tiistai 17. marraskuuta 2015

Alkon Jouluoluet 2015: Zoller-Hof Donator Heller Doppelbock


Sigmaringenin pikkukaupunki on tunnettu 1000-luvulta peräisin olevasta linnastaan, mutta saksalaiseen tapaan Tonavan jokilaaksossa valmistuu myös olutta. Vuodesta 1845 toimineen perhepanimon vaalea doppelbock kuuluu Alkon tämänvuotiseen jouluolutkattaukseen ja ilmeisesti kyseessä on varsin uusi tuote. Ainakaan panimon kotisivuilla ei siitä ole mainintaa ja Ratebeerissäkin arvioita löytyy vain tämän syksyn ajalta – nekin ovat suurelta osin Suomessa kirjoitettuja.

Zoller-Hofin valikoimiin kuuluu perinteisten saksalaisoluiden lisäksi myös kevyempiä virvoitusjuomia ja radlereita. Vaikkei panimon 165-vuotinen historia saksalaisessa mittapuussa järin mittava olekaan, on Sigmaringeninkin pikkupanimossa ehditty kokemaan jos jonkinmoista. Alati nopeasti kehittyvässä maailmassa unohtaa äkkiä ajan ja kehityksen suhteellisuuden, jota pisti miettimään sekin fakta, että Zoller-Hofiin vedettiin sähköt ensi kerran 1890-luvulla eli ensimmäiset neljä vuosikymmentä keiteltiin kynttilän valossa puuvoimalla. Ajatusleikkiin voisi ottaa mukaan jo 1000-luvulla olutta valmistaneen Weihenstephanerin, mutta sen aikajanalle mahtuvat muutokset saattaisivat hämmentää allekirjoittaneen käsitystä vähän liiaksikin. Sinällään tuttuja itsestään selviä tiedonmurusia, mutta harvoinpa näitä pohdiskelee – ja kun se hetki sitten iskee, ollaan vähän aikaa mietaina...

Schloss Sigmaringen jouluisessa asussaan... (kuva: Schloss Sigmaringen)
Weihenstephanerista puheen ollen… Panimon nykyaikaistamista aina 1960-luvulta ajanut Peter Fleischhut hankki aikoinaan oppinsa Weihenstephanin panimokoulusta ja oli eläköitymiseensä saakka Zollerin kantavia voimia. Kuten monissa muissakin saksalaispanimoissa, myös täällä perinteinen oluen valmistus kohtasi modernin tekniikan ja loi entistä vahvemman pohjan saksalaiselle laadukkuudelle – Peterillä oli prosessissa suuri rooli. Ekologisuus ja ympäristöajattelu ovat asioita, joihin törmää saksalaistenkin panimoiden kohdalla usein. Zoller-Hofin raaka-aineet tulevat lähialueilta ja energiakin tuotetaan tätä nykyä vesivoimalla – panimon vesi nousee omasta kaivosta ja toimintajärjestelmää kehitetään entisestään kohti ekologisempaa päämäärää.

Paikallisuuden muovaava vastuullisuus lieneekin se juttu, millä Donator on Alkoon tiensä löytänyt. Vaalea doppelbock ei ehkä hienoisista odotuksistaan huolimatta ole järin maistuva makukokemus vaikkakin sen kerrotaan pitävän jonkinasteisesta säilyttelystä. Ehkä tummemman sävyinen doppeli olisi muutoinkin ollut osuvampi valinta tähän sesonkiin, mutta näin tällä kertaa. Oluen reseptiikasta löytyy paikallissävytteistä mallaskirjoa sekä Hallertau-, Magnum-, Polaris- ja Tettnanger Perle-humalia.

Zoller-Hof Donator Heller Doppelbock
Sameahko, oljenkeltainen ja normaalisti vaahtoava olut. Tuoksu on runsaan maltainen, vaalea ja melko leipäinen. Mukana on tuhti mutta pidättäytyvä siivu kuivahedelmäistä esterisyyttä sekä hieman näkyvämpi osanen hunajapohjaista makeutta... Taustalla väijyy ruohonsävyinen, yrttinen raikkaus.

Maultaan kaksijakoinen. Toisaalta sen runsas, ronskin maltainen makupaletti on mukavan syvä, tuhdinoloinen ja ajoittain jopa pehmeän syvällinen, toisaalta siitä paistaa läpi oluen vahvuus ylivahvan lagerin puistattavana yleistunnelmana. Vaaleaa limppua, kuivahedelmäistä makeutta ja hunajaista maltaisuutta, mutta myös alkoholista sivujuonnetta.

Tuomio: Vahva ja vaalea doppelbock, joka kääntyy lopulta omia makumieltymyksiä vastaan. Ei oikein iske, vaikka mukavan tuhtia ja pontevaa tuntua tarjoileekin. Vahvuus vain paistaa liiaksi läpi. Ehkä se vuosi pitäisi odotella, mutta onhan näitä muitakin olemassa...

Pisteet: 26/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti