sunnuntai 22. elokuuta 2021

Konttiravintola Mortonin omat oluet: Morton's American Pale Ale ja Witbier

Morton's Witbier

Kuopiolaisen Iso-Kallan Panimon firmaoluita tuli Savossa piipahtaessani vastaan useampiakin. Konttiravintolaketju Mortonille tehdyt talonoluet osuivat silmääni jo menomatkalla, kun koukkasimme lounaalle Rautalammin kontille. Burgerannoksen kylkeen valikoitui raparperipyreellä maustettu American Pale Ale, joka vaikutti sen verran toimivalta esitykseltä, että nappasin molemmat mortonilaiset mukaan myös mökkimaisemiin. Ulosostettuna kummankin oluen hinta oli muistaakseni nelisen euroa, paikan päällä nautittuna luonnollisesti hieman enemmän.

American Pale Ale pääsi myöhemmin analyyttisempään uusintatestiin hiljenevän illan rauhassa. Amarillolla ja Cascadella humaloitu olut rakentuu Pale Ale- ja Cara Blond -maltaisen rungon varaan ja etiketti mainitsee myös vehnän käytön. Oluen twistinä toimii raparperipyre, joka pääseekin esiin etenkin jälkimaussa. Yleisesti aika hillitty, tasapainoinen ja hyvänmakuinen APA raparperin tuomalla lisävärillä.

Burgeria ja bisseä Rautalammin Mortonissa.

Mortonin toinen olut nojaa Belgian suuntaan. 4,5-prosenttinen Witbier parissakin suhteessa mukava valinta burgerravintolan omaksi tuotteeksi. Ensinnäkin belgivehnä on varsin hyvä valinta hampuralaisaterian kylkeen ja toisekseen myös aivan liian vähän vastaan tuleva oluttyyli tänä päivänä.

Morton’s Witin reseptiikasta löytyy Pilsner- ja Munich -maltaiden lisäksi myös kaura- ja vehnähiutaleita Sen mausteena on käytetty korianterin siemeniä sekä appelsiininkuorta ja koko komeus on humaloitu kepeästi Perlen voimin. Speksit ovat aikalailla samat kuin Iso-Kallan oman Savo Witbierin kohdalla eli liekö kyseessä sama tuote eri etiketillä. APAlle sen sijaan ei vastinetta panimon nykyisestä core-tarjonnasta näytä löytyvän.

Kelpo oluita kumpainenkin, mutta omaan suuhun Wit tuntui istuvan paremmin, vaikka raparperin värikkyys APAssakin kiehtoi. Withän on parhaimmillaan erinomainen kesäolut ja vaikka savolaisten näkemys oluesta vähän pyöreämmältä vaikuttikin, ei vähän tuhdimmankaan makuinen, edelleen pirskahteleva esitys kesäkelpoisuutta tyylissä karsi.

---

Morton's American Pale Ale

5,0% / American Pale Ale / Iso-Kallan Panimo, Kuopio, Suomi

Hieman tummahkon sävyinen APA melko runsaalla vaahdolla. Tuoksu on melko kevyt, joskin hyvä. Sitrusta ja rentoa hedelmäisyyttä kevyen karamellisella pohjalla. Raparperia en ainakaan suoriltaan osaa poimia, mutta kenties se kätkeytyy tuonne hedelmäisyyden sekaan.

Maussa homma avautuu selkeämmin. Sitruksinen hedelmäisyys toimii rintarinnan nyt hyvin esiin pääsevän, punertavan, hieman kirpeän raparperimaisuuden kanssa. Rungosta löytyy hieman karamellisuutta sekä hillittyjen hiilihappojen kanssa vastapainoatuovaa pehmeyttäkin.

Mauiltaan olut on yleisesti ottaen aika hillitty, jälkimaussaan hieman katkera ja sitäkin kenties runsaammin raparperinen. Osui hienosti burgerin kumppaniksi, mutta toimii kepeässä kesäillassa sellaisenaankin.

Perushyvä, raparperin tuoman twistin myötä tarjonnasta erottuva APA.

Pisteet: 35/50

---

Morton’s Witbier

4,5% / Witbier / Iso-Kallan Panimo, Kuopio, Suomi

Kevyen utuava, runsasvaahtoinen ja väriltään kevyen punertavankeltainen olut. Tuoksu on melko sitrusvetoisen witmäinen. Mausteisuutta on mukavasti, samoin korianterista yrttisyyttä ja muutoin vaalean vehnäistä maltaisuutta.

Maku on tuoksua selkeästi runsaampi ja kärkevämpi. Selkeästi ravintolan APAa irrottelevampi tapaus. Appelsiininkuori on aina isossa roolissa, mutta niin on myös etenkin jälkimakuun nouseva korianterinen yrttisyyskin. Mausteisuus jää vähän taka-alalle.

Runko on witiksi ehkä hieman pehmeämpi ja pyöreämpi, eli semmoista kepeintä tai pirteitä kesähörppyä ei ole tarjolla. Pientä makeuttakin tuntuisi olevan, osa ehkä hienoisesti hedelmäisyydestäkin lähtien. Tämä nojaa selkeästi runsaampiin ja painokkaampiin sävyihin - niissä raameissa, kuin belgivehnä nyt vain voi nojata.

Varsin kelpo wit ennakkoluulottomalla asenteella ja vaikka vähän kuivempi ja pirteämpi ote omaan makuun lajissa onkin, nauttii tämän kesäillassa hyvillä mielin. Kiva, että wittiäkin joku tekee. Hieno ja harmillisen unohdettu tyyli.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti