keskiviikko 10. elokuuta 2022

Funky Fluid No Tyrants

Funky Fluid No Tyrants

Funky Fluid on yksi monista oluelliset voimansa yhdistäneistä panimoista, jotka keräävät varoja Venäjän hyökkäyssotaa vastaan puolustautuvalle Ukrainalle. Avustusten keräyskeinona panimolla on tietenkin aihetta esille tuova olut, No Tyrants, jonka myynnistä saadut tuotot lahjoitetaan suoraan Ukrainan tukemiseen. Vastaavaa toimintaahan on Suomessakin nähty mm. Olarin ja HOMBREn yhteisen Brew Better Yourselfin yhteydessä, jossa operoitiin Brewers Against War -liikkeen innostamana.

No Tyrants -oluen viesti on selkeä aivan nimeä ja väritystä myöten. Sen tuotot ohjataan oikeaan osoitteeseen Brew For Ukraine -liikkeen kautta. 5,5-prosenttinen New England Pale Ale tuli vastaan Palokan Citymarketissa, joskin se lienee ollut markkinoilla jo lomakauden allakin. Oluttyyli, panimo ja tietenkin sen sanoma luonnollisesti kiinnostavat maistelijaa, joten tämä oli helppo päätös ottaa testiin.

Oluena No Tyrants ei ole puolalaispanimon parhaimmistoa, mutta uppoaa silti hyvin makuhermoon. Funky Fluidin sameat seikkailut ovatkin toimineet minulle varsin kovalla prosentilla, eikä tässäkään tapauksessa poikkeusta tehdä, vaikka se samein kärki jääkin ehkä saavuttamatta. Muistelisin matkassa olleen hieman ruistakin, mitä spekeluin arviossa hienoisen epäselvän karheuden lähteenä.

There is a war going on in Ukraine right now. We call for all breweries big and small to show unity with Ukraine and help provide much-needed financial aid by doing what we do best: let's make beer! All profits from No Tyrants, our beer in Brew For Ukraine series, will be transferred to the organizations supporting independent Ukraine.

Funky Fluid No Tyrants

Vaaleankeltainen, hyvin samea ja haaleansävyinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on runsaan aromaattinen, pääosin sitruksen- ja appelsiininkuorinen, vaalean trooppinen ja hieman kukkainen.  Maku on hyvä, olomuoto mukavan soljuva.

Makumaailma nojaa mehukkuutta enemmän kuivapohjaiseen, ilmavan aromaattiseen tunnelmointiin, jossa sitrushedelmäinen luonto on vahvimmin esillä: sitruunan kuorta, kuin myös appelsiinin pintaosaa.  Vaaleaa tropiikin hedelmäisyyttä, kevyttä kukkaisuutta ja lopussa pientä mausteen vivahdettakin.

En tiedä johtuuko rukiista vai jostain muusta, mutta pientä sivukarheutta löytyy. Varsin hyvä ja runsasmakuinen olut, muttei lajin tai Funky Fluidin aivan parasta antia kuitenkaan, mutta viestiltään ja tarkoitukseltaan erittäinkin kannatettavaa tekemistä.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti