torstai 4. elokuuta 2022

Koulun Boris Orlo Pilsener

Panimoravintola Koulu

Turun kesäillassa tarjoutui vielä tilaisuus pienelle itsensä sivistämiselle eli askel alkoi viettää kohti Koulun penkkiä. Sisäpihan tunnelmallinen biergarten on tunnelmassaan aivan omaa luokkaansa ja vetääkin aina puoleensa näillä harvinaisilla vierailuilla. Niin näemmä nytkin.

Kävelin sujuvasti hanalistan ohi, mutta tiskillä avattiin sanallisesti hanatarjonnan antia. Koulun vehnäolutta en muista maistaneeni, mutta päädyin nyt valinnassani panimomestari Boris Orlon mukaan nimettyyn Pilsiin – maistamatta kun oli sekin ja tyyli jotenkin sopi tuohon hetkeen mainiosti.

Satunnaista ”kesäkoulua” on tullut harjoitettua harrastuneisuusaikana muutamia kertoja ja yleensä oppitunnin pituus on jäänyt reiluun kolmevarttiseen eli yhteen puolen litran tuopposeen. Otanta panimon tekemisiin on siis melko ohkainen, mutta rohkenen silti kehaista Koulun lagerosaamista, joka ei pettänyt tälläkään kertaa.

Orlon nimikkopilsua mainostetaan lisämääreellä ”rapsakka”, mitä se tietyllä tapaa ehkä onkin, kuten jo oluen tyylilajikin antaa odottaa. Tyylin sisällä purenta ei kummemmin erottuvaa tasoa ole ja sitä voisi omaan makuun olla enemmänkin – ei sillä, etteikö se jo tällaisenaankin soiva peli olisi. Ehkä tuo lisämaininta on laitettu ”tavallista turistia” silmällä pitäen, sillä kyllähän tämä selvästi perushellesiä runsaammin rapisee. Oli miten oli, Koulussa on aina ilo käydä ja tämä taika piti kutinsa tälläkin kertaa.  


Portti ja kyltti

Boris Orlo Pilsener

Vaaleaa, hitusen utuista olutta valkealla, todella kestävällä vaahdolla. Tuoksu on hyvä. Melko maltillinen mutta miellyttävä joka tapauksessa. Ruohoinen, hieman yrttinen ja ehkä aavistuksen hedelmäinenkin humalointi saa taakseen kuivan, mutta pehmyen mallasrungon.

Maku toimii. Se ei ole tyylin rapeimmasta päästä, vaan maltaisuuskin saa tuoda esiin kevyttä pyöreyttään. Ruohoinen, hieman yrttinen humalointi on kuitenkin pääosassa ja saa lopussa alleen myös kevyttä mannerhedelmäisyyttä. Mallasta tosiaan löytyy, mutta tuhdiksi tunnelma ei silti äidy.

Mukava paketti vaaleaa maltaisuutta ja jalohumalaista tanssahtelua. Kestäisi rapeampaakin otetta, mutta eipä tässä turhan valittamisen sijaa kyllä tarjoilla. Rapsakkaa on ja makumaailma on kunnossa. Toimii.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti