maanantai 31. lokakuuta 2016

Kellarista kaivettua: Highland Brewing Orkney Porter

Highland Brewing Orkney Porter
Eräs paheeni on muhkeiden ja suurten, vahvojen ja ainakin paperilla kypsytyskelpoisten oluiden hamstraaminen kellarin pimeyteen. En suinkaan ole oluen kypsytystoiminnan suuri puolestapuhuja, enkä varsinainen ystäväkään, mutten toisaalta näe näissä kokeiluissa mitään pahaakaan. Itse en tarkoituksenmukaista kypsyttelyä silti harrasta – muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Mutta kuten sanottua, tuhtia ja tummaa löytyy varastoista yli tarpeen.

Osa ajatuksella ”ei ne varmaan pilalle kuitenkaan mene” puolivahingossa unohdetuista oluista on lojunut siellä jo useampia vuosia, mutta nyt kävi ensi kerran niin, ettei kellarista kaivetun oluen etiketissä komeilleen panimon nimeä ei enää kartalta löytynytkään. Kyseessä on ensimmäisen nettitilaukseni sisältöön kuulunut Highland Brewing Company Orkney Porter, jonka tilasin saksalaisen Bierzwergin valikoimista muistaakseni vuoden 2012 kesällä.

Nurinhan Highland Brewing Co. ei suinkaan ole näiden vuosien aikana ehtinyt menemään, vaan skottipanimo porskuttaa vahvassa liidossa, elinvoimaisempana kuin koskaan. Vain nimi on muuttunut. Karun kauniilla Orkneyn saarilla toimiva panimo on Rob Hillin rohkean päätöksen lahja skotlantilaisella pienpanimoalalle. Pitkän, 25-vuotisen uran panimoalalla tehnyt Rob toimi saaren ykköspanimon, Orkney Breweryn pääpanijana vielä 2000-luvun alussa, mutta ajautui osittaisen sattuman kautta syrjäisen pienmeijerin omistajaksi.

Vanhaa kellonrähjää pääsaaren pohjoisnurkasta alun perin hakemaan lähtenyt Rob mainitsi vuonna 2003 tilallaan meijeriä pyörittäneelle isännälle, että heillä on käsissään upeat puitteet panimon pyörittämiseen. Maatilaa jopa tarjottiin Hillille, mutta hintapyyntö oli miehen tavoittamattomissa. Ei kuitenkaan mennyt aikaakaan, kun työt vanhalla panimolla loppuivat ja oltiin tärkeän kysymyksen äärellä: uuden elämän etsintään mantereen puolelle vaiko jotain muuta kotoisissa saarimaisemissa. Kuinka ollakaan, oli meijeri vielä kaupan ja rohkea ostotarjous poiki myöntävän vastauksen. Haastavaksi osoittautuneen rahoituksen järjestämisen jälkeen työt pääsivät käyntiin ja uusi panimo aloitti toimintansa vuonna 2005, ensimmäisten oluiden virratessa markkinoille seuraavana vuonna.

Highland Brewing Orkney Porter
Toiminta lähti lopulta sujuvasti käyntiin ja oluiden kysyntä kasvoi kovaa vauhtia. Panimo pyörii sopuisasti perheen voimin Robin yliopistosta palanneen pojan vedettyä työhaalarit päälleen vuoden 2010 kieppeillä. Suosion kasvaessa panimon nimi nousi kynnyskysymykseksi: voiko Orkneyllä sijaitseva panimo luoda nimeä tai brändiä mantereen ylämaihin turhan helposti yhdistettävän Highland-otsikon alla. Lopulta syntyi päätös: Highland Brewing Co.:sta tuli viime vuonna (2015) Swannay Brewery ulkoisen ilmeen päivittyessä samassa rytäkässä. Jotenkin pidin tuosta ruohean selkeästä ja vähän karustakin ulkoasusta nykyistä enemmän, sillä siinä oli sitä jotain Orkneyn karua kauneutta mitä pitikin.

Panimo sijaitsee Orkneyn pääsaaren pohjoisnurkassa, keskellä aavaa maalaismaisemaa, kapean ja mutkittelevan rannikkotien varressa. Sydämen asialla- tai Emmerdale –sarjoista muistuttavassa, vanhan näköisessä kivirakennuksessa toimiva Swannay Brewery jatkaa tasaista kasvuaan ja yrittää parhaansa mukaan vastata mantereelta tulevaan, kovaan kysyntään. Tänä syksynähän Swannayn oluita saapui tänne kotosuomeenkin kauppavalikoimiin eli kansainvälistäkin painetta tuntuu olevan.

Orkney Porter kuuluu edelleen panimon talviolutvalikoimaan ja lienee pitäytynyt samassa reseptissä vuosien ajan. Nettisivuilla oluen sanotaan rakentuvan Maris Otterin, Brown-, Chocolate- ja paahtomaltaiden varaan Bramling X:n, HNB:n ja Goldingsin antaessa potkua humalapuolella. Ikää oluella on ainakin neljä vuotta, luultavasti enemmänkin, mutta ainakin etiketti lupaa hyvää… 
This is a unique craft brewed porter worthy of attention. Vintage bottled once a year, we recommended you enjoy some now and also lay some down to age – like a fine wine.
Highland Brewing Orkney Porter

Todella, todella tumman ruskea olut kohtalaisella, vaaleahkolla vaahdolla kruunattuna. Tuoksu on pehmeän mokkainen, paahtuneen maltainen, suklainen ja hivenen mutakakkuinen. Ehkä kevyttä marjaisuutta sekä selvempää, kypsää hedelmäisyyttä. Lupailee hyvää.

Maku on hyvä ellei erinomainen. Se on pehmeä, samettinen ja syvä. Runsaasti kahvimaista paahtunutta maltaisuutta, hieman tumman leipäistä tuntua sekä suklaakakkumaista kaakaota. Johan on mainio olut ja vieläpä mainiossa kunnossa! Tuntumaltaan melko runsas, tasapainoinen ja ehkä aavistuksen makea. Kuivaksi ei voi sanoa millään muotoa. Erinomainen kokonaisuus.

Pisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti