lauantai 27. elokuuta 2022

Lofotpils Shattered Dreams

Lofotpils Shattered Dreams

  •  Tyyli: Double IPA
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Lofotpils, Svolvær, Norja

Pohjoisnorjalaisen Lofotpilsin tölkin kohdalla piti oikein hieraista silmiään. Norjalainen tupla-IPA Alkon hyllyssä alle neljän euron (0,44l)? Ei ole hinnalla pilattua, vaikka seiskapinnaisena olut vähän kepoinen Double IPAksi onkin. Tähän piti tarttua ihan jo puhtaan mielenkiinnon vuoksi.

Panimon nimi on tosiaan vahvan oluttyyliviitteinen Lofotpils. Se toimii ainakin oman kuplani omatoimimatkailijoita vuosi sitten kovasti vetäneiden Lofoottien saariryhmän päähesoissa eli Svolværissa. Olutta panimo on tehtailtukin jo kahdeksisen vuotta, eikä kahden miljoonan litran tuotantokapasiteetilla rouskuttavan toimijan menoa enää ehkä pieneksi kalastajakyläpanimoksi voi kuvailla. Toki isossa kuvassa keittomäärät menevät edelleen pienpanimosarjaan ja kirkkaasti.

Mutta maltillisen hintaista ”vahvaa olutta” lähtö- ja myyntimaa sekä kauppapaikka huomioiden oli siis tarjolla. Valitettavasti yhdistelmän juonen pystyi lopulta aika helpostikin maistamaan eli mistään vuonojen kruununjalokivestä ei Shattered Dreamsin kohdalla päästä puhumaan. Melko kehno esitys kaikenkaikkiaan, eikä missään nimessä vähäisenkään hintansa väärti. Olisi ehkä pitänyt arvata.

Lofotpils Shattered Dreams

Meripihkainen, valkean vaahdon kattama olut näkyy olevan hieman utuinen. Tuoksusta löytyy karamellista maltaisuutta, greippiä ja kypsää tropiikin hedelmäisyyttä. Ei yltiörunsas, mutta toimiva kumminkin.

Maussa karamellimaltaisuus luo pohjan sitruksiselle humaloinnille, jossa on myös kypsempää sävykkyyttä esimerkiksi mangon ja aprikoosin muodossa. Sillein "old schoolimpaan" länsirannikon tapaan. Aika raskaalla tapaa tosin, enkä puhu nyt peräkärrystä vaan karamellisesta maltaisuudesta.

Jännä olut, sillä se onnistuu olemaan karamellisen raskas, mutta silti kokonaisuutena aika vähämakuinen. Humalointi pääsee ajoittain esille sen verran selkeästi, että edelläkuvatut hedelmäisyyden vivahteet pystyy hyvin kuvailemaan. Sitten aromit hiipuvat kuin taikaiskusta, eikä katkeroakaan lopusta oikein tahdo löytyä. Toisaalta etenkin ensisiemauksia häiritsee melko terävä, sikunainen hedelmäisyys, joka tasoittuu lämmön myötä selkeästi.

Lähtömaan ja Alkon hintatasoon nähden jopa ns. törkyhalpa ”tupla-IPA”, minkä ehkä maustakin voi aika helposti huomata. Ei tämä nyt oikein…

Pisteet: 29/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti