tiistai 28. syyskuuta 2021

HIISI Tahva Baltic Porter

 

HIISI Tahva Baltic Porter

  • Tyyli: Baltic Porter
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä. Suomi

HIISIn tumma syysuutuus sai kellaristin ohjastamaan ratsunsa lähimpään pitkäripaiseen. Näitä keskivahvoja paahdenautintoja ei näet ole oman muistini mukaan ihan hetkeen paikallispanimolta vastaan tullut, vaikka silmää niille panimolla on minusta aina ollut. Senpä vuoksi 7,5-prosenttinen balttiportteri kuulosti omaan korvaan erityisen mieluisalta. Joka tapauksessa Tahva tarttui näppeihin välittömästi, kun sen ensikertaa hyllystä yhytin.

Tahva kai viittaa tapsanpäivän perinteiden suuntaan. Tahva tai Tahvana on eräänlainen nuuttipukin ilmentymä, tai ainakin tapaninpukeista olen joskus kuullut puhuttavan. Tapaninpäivänä on myös ollut tapana laittaa varsa ensi kertaa reen eteen (tapaninvarsa) ja hevostouhuilla on ollut suuri rooli päivän perinteissä muutoinkin. Päivää vietettiin ajelemalla reellä pitkin kylää eli lähdettiin tapaninajoon. tahvananajoon tai tahvanaan.

Ajot kulkivat talosta toiseen, jossa tiedusteltiin "onko Tahvana talossa, vai rikotaanko uuni?". Perinteisesti tahvanan perään kyselijöille tarjottiinkin ryyppy tai kahvit, eli tahvanat. Eri alueilla on toki omat tapansa ja paikalliset erikoispiirteet myös tahvanan suhteen, enkä ole edes varma, viitataanko Tahvalla lainkaan nyt näihin aatoksiin.

Tahva on joka tapauksessa nimenä kiehtova ja mystisempi, kuin sen ulkomaailmalliset käännökset Stefan tai Stefanus. Itse oluthan taas on varsin ensiluokkainen paahdenautinto, joka on kuin sovitettu yllemme hiipivää pimeyden aikaa varten. Vaikka tematiikka tuokin itselleni ensisijaisesti mieleen joulun tienoon, osuu Tahvan makumaailma hyvin myös kekrin aikaan ja viileneviin iltoihin. Nämä maut Hiisin väki taitaa erinomaisesti.

Tahvan längen raskas kilke,
seuraa rahvaan, kansan vilket’.
Jos ei vahvaks käy myös paalit
Tahvanus voi syödä kaalit.

Tahva on heppa joka ei turhaan lotkottele. Kun kaikki on nähty, sujauta Tahvanus hellään huomaasi. Se on kypsän kivihedelmäinen, ja tumman maltainen siemailtava.

HIISI Tahva Baltic Porter

Tummanruskea olut on varsin kaunis näky. Tuoksu on oivallinen. Runsas paahteisuus yhdistettynä kypsään hedelmäisyyteen, kahvisuuteen ja suklaisuuteen on kaunis liitto.

Ja makuhan vain syventää yhteispeliä tuoden mukaan myös mukavan kermaisen suutuntuman ja kohtalaisen napakan katkeruuden, joka karauttaa paikalle sitrusmaisella ratsullaan. Nyt on muuten mainiota tekemistä paikallisessakin mitassa. Osuu sekä makuhermoon, että syyskauteen. Hedelmäinen, kahvinen, paahteinen elämys runsasmakuisessa paketissa.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti