tiistai 10. elokuuta 2021

Ayingerin kevätoluet: Maibock ja Frühlingsbier

Kevätoluista jyhkeämpi Maibock.

Ja kesäisemmän kepeä Frühlingsbier.

Alkosta löytyi alkukesästä parikin maailmanmainion Ayingerin kevätolutta. Verkkopalvelun kautta kotiutetut oluet viipyivät matkalla pitkälle lomakauden läheisyyteen, mutta samapa tuo. Vaalean maltaiset maut toimivat hyvin myös loma-askareista palautumiseen. Hakisin molempia varmasti kaappiin vielä näin syksyäkin vasten, mikäli vain lähimyymälästä hyllystä vain löytyisi.

Jyhkeämpi Maibock on kutkutellut mieltäni jo monena vuonna aikaisemminkin, mutta ensikosketus tuli tosiaan otettua vasta tänä kesänä. Frühlingsbier sen sijaan on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka sitäkin muistelisin Suomestakin aiempina vuosina myös saadun. Kaksi kärpästä siis samalla kertaa ja vähän harmittaakin, että aiheeseen tuli tartuttua vasta nyt.

Ayinger Maibock on tosiaan ryhdikäs, syksyllä kevättä varten lageroitumaan laitettu, yleensä maaliskuussa tuoppeihin valutettava lagerolut. 6,5-prosenttisena, vaaleanpuhuvana bockina se tarjoileekin hyvää vastapainoa talven tummemmille, runsaamman maltaisille kausioluille. Hallertaun humalin ryyditettyä olutta kuvataan täyteläiseksi, vaaleaksi ja hieman hedelmäiseksi, keskiasteisesti humaloiduksi lageriksi, mitä se kieltämättä alusta loppuun onkin. Hyvin tasapainoinen, mukavan runsasmakuinen ja omaan suuhun sopivassa kulmassa iskevä saksalaisen olutosaamisen taidonnäyte. Perusasioita kauniissa paketissa.

Frühlingsbier on taas hieman kepoisampi, hyvinkin vaaleasävytteinen kevätolut, jonka kohdalla panimoltakin viitataan mielikuviin, kuten rento nautittavuus, sessioitavuus ja mutkattomuus. Kevyt, mutta maistuva kellerbier on luonnollisesti suodattamaton ja miellyttävän aromaattista, hieman hedelmäistä ja kukkayrttistä tunnelmaa välittävä. Se lasketaan Maibockin tapaan vapauteen aina maaliskuussa, mutta kyllähän tällaiselle oluelle on paikkansa aina kesän loppuhetkiin saakka. Ja miksei pidemmällekin.

Erinomaisia juomia molemmat. Taattua Ayingerin laatua.

Ayinger Maibock

Maibock / 6,9%

Kauniin keltainen, runsasvaahtoinen olut. Tuoksu on runsaanlainen, vaalean maltainen, siinä sivussa kevyen leipäinen yrttinen ja hienoisen hedelmäinen. Varsin tasapainoinen ja kutsuva tuoksu.

Maku ihastuttaa tuoksuakin suuremmin. Melko vahva maku täyttää suun runsaudellaan. Paljon vaaleaa, hieman leipäisää mutta samalla viljavaa mallasta, kohtalaista yrttisen oloista katkeroa. Mukana kulkee kevyttä hedelmäisyyttä, muttei ylitseleimaavasti. Jykevää, vaalean maltaista bockia parhaimmillaan...

Pisteet: 37/50

---

Ayinger Frühlingsbier

Kellerbier / 5,5%

Hyvin vaaleankeltainen, hienoisen sumea ja kevyelti vaahtoava olut.  Tuoksu on kepeä ja raikas. Kevyttä, aromaattista, mutta hyvin hillittyä hedelmäisyyttä, yrttisyyttä ja varsin vaaleaa, hentoa, mutta silti hyvin esiin tulevaa maltaisuutta.

Maku on tuoksua napakampi. Yrttisyys tarraa tuoksua paremmin kiinni saaden myös kukkaisempia viitteitä ja ennestään kepeä, vaalea hedelmäisyys hiipii taustarooliin. Vaaleaa, kepeää mutta läsnäolevaa mallasta, lopussa todettua purentaa. Erittäin mieluisa lager, johon kyllä ilomielin Keski-Euroopan meitä aikaisemman kevään auringossa kylpevän biergartenin rauhassa tarttuisi.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti