perjantai 17. syyskuuta 2021

Únětické Pivo 12°

Únětické Pivo 12°

Prahan pohjoispuolella toimivan Únětice Pivovarin tontilla on valmistettu olutta vuodesta 1710 lähtien ja kotikylän osalta ensimmäiset maininnat oluthistoriasta löytyvät aina vuoden 1557 ajoilta. Täysin yhtäsoittoista ei pitkien panimoperinteiden kulku kuitenkaan ole ollut. Aikanaan Prahassa laadullaan mainetta niittäneen panimon toiminta ajautui nimittäin vaikeuksiin 1900-luvun alussa, eikä tilanne ensimmäisen maailmansodan jälkeen palautunut enää entisen loiston aikoihin.

Toiminta ajettiinkin alas ensimmäisen kerran 1942, mutta vain pariksi vuodeksi. Modernisoitu panimolaitos sai uuden alun 1945, mutta siirtyi kolme vuotta myöhemmin Staropramenin hallintaan, jossa se ehti toimia enää vain vuoden verran ennen sulkemistaan. Tämän jälkeen Smíchovský pivovar operoi rakennuksessa vielä vähäisissä määrin  vuoteen 1951 saakka.

Hiljaiseloa varastotiloina ja muissa vastaavissa käyttötarkoituksissa viettänyt panimorakennus herätettiin uudelleen menneisyytensä loistoihin kymmenisen vuotta sitten. Znovuzrození Únětice Pivovar -projekti (The Revival of the Únětice Brewery). lähti käyntiin Tkadlecin pariskunnan voimin vuonna 2010 ja johti pian Únětice Pivovar -nimisen panimon perustamiseen. Menneiden aikojen kultainen historia ja pitkät perinteet ovat osa panimon nykytarinaa ja ulkoista olemustakin aina logoa myöten. Panimohan oli pitkään Pyhän Vituksen katedraalin* pyörittämää toimintaa ennen lyhyttä staropramenoitumistaan. 

Nykyisin panimon vakiotuotanto nojaa kahteen vaaleaan lageriin sekä muutamaan kausittain vaihtelevaan olueen. Bierkkalasta hakemani Únětické Pivo 12° kuuluu tuohon vakiokaksikkoon ja onkin kyllä erinomaisen mainio, rapea ja tyyliin nähden mukavan runsasmakuinen tapaus.

*Tai näin ainakin tulkitsen sanarimpsun: The Metropolitan Cathedral of Saints Vitus

Únětické Pivo 12°

Oljenkeltainen, kirkas ja kaunisvaahtoinen olut. Tuoksu on puhdaspiirteinen ja kutsuva. Olkisen vaalea, vähäeleinen maltaisuus antaa ruohoiselle humaltanhulle sen ansaitseman näyttämön.

Maku toistaa tuoksun huomioita. Puhdaspiirteinen, ruohoisen pureva ja erittäin, erittäin tasapainoinen olut tarjoilee yhtä aikaa runsasmakuista pilselämystä sekä raikkaan rapeaa janontaittajaa. Oikein osuva tsekkipils.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti