lauantai 21. elokuuta 2021

Aecht Schlenkerla Kräusen

Aecht Schlenkerla Kräusen

Bambergin meilläpäin tunnetumman savuolutpanimon ”kesäolut” oli itselleni kokonaan uusi tuttavuus, joten nappasin pullon testiin, kerta Alkoon asti saapui. Savuoluthan ei ehkä sitä kesäisintä oluttarjontaa edusta, ei vaikka Kräusenkin vaaleasävyinen ja tuprauksessaan melko hento onkin. Bambergin savuinen tenho on vielä sitä laatua, joka hentoisenakin täyttää kyllä makupaletin joka kolkan tehden melkeinpä oluesta kuin oluesta varsin ruokaisan kokemuksen.

Kräusen ei varsinaisesti ole oma oluensa, vaan enemmänkin sekoitelma panimon muuta tuotantoa. Saksalaisen perinteen mukaan tehtävässä oluessa on osa jo valmiiksi lageroitunutta, valmista tuotetta, jonka sekaan lisätään ennen tarjoilua tuoretta, vielä loppuunkäymätöntä mallasjuomaa. Schlenkerlan Kräusenista löytyy ajan kanssa kivikellareissa kypsynyttä Hellesiä, joka saa savuisen lisäsävynsä sekaan lisättävästä, panimon nuoresta Märzenistä. Kräusen-nimi juontaa juurensa valmistustavan mukaan (ger. aufkräusen, eng. krausening).

Näin syntyvä olut on varsin maistuva, sinällään juuri niin kesäinen kuin Schlenkerlan savuinen kesäolut vain voi ollakaan ja muutoinkin varsin hyvin toimiva. Ei yltiöpäisen savuinen, mutta silti leimallisen hellertrummilainen. On hyvä, joskaan omassa kulutuksessani tällaiselle ei ehkä sen suurempaa käyttöä löydykään.


Aecht Schlenkerla Kräusen

Hieman punertava, hieman utuinen olut runsaalla vaahdolla. Tuoksu on schlenkerlamaisen savuinen, mutta totuttua hillitympi, vaaleasävyinen ja kepeähkönlainen. Tuttu savuaromi on hyvin läsnä, mutta muita panimon oluita miedompana kumminkin. 

Maku on runsaampi. Mallasleipäinen, melko vaalea maltaisuus, tutun tervainen palvisavuisuus, hieman imeltynytkin tausta miellyttävät maistelijaa. Tunnelma on tosiaan esimerkiksi panimon Märzeniä kepeämpää ja vähäsavuisempaa, mutta silti selkeän tupruttelevaa. Varsin mukava tuttavuus, jonka äärellä istuu ihan mielellään, mutten ole varma, onko sille kuitenkaan kertapulloa enempää omakohtaista käyttöä.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti