lauantai 18. syyskuuta 2021

Uiltje Hopsicalactic Planetary

Uiltje Hopsicalactic Planetary

Uiltjen hipidihop-oluiden sarjasta löytyy useampikin hymyn huulille nostattava tuote ja osa näistä on päätynyt myös Alkon valikoimiin. Aiemmin tästä ”sarjasta” on tullut maisteltua se kenties kaikkein katu-uskottavan tapaus eli Wu-Tang -teemainen Enter The Waimea NZ Double IPA. Alkossa olisi myös Will Smithin mittainen Getting Juicy With It. Nyt haaviin kuitenkin tarttui Beastie Boys -trion innoittama Hopsicalactic Planetary Double IPA. Ymmärtäjät ymmärtää nimien viittaukset.

Kokonaan Pilsner-maltaan varaan nostettu, 8,2-prosenttinen DIPA onkin varsin hyvänmakuinen tapaus, joskin olisin ehkä näissä yleensäkin odottanut vähän ”old schoolimpaa” otetta eli tämänkin imperialisti-IPAn kohdalla odottelin takavuosilta tuttua, purevan rapeaa ja rungokasta esitystä. Humaliksi on kuitenkin valittu vähän trendaavampaa menoa Mosaicin, Amarillon ja Azzaccan muodossa, vaikkei trio ehkä enää sitä ihan uusinta uutta edustakaan - Amarillo ainakaan. Varsin tunnelmarikasta menoa ja ”aidon DIPAn” kaikuja tälläkin ryhmityksellä aikaan saadaan.

Katkeroa kuitenkin löytyy odotuksia ja ehkä makumaailman vihjailuja vähäisemmin (50 IBU), mutta ei oluen nautittavuus siitä kiinni jää. Liekö nykyään niin, ettei DIPAnkaan perään haluta kovinkaan massiivista peräkärryä asentaa vai mistä moisen tasapäinen lukema juontaa juurensa? 

Otin oluen mukaan mökkilaavun hämäriin ja eipähän noissa tunnelmissa sen suuremmin tehnyt mieli maistuvan sopan äärellä nurista. Toisaalta niillä lisäkatkeroilla olisi tämäkin olut nostettu jo varsin hienojen suoritusten joukkoon, vaikkei arvosanaa nykyiselläkään mallilla hävetä varmaankaan tarvitse.

Tästä tulikin myös sattuman kautta blogin 2000. julkituotu kirjoitus.

Now here’s a little story we’ve got to tell. About three bad hops you know so well. It started in our hop town Haarlem brewery. With Amarillo, Azzacca and Mosai(c). A double IPA called Hopsicalactic Planetary. Enjoy it with the sun on your hat. Drink this beast fresh before the beer goes flat. Giddy-up now space cowboys. Giddy- hopsicalactic-up!

Uiltje Hopsicalactic Planetary

Vaaleankeltainen olut vaahtoaa varsin maltillisesti. Tuoksu on runsaan sitruksinen, greippinen ja mukavan hedelmäinen. Myös mäntyä ja pientä pihkaisuutta, vaalea mallasrunko vaikuttaa pyöreältä. On tunnelmallinen.

Maku on myös hyvä ja nojaa tuoksun mainintoihin. Greippisyys on oluen kantava voima. Sitrusta, kypsää ja vaaleaa hedelmäisyyttä sekä havuisuutta. Menisi muutamien vuosien takaiseen, vähän karamelliseenkin nostalgiakastiinkin sinällään hienosti, mutta katkeruus jää vähän kepoiseksi.

Onko NEIPA-buumi kesyttänyt harrastajien katkeronsietokyvyn, vai miksi peräkärryä ei tähän selkeästi epävermonttilaiseen DIPAankaan ole rohjettu kytkeä? Myönnän kyllä nauttivani tästä näinkin ja oluthan on mitä mainioin, mutta jään silti kaipaamaan sitä viimeistä puristusta, mihin muu makumaailma selkeästi johdattelee.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti