sunnuntai 21. elokuuta 2022

BroBier Fränkisches Rotbier

BroBier Fränkisches Rotbier

  • Tyyli: Franconian Rodbier / Fränkisches Rotbier
  • Alk.%: 4,7
  • Panimo: BroBier, Reckendorf, Saksa

Nürnbergiläisten rodbiereä en olekaan tainnut aikaisemmin lasiini kaataa. Franconian Rodbier, tuttavallisemmin Fränkisches Rotbier on vanha, punertava ja maltainen lageroluttyyli eteläsaksalaisen, historiallisen Frankenin alueelta. Tyylin juuret sijaitsevat Nürnbergissä, jonne oluen yhteydessä usein viitataankin. Muita menneen Frankenin suurempia kaupunkeja ovat Wurzburg, Bamberg, Fürth ja Erlangen.

Frankkien punertava olut tarjoilee maistajalleen kohtalaisella rungolla varustettua, pehmeän maltaista, hieman makeaa ja oluesta riippuen hieman paahtunuttakin sävykkyyttä. Varsin tasapainoinen ja hillitty, silti mukavasti makuja antava olut sopiikin varsin hyvin saksalaisten tyylien kirjoon.

Nyt käsittelyssä olevan oluen takana on pienestä Reckendorfin kylästä ponnistava BroBier. Oluen etiketti olisi mennyt jostain perinteikkäämmästäkin tekijästä, mutta tarkempi tarkastelu paljastaa Bro-panimon olevan muutama vuosi sitten perustettu Andreas Eckschmidtin ja Johannes Lurzin kiertolaiskonsepti. Ehkä panimon nimestäkin olisi jotain toki voinut päätellä, mutta fontti hämäsi. Oluen tekopaikkaa ei näytetä mainittavan missään, mutta kovinkaan kaukana se ei olutalueen sydänmailta varmastikaan ole. Onhan kaksikon tavoitteena vaalia Frankenin alueen olutperinteitä ja toiminta pyrkii nojaamaan pitkälti oman alueen raaka-aineisiin.

Perinteiden ohella tuotantolinjalle mahtuu myös hieman modernimpia tyylejä, kuten APAa ja NEIPAakin, mutta pääpaino näkyy olevan perinteisempien maibockien, kellerbierien ja kuten todettua, rodbierin puolella. Reckendorfista ei ole pitkä matka Bambergiin, joten Fränkisches Rotbierkin on valmistettu savuolutkaupungin laatumallastamon antimiin luottaen. Pitääkin etsiä jostain testiin myös BroBierin savuolutta.

BroBier Fränkisches Rotbier

Kauniin punertava, ruskeahko ja hienon vaahdon kruunaama olut. Tuoksu on runsaan maltainen, karamellisoituneen limppuinen, toffeinen, kevyemmin kypsän hedelmäinen, yrttinen sekä hitusen marjainenkin. Veikeä, soljuvahko ja toimiva.

Maku on oikeastaan tuoksun kopio: karamellisoituneen limppuinen, keskitumman maltainen, kuivaluumuinen, muutoinkin kypsän kuivahedelmäinen. Kevyttä mausteisuutta, lopussa yrttisyyttä, takana kajastava, punertavaa marjaisuutta. On varsin puhutteleva ja runsasmakuinen olut.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti