maanantai 27. huhtikuuta 2020

Suomenlinnan Gustaf NEIPA

Suomenlinnan Gustaf NEIPA
Suomenlinnan Panimon tunnistettava kuosi ja pullomuoto on osunut kauppareissuilla silmään jo useamman kerran ja olen Karibianmeren sinisyyttä henkivän värisävyn myötä ajatellut kyseessä olevan parin vuoden takaa tutun keilakujankeikkujan. Lopulta pulloon oli kuitenkin tartuttava, sillä edellä mainittu NEIPAhan oli aika tykkiä kamaa etenkin tuoreeltaan, joten kyllähän sillekin käyttökohde tai parikin löytyisi. Ja kun kerta ihan ruokakaupan puolelta löytyy, niin miksipäs ei.

Olut paljastui hipelöinnin myötä kuitenkin Gustafiksi eli kyseessä oli uusi tuttavuus. NEIPAa kumminkin ja hintaa kolmisen euroa. Pullo lähti mukaan sen enempiä ihmettelemättä. Oluen vahvuus tuli vastaan ensi kerran vasta lasiin sijoittamisen yhteydessä ja oli iloinen yllätys. Toki se, että Gustaf on vedetty 2,9-prosenttiseksi vähän kummastutti, kun kymmenyksen kevyempi lukema mahdollistaisi Whiplashin Northernlightsin tapaan elintarvikeaseman ja ympärivuorokautisen saatavuuden – jos asialla nyt mitään merkitystä isommin onkaan.

Sameaa sessiotavaraa kepeillä prosenteilla on kuitenkin tarjolla ja näistä on alkanut löytymään jo aika mukaviakin tuotteita. Gustaf liittyykin tuohon seurueeseen hyvällä ulosannillaan ja tulee kyllä olemaan kovaa kamaa kesäkelien puskiessa päälle. Vahvuutta tosiaan kevyet 2,9%, hintaa kolmisen euroa ja tuplana suoritetun kuivahumaloinnin antikin kuulostaa (sekä maistuu) herkulliselta: Rakau, Mosaic ja Amarillo.
Suomenlinnan Panimon matala-alkoholinen NEIPA eli sessio New England IPA. Yhtä hedelmäinen ja samea kuin vahvemmat esikuvansa (esim. Kealakekua), mutta pienemmillä prosenteilla. Tuplakuivahumaloitu Rakau, Mosaic ja Amarillo humalilla, jotka viimeistelevät upean mehumaisen ja trooppisen olemuksen. Olut on mäskätty tavallista korkeammassa lämpötilassa jättäen enemmän jälkeen käymiskelvottomia sokereita, mikä tasapainottaa oluen runkoa. Lopputulos onkin herkullisen tasapainoinen, mehukas, samea ja raikas sessio NEIPA. Janonsammuttajaksi, nautiskeluun tai mihin vain tilanteesta riippumatta, kun haluat makua mutta et prosentteja.
Suomenlinnan Gustaf NEIPA
Tosi samea, kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on tosi hyvä. Aromaattinen, yllättävän runsaan trooppinen ja sitrushedelmäinen. No jopas.

Makukin on kohdillaan, varsin runsaana sekin etenee. Ehkä tuo hieman kevyt vitamiinilukema on siellä aistittavissa, mutta todella runsaan tuntuista menoa tuo siitä huolimatta tarjoilee. Runsasta, parfymaattista trooppisuutta, hyvä lataus sitrusta kuorineen. Todella toimiva kokonaisuus, josta löytyy hyvin myös sitä NEIPAn suutuntumaakin.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti