lauantai 4. syyskuuta 2021

Olvi NEIPA

Olvi NEIPA

  • Tyyli: New England IPA
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Syyskuu alkoi oluellisella yllätyksellä. Lähikaupan oluthyllystä pilkotti uusi värikäs törppönen, joka onnistui kiinnittämään huomioni. Aluksi ajattelin sen olevan lisäosa Amppari-, Murkku- ja Toukkis -limsojen trioon, mutta mitä se olutkaapissa tekisi? Asia piti tutkia. ”Jaaaa, se onkin Olvin NEIPA?”

Tämä uutuus olikin mennyt kokonaan oluttutkani ohi ja jälkikäteen minulle kerrottiinkin, että olut oli julkaistu tuona samaisena päivänä, kun sen löysin. Tuore tapaus siis. Viisiprosenttinen muoti-IPA on humaloitu Lemondropin, Citran, El Doradon ja Ekuanotin voimin. Katkeroakin löytyy tyyliin nähden kohtalainen määrä (31 EBU), rungossa ohramaltaan ohella myös kauramaltaita.

Pitihän se testata ja vähän olin odotetellutkin, olisiko iisalmelaisilta tulossa jotain vastausta Sinebrychoffin uuteen IPA-värisuoraan. Näemmä oli ja ainakin henkilökohtaisesti tämä kiinnosti keravalaisten tarjontaa enemmän – osin siksi, että Olvin craftimpi linja on jo moneen kertaan tullut todettua hyvinkin toimivaksi kokonaisuudeksi, mihin muilla suurilla on ollut haasteita oikeasti vastata, mutta myös siksi, etten oikein etukäteen osaa sanoa, kuinka mehevää NEIPAa isolta panimolta voisi odottaa laajaan jakeluun saatavan. Olvi Rye Mild NEIPAhan oli kevytsarjalaisten joukossa varsin jees, mutta hankala senkään pohjalta oli arvauksia tehdä.

Olvi NEIPA osoittautuukin varsin maistuvaksi, ehkä lopulta odotetun hillityksi ja hyvinkin sessioitavaksi tapaukseksi. NEIPAksi se on aika kepeä ja suoraviivainen, vaikka hedelmäisyydestä panimon klassikko-IPAa enemmän pyöreyttä löytyykin. Jonkinlaisena Session IPAna tätä itse ehkä ennemmin tulen kuitenkin kuluttamaan. Käyttöä varmasti löytyy, etenkin kun tämä taitaa se oman kylän lähikaupan selkeästi freesein olut tällä hetkellä olla.

Vaalea, pastöroimaton, suodattamaton täysmaltainen New England IPA, joka on kuivahumaloitu Citra-, Lemondrop-, El Dorado ja Ekuanot -aromihumalalla. Maku on sitrusmainen trooppisilla sävyillä.

Olvi NEIPA

Kevyen utuinen, vaaleankeltainen olut nätillä vaahdolla. Ei yltiöpäisen neipamainen näky, muttei kirkaskaan. Tuoksu on kevyehkönlainen, semmoinen appelsiininkuorisen trooppinen, pehmeän hedelmäinen. Ei hassumpi, mutta tosissaan aika mieto. 

Maku nojaa tuoksun linjaan. Hyvin sessioitavaa, melko kevyttä ja lähinnä trooppisen hedelmäistä, hienoisen pehmeää, ei nyt mehukasta, mutta jotain kevyesti sen tapaista tunnelmaa. Katkeroakin löytyy, minne tuo sitruksisuuskin painottuu. Sen myötä Session IPAksi tämän sokkona arpoisin, mutta Olvin normitason tapaan varsin toimivaksi sellaiseksi.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti