tiistai 21. syyskuuta 2021

Aalto Tahiti Blonde Ale

Aalto Tahiti Blonde Ale

  • Tyyli: Golden Ale
  • Alk.%: 5,4
  • Panimo: Aalto Panimo, Jyväskylä, Suomi

Jyväskylän neljäskin panimo on saanut oluitaan jo myyntiin eli enää odotellaan tikkalalaisten yhtymistä joukkoon, jotta on koko paikallispanimloviisikko vihdoin kasassa. Komea lukema joka tapauksessa on jo koossa, vaikka Jääskelässä onkin isomman laitteiston virittely vielä kesken ja tämän jutun pääaiheena olevan Aallonkin toiminta on polkaistu käyntiin ”väliaikaistiloissa”. Mutta olutta on ja se lienee se pääasia näin kuluttajan näkökulmasta.

Aalto Panimohan on tuttu tekijä jo useamman vuoden matkalta, mutta nyt päästään ensikertaa testaamaan kiertolaiskeittojen sijaan täysin oman panimon makuja. Ensiesiintyminen taisi tapahtua jo tämän kesän Olutsatamassa, mutta erakkoharrastaja yhytti ensimmäisen aaltolaisen vasta joku hetki myöhemmin kylämarketin olutosastolta.

Aalto on myös Olutkellarin selkeä lähipanimo ja etenkin tuo nykyinen ”mantereen puolelta” löytyvä toimipaikka on melkein kuin omalla kylällä. Kaksi kilometriä taitaa olla tarkka matka tietä pitkin ja kuntarajakin vielä välissä, mutta varsin naapurissa jo kumminkin. Ensi vuonna Aalto kuitenkin siirtyy pääsaaren puolelle, minne on par’aikaa rakentumassa kokonaan uusi toimipaikka. Mutta katsotaan sitä sitten tarkemmin, kun sen aika koittaa.

Tutustuminen Aallon makuihin alkaa otsikon mukaisesti Tahiti Blonde Alen voimin. Panimohan ammentaa innoituksensa Säynätsalon saariryhmän ympäristöstä ja luonnosta. Tahiti voisi tietty viitata vähän kaukaisemmillekin laineille, mutta saarelaisilla on jostain syystä tapana kutsua asuinsijaansa Päijänteen Tahitiksi. Luonnehdinta on ilmeisesti lähtöisin Alvar Aallon suusta, joten sen jatkumo Aalto Panimon tuotannossa on oikeastaan luontevaa, odotettua ja ehkä toivottuakin.

Itse olut noudattaa hyvinkin tuttua Aallon linjaa. Perusmakuja tasapainoisessa muodossa. Ei horjuntaa, muttei kovin korkealentoista kurotteluakaan. Hyvän makuista tekemistä ilman ylimääräistä kikkailua. 

Pulloa pyöritellessäni silmääni pisti muuten hauska yksityiskohta, nimittäin korkin kuvitus. Siinä nimittäin komeilee aikaan itsenäisen Säynätsalon vanha kunnanvaakuna, joka on taas yksi vahva sidos saariryhmän suuntaan. Oivaltava yksityiskohta.

Aalto Tahiti Blonde Ale

Vaaleahkonkeltainen, hieman utuinen olut nätillä vaahdolla. Ei suoranaisesti Blonde kuitenkaan. Tuoksu on hedelmäinen, hieman yrttinen ja kevyesti vaalean maltainen. 

Maku on tuoksua voimakkaampi, edelleen yleishedelmäisen humalarominen, kevyen katkera ja helposti lähestyttävä. Lopussa sitrusta ja hienoista yrttisyyttä. Semmoinen perusale ilman kompurointeja. Ei tosin mitään ihmeellisyyksiäkään.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti