Jännän äärellä... |
Näin joulun alla eletään monessa suhteessa mielenkiintoista
aikaa, eikä Ukonmaljan tarjonta tuo tähän tosiasiaan poikkeusta. Siitä alkaa
olla jo pitkälti toista vuotta kun Tommin kanssa pohdiskelimme josko kartanon
mailta löytyisi oluen mausteeksi sopivia luonnonantimia. Marjasato jäi viime
vuonna kuitenkin varsin vaihtelevaksi eikä pelivaraa metsänherkkuja kilotolkulla
kuluttavan talouden talvivarantojen suhteen juuri jäänyt. Mutta onneksi ruoho
on aina vihreämpää aidan toisella puolen eli laitoin naapurit ja omat
vanhempani keräämään omenoita!
Saaliiksi saatiin ämpäritolkulla kotimaisia luomuomenia,
joista parisen kiloa päätyi yleiskoneen silppurin ja pakkasen kautta Tommin
huomiin. Puolet omenoista silputtiin kuorineen ja puolet kuorittiin,
lajikkeiltaan ne edustivat kahta peruspuutarhaomenalaatua, joista Valkea Kuulas
oli määrältään hieman dominoivampi (toisen puun alkuperästä ei ole varmuutta).
Toimittelin omenasilpun jäisenä Palokkaan, jossa vierre vartoikin jo malttamattomana
mausteaineitaan – omenoiden lisäksi matkaan pääsi myös Ukonmaljan
raaka-ainevaraston pakastimesta löytynyt pihlajamarjamehu, joka oli peräisin Tommin
äidin takapihalta poimituista marjoista.
Kuten itse maestrokin toteaa, on kyseessä melko klassinen yhdistelmä, joskaan lopputuloksesta ei tällä kertaa voitu antaa takeita... Vuosi vietettiinkin piinaavassa jännistyksessä.
Omena-pihlaja ”lambicin” lisäksi samaan aikaan kypsyi myös
marjatuomipihlajan eli saskatoonin marjoilla maustettu, samasta vierteestä
valmistettu hapanolut. Saskatoon olikin oikeastaan koko hapanolutkokeilun
idean lähde ja senkin aion ottaa tarkasteluun hieman myöhemmässä vaiheessa… Nyt
maistettavaa, omenaisempaa versiota jaoin myös eteenpäin omenoiden
toimittajille ja näin Heimo-nimen
symboliikkakin sai luontaista lisävahvistusta. Tommi itse avaa nimeämisen
perusteita viestissään seuraavasti:
Heimo-nimi viittaa niihin lähteisiin, joista oluen omenat ja pihlajat ovat lähtöisin; sun naapureilta ja vanhemmilta, äitini takapihalta (pihlaja) -- läheisiltä ihmisiltä, jotka jakavat sadostaan, "heimolta". Eli tällaista heimoon, perheeseen, lähipiiriin liittyvää symboliikkaa, ehkä samalla myös haikailua aiempien aikojen tiiviimpiin, autonomisempiin kyläyhteisöihin.
Olut on nyt tosiaan kypsynyt jo reilun vuoden ajan ja
pullojen mukana tulleessa viestissä kehoitettiin odottelemaan joulunalusaikaan. Itsenäisyyspäivä sopikin mielestäni mainiosti pohjolan makuja
tarjoilevan villioluen maisteluun! Kaappiin jäi vielä odottelemaan pullollinen
olutta myöhempiä aikoja varten ja voi olla että tuo saakin sitten kypsyä kaikessa
rauhassa vertailun vuoksi….Tuhti paketti oluen valmistuksen vaiheita ja
reseptiikkaa löytyy tuttuun tapaan Ukonmalja blogista – samasta yhteydestä saa
myös hyvää esimakua saskatoon-painoksen lopputuloksesta:
Ukonmalja Heimo Omena-Pihlaja Sour Ale |
Kaadan oluen ensin ilman hiivoja, sillä nerokkaasti valitsin
puolilitraiselle oluelle aivan liian pienen lasin… Noh, hiivattomana olut on
luonnollisesti varsin kirkas, ehkä hivenen samea kuitenkin. Kaunis, joskin
melko niukkavaahtoinen, siiderimäisen oranssinen ilmestys. Kun loputkin
juomasta saadaan lasiin, samenee näky selvästi ja väritys saa jyhkeää syvyyttä
mukaansa – huomattavasti jämäkämpi ja kutsuvampikin hiivojen kanssa nautittuna.
Syvää oranssia, hienoista punertavuutta… Harmillisesti tästä vaiheesta jäi
kunnon kuva ottamatta…
Tuoksultaan tämä on aika jännä, pääosin aika mieluisa
kuitenkin. Tallista maatilan tunnelmaa, hevosen loimea ja muuta lambicmaista
aromikkuutta löytyy melko runsaastikin. Alkuun seasta löytyy myös rehtiä
lantaa, mutta onneksi tuo vivahde taittuu melko nopeasti häiritsemästä – tai
sitten nenä vain tottuu siihen? Maustamiseen käytetyistä aineksista omena on
mielestäni hyvin esillä ja tuokin oman, hieman tunkeankin siiderimäisen
aspektin matkaan. Marjaisaa happamuuttakin löytyy ja oletettavasti tuo on
peräisin juuri pihlajanmarjojen puolelta. Taustalla on kevyesti toffeista
makeutta sisältävää, vaaleahkoa maltaisuutta. Kyllähän tässä on kerrasta osuttu
ja kunnolla – moniulotteisen hapan, omenainen ja brettainen kokonaisuus ainakin
tuoksun perusteella!
Maultaan olut ei aivan yllä tuoksun syvyyteen, vaan
hienoista haaleutta on taustalla aistittavissa. Tästä huolimatta kokonaisuus
kantaa maaliin saakka ja pitkäkestoisessa makustelussa piileekin tämän tarinan
hienous. Hapanta, jopa kuivaakin omenaisuutta sekä punaisen marjaisaa
happamuutta – pihlajanmarjat ovat ottaneet aika vahvan otteen mausta, mikä
nostaa loppuun aavistuksen yli-innokkaastikin marjojen kitkeryyttä. Tallia,
maatilan henkeä – alussa tuoksun tavoin lantaisuutta, mutta katoavaa sorttia
sekin onneksi on. Hieman kosteaa satulanahkaa, aavistus etikkaa. Tuntumaltaan
maltillinen, keskirunsas ja yleisilmeeltään ehkä hieman raaka eli kypsyttely voisi olla paikallaan. Puoli litraa on kertamääränä aika maksimi, sen verran supistelevan hapanta meno on.
Tuomio: Tyylinmukainen, hienosti omenoiden ja
pihlajanmarjojen piirteitä esiin nostattava sour ale. Happamia sanoi kettu…
Hatun noston arvoinen suoritus!
Pisteet:
- Tuoksu: 8/10
- Ulkonäkö: 3/5
- Maku: 8/10
- Suutuntuma: 4/5
- Yleisvaikutelma: 14/20
Yhteensä: 37/50
Oma panos oluen teossa... |
Näkyhän ei varsinaisesti kovinkaan kaunis tässä vaiheessa ole... |
Lopussa vuoden odotus palkittiin! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti