keskiviikko 4. elokuuta 2021

Giesinger Untergiesinger Erhellung

Giesinger Untergiesinger Erhellung

Mia san Bier…

Münchenilläinen Giesinger on monessa suhteessa mielenkiintoinen panimo. Vasta viitisentoista vuotta sitten pienenä autotallipanimona aloittanut Giesinger on lyhyessä ajassa lunastanut paikkansa paitsi paikallisten sydämissä, myös ”aidon müncheniläisoluen” tekijöiden joukossa. Tähän kastiin ei ole ollut tunkua reiluun sataan vuoteen.

Untergiesingin alueelta matkaan ponnistanut panimo aloitti toimintansa varsin rauhallisesti ja tuotantomäärät pysyivät ensimmäiset vuodet saksalaisittain suht maltillisina, reilusti alle 100 000 litrassa. Hiljalleen kasvanut toiminta kuitenkin koetteli lähtökohtaisesti pienten tilojen rajoja ja 2010-luvulle tultaessa vauhti kasvoi siinä määrin, että panimon oli muutettava uusiin, suurempiin tiloihin. Toiminta siirtyi 2014 uusiin, entistä ehompiin tiloihin Giesingin alueella, missä lisäneliöt mahdollistivat mm. myös oman brewpubin avaamisen.

Kolmessa vuodessa uusienkin puitteiden tuoma lisätila oli syöty ja vuosituotantomäärät olivat ylittäneet jo miljoonan litran rajan. Steffen Marx aloittikin uuden, kapasiteetin kaksinkertaistavan panimon suunnittelun ja muuttamaan päästiin viimein vuoden 2020 aikana. Tällä kertaa uusi panimo rakentui pohjoisempaan Lerchenauhun. Ilmeisesti osa oluista valmistetaan edelleen Giesingin, mutta pääpaino tuotannossa on kuitenkin suunnattu uusien, 4700-neliöisten tilojen suuntaan.

Lerchenau-investoinnin myötä panimo sai haltuunsa myös jotain kultaakin arvokkaampaa: oman kaivon. Uuden panimon alle porautuva 147m syvä kaivo tekee Giesingeristä aidon müncheniläispanimon eli arvostetun määritelmän täyttävän toimijan, joka valmistaa oluensa suoraan kaupungin pohjaveteen. Hanavesi johdatetaan Müncheniin etelämästä Mangfallista, eikä se ole olutpiireissä lainkaan sama asia. Oman kaivon myötä täyttyvän määritelmän myötä Giesingerillä on jatkossa myös mahdollisuus osallistua seitsemäntenä panimona Oktoberfesteille, joskin tapahtuman kovaan kysyntään vastatakseen panimon lienee syytä kasvattaa volyymiään entisestään. Mutta, onhan tässä vielä ainakin vuosi aikaa, kun tämänkin vuoden tapahtuma on peruttu.

Oluissaan Giesingerillä on kaksi linjaa. Toinen on luonnollisesti paikallisiin raaka-aineisiin luottava, perusgermaanisten, suodattamattomien makujen tarjonta, johon nyt käsiteltävä Untergiesinger Erhellung  -kellerbier lukeutuu. Panimo valmistaa myös vähän craftimpiäkin makuja, joissa toiminnan pääpaino etenkin alkuaikoina ilmeisesti olikin.

Untergiesinger Erhellungia sanotaan Giesingerin lippulaivatuotteeksi, joten se saikin olla ensimmäinen kosketukseni kehutun toimijan tekemisiin. Näitähän on muutamia muitakin makuja ollut nyt Suomesta saatavilla ja Palokan Citymarketin ylähyllyllä komeili muutamakin vaihtoehto aiheesta kiinnostuneiden varalle. Pitänee itsekin tämän kokemuksen myötä hakea testiin ja tarkastaa samalla, mitä Bambergin alueen herkkuja sieltä mahtaisi taas löytymän. Päivän olut on jokatapauksessa suodattamaton, Cara Hell-maltaiden varaan rakennettu, erittäin maistuva ja ihanaisen Saphir-humalan aromein kukoistukseen nouseva ilmestys. Erittäin hieno olut.

Giesinger Untergiesinger Erhellung

Sameahkon pehmeä, vaaleankeltainen ja runsasvaahtoinen ilmestys. Tuoksu on pehmeän oloinen, vaalean maltainen ja tuoreen yrttinen, hieman ruohoinen sekä sitrusvivahteinenkin.

Maku on upea. Se on tuoksun enteilemällä tapaa pehmeän maltainen, hyvin vaaleapiirteinen ja runsas olematta raskas. Vaaleaa maltaisuutta täydentää kohtalainen, yrttinen, ruohoinen ja sitruksinen purevuus, mutta etenkin sitrusta on tarjolla myös selkeän aromaattisempanakin, kesäisenä lisänä. Erinomainen olut kaiken kaikkiaan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti