tiistai 3. elokuuta 2021

Frau Gruber x Pien Devious Alpenstrasse

Hellesien ja maibockien valtaaman kesätarjonnan joukkoon on tullut ujutettua myös hieman modernimpia rytmejä. Kotomaan trendipanimoiden joukkoon jo monien kirjoissa singahtanut, pieni mutta sitäkin pippurisempi Pien Brewing on näillä korkeuksilla ollut toistaiseksi saavuttamaton harvinaisuus. mutta kutkuttavan kuuloinen saksalaiskollabo soi maistiaisia meille maakuntalaisillekin. Hain oman purkkini testiin Palokan Citymarketista.

Devious Alpenstrasse on valmistettu maanosankuulun Frau Gruberin tykönä Saksassa. Enzo Frauenschuhin ja Matthias Gruberin mehupaja onkin oivallinen yhteistyöoluen kohde, sillä Pienen ”maahantuontiosastohan” ko. panimon maut on suomalaisten suuhun alkujaan tuonutkin. 

Frau Gruberin oluet ovat olleet myös omakohtaisesti varsin suunmukaisia ja pakkohan se on myöntää, että aika tiukkaa tasoa olen antanut itseni Pien-panimonkin esityksiltä odottaa. Sotisihan se mahtipontisen mainion maahantuonnin ja Pien-yksiköiden yleistarjonnan ideaa vastaan, mikäli oman panimon tuote ei olisi just eikä melkein. Liekö tasokkuuden odote sitä myöten enemmänkin kehoite tai suoranainen vaatimus, kuin vain mielikuvien varaan rakennettu, salainen toive. Kutkuttava kollabo siis kaikin puolin.

Pääosin aromipuolelle painottuvaksi humalkoktailiksi on valittu Talus-Amarillo BBC-Idaho 7 -trio ja tyylinä tietenkin samean kutsuva Session NEIPA. Katkeronpuraisuakin on mukaan hieman mahdutettu (30 IBU), mikä myötäilee mukavasti useammankin kerran salaa esittämääni toivetta edes pienimuotoisesta napakkuuden tunnusta kaiken aromiunelmoinnin keskelle. Alla vielä tekijöiden kertomaa oluen taustalta:

FrauGruberin Enzo kiertää ympäri maailmaa käsin valitsemassa oluidensa humalat ja Pienen Erkki taas vastaavasti kiertää ympäri maailmaa valitsemassa portfoliomme panimot - läheisimpien ystäviemme kanssa tämä seikkailu kulminoituu tiiviillä yhteistyöllä luotuihin luomuksiin, jotka esittelevät ystävyyttämme juotavassa muodossa.

Oluen konseptista vastaa Enzo ja Erkki, kun taas reseptiikassa taikojaan on päässyt tekemään pääpanijamme Jirka. Oluen nimeksi muodostui Devious Alpenstrasse, joka on suora viittaus oluen ja ystävyyden eteen tehdystä matkasta. Nimen ensimmäinen osa viittaa vauhdin ja mutkien petolliseen liittoon ja Alpenstrasse taas suoraan tehdyn seikkailun alustana toimineeseen 484 kilometrin pituiseen, maailmankuuluun tiehen.


Samea ja aika mehumainenkin olut kohtalaisen runsaalla, joskin melko vaivihkaa laskevalla vaahdolla. Aromirikkaassa tuoksussa on vahva sitruslataus, jota yleistrooppinen hedelmälataus taustoittaa. Runsaan oloinen, joskin voimakkuutensa ja kuivan luonteen myötä paikoin kärkäskin. Ei ole näemmä suotta lähdetty peruuttelemaan. Tykkään.

Maku on mainio. Kuiva, hyvin aromirikas kokonaisuus vetää perässään myös kohtalaisen sitrustäyteistä peräkärryä. Sitrusta on kuitenkin runsaammin aromipuolella, jossa myös trooppinen, hieman (mutta vain hieman) mehumainen taustahedelmäisyyskin viihtyy. On hyvä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti