tiistai 14. syyskuuta 2021

RPS x Pizzanpaistajat Tropicana Pale Ale

RPS x Pizzanpaistajat Tropicana Pale Ale

K-Ryhmän tarjontaan tuli tässä syksyä vasten olut, joka johti vakaviin jatkotoimenpiteisiin. Kyseessä on tietenkin kuopiolaisen RPS Brewingin yhdessä Pizzanpaistajat-yhteisön kanssa junailema Tropicana Pale Ale. Pizzaahan sen testaaminen luonnollisesti rinnalleen vaati, joten ei muuta kuin taikinat tulille viikonloppua vasten. Tokko on koskaan yksittäisen oluen maisteloa tullut valmisteltua jo muutamaa päivää aikaisemmin.

Sameahko, 4,2-prosenttisena varsin sopuisan kepeä Pale Ale on kehitetty pizzanautintoa tukevaksi elementiksi. Sopii se yksittäinkin törpöteltäväksi varsin hyvin, mutta on toki vähän hillitty elämys ainakin omaan suuhun. Humaliksi olueen on valikoitu Loral, Azacca, Mandarina Bavaria ja Galaxy. Nimen lupaamaa ananasta ei joukosta fyysisessä muodossa löydy, vaan edelmäiset vivahteet on hoidettu kokonaan humalaromien voimin. Rungosta löytyy niin ohra-, vehnä- kuin kauramaltaitakin – hydraatioprosenttia ei ole erikseen mainittu, mutta korkealta vaikuttaa.

Oluen nimi viitannee pizzamaailman iänikuiseen vääntöön siitä, saako ananasta laittaa pizzaan vaiko eikö. Tropicanaa ei tosin tule itsekään hirveämmin paisteltua, mutta se johtuu lähinnä siitä, että lapset haluaa pizzaansa kinkun sijaan salamia. Anananasta sen sijaan noihin pizzoihin menee. En siitä tosin itsekään täytteenä niin välitä, mutta kädenväännölle sen ympärillä ei oikein jaksamista riitä. Onko sillä oikeasti jotain väliä? Keskusteltaisiin ennemmin, kuuluuko ananas vaaleaan lageriin. Ei kuulu.

RPS x Pizzanpaistajat Tropicana Pale Ale

Tropicana Pale Alen levikki on muuten ollut varsin laajantuntuista eli tuote on saatu varsin hyvin esille. Itse testailin oluen melko tuoreeltaan eli käytännössä muutamaa päivää sen jälkeen, kun tölkin ensikertaa kauppahyllyssä näin. Jälkikäteen viisasteltuna tämä olisi kannattanut saattaa laajaan levikkiin jo kesää vasten, sillä kepeä, mutta mukavan trooppinen kokonaisuushan olisi varsin hyvää sessiokamaa pizzan ohella myös hellekelien keskellä.

Olut tuli testattua parin erilaisen biancopizzan ja parin muun maun ohessa. Hyvinhän se soi ja olipahan hyvä syy taas lämmitellä pizzauunia. Sen verran pitää tässä kohtaa tunnustaa, ettei Pizzanpaistajat ole itselleni kamalan tuttu taho, mutta pitänee tutustua aiheeseen. Omat vaatimattomat oppini olen ammentanut ”kilpailevan” Pizza Love Finlandin palstoilta ja alkusykäyksestä syytän Hangaround & Nobodyn Eetua.

Pizzanpaistajat-olut on 4,2 % Hazy Pale Ale - maukas ja pehmeä pale ale, joka sopii erinomaisesti erilaisten pizzojen kanssa ja myös helposti juotavaksi

Pizza ja olut ovat tärkeitä meille kaikille. Molemmat herättävät myös suuria tunteita ja mielipiteitä. Herkullista pizzaa voi tehdä meistä jokainen ja jo kymmenet tuhannet käyttäjät ovatkin liittyneet Pizzanpaistajat -yhteisöömme, joka edistää suomalaista pizzakulttuuria. Mutta oluen paneminen onkin sitten jo työläämpää hommaa. Juuri siksi yhteisömme pizza- ja olutharrastajat kehittivät yhdessä RPS Brewingin panimomestareiden kanssa sinulle tämän maukkan Tropicana Pale Alen. Se on raikas ja heleä olut, joka sopii erinomaisesti erilaisten pizzojen kaveriksi.


Utuinen, vaaleankeltainen olut todella runsaalla vaahdolla. Tuoksu on kepeä, mutta oivallinen. Vaaleaa, trooppista hedelmää sen nimenomaisen ananaksen viitoittamana.

Maku on tuoksun tapaan suht kevyt, mutta toimiva. Mandariininen sitruksisuus, ananaksen ja mangon tahdittama vaalea trooppisuus... Ei hassumpaa näin pelkiltään nautittuna, oikeinkin sessioitavaa ja raikasta kamaa, mutta olut on selkeästi sovitettu pizzan ääreen, mikä selventää hillittyä luonnetta. 

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti