olevan.

Maussa karamellinen, mutta silti suht kuivaksi ja raikkaaksi jäävä tausta on paremmin esillä. Humalointi on aika napakan sitruksista, kukkaista ja kevyemmän hedelmäistä, lopussa greipinkuorta ja yrttisempää tuoreutta tarjoilevaa. Maultaan suht runsas, muttei mitenkään raskas. Hyvää on. Mutkaton, selvälinjainen ja mukavaa hörpittävää tarjoileva kesäolut.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti