tiistai 21. maaliskuuta 2017

Suomen saaripanimot



Olutta valmistuu Suomessa myös saarimaisemissa.
Oletko koskaan miettinyt sitä, kuinka moni kotimainen pienpanimo sijaitsee saarella? Minä olen ja tein sen vuoksi syväluotaavan nollatutkimuksen aiheeseen. Just for fun, koska karttojahan on mukava selailla, vaikkei siitä varsinaisesti mitään hyötyä olisikaan.

Pienpanimoiden perustamistahti on pysynyt tasaisen vilkkaana jo pidemmän aikaa, kokonaismäärän lähennellessä jo kieltolakia edeltävien vuosien ennätystä, jolloin maassamme toimi satakunta panimoa. Joskus kaukaiselta tuntunut 80 panimon raja on jo nyt rikottu*, uusien panimoprojektien seuratessa edelleen toinen toistaan. Ajatus saariemme panimotarjonnan tarkastamisesta virisikin kahden perusteilla olevan merellisen panimoprojektin myötä ja hyppysiini tarttuikin muutama huomionarvoinen seikka.
 • Suomessa toimii kahdeksan saarella sijaitsevaa panimoa ja yksi, jolla ei mannersijainnista huolimatta ole suoraa maayhteyttä muuhun Suomeen.
 • Lisäksi merialuiden saarille on par’aikaa nousemassa kaksi uuttakin panimoa.
 • Sisävesistöjen saaripahaset edustavat selkeää vähemmistöä saaripanimoiden tarjonnan painottuessa vahvasti merialueille.
 • Sisävesien suurimmat saaret ovat säilyttäneet neitseellisen tilansa panimoiden suhteen. Merialueiden suurimmat saaret sen sijaan joko ovat tai tulevat pian olemaan hyvin edustettuina panimokartalla.
Suurin panimollinen sisävesisaari on Kuopion edustalla sijaitseva Vaajasalo, joka tunnetaan Alahovin Viinitilan lisäksi myös sen yhteydessä jo muutaman vuoden toimineesta Alahovin Panimosta. Vaajasalo pinta-alaltaan vasta 62. suurin sisävesien saari eli aivan kärkipäässä ei tällä listalla keikuta. Vaajasalon lisäksi sisävesillä vain Savonlinnan Talvisalossa on panimotoimintaa (Waahto Brewery).

Vaajasalo on Suomen suurin sisävesien saari, jolla toimii pienpanimo.
Merimaisemissa sen sijaan riittää koluttavaa. Kuudesta suurimmasta ulkovesien saaresta peräti kolmella on jo nyt aktiivista panimotoimintaa kahden muunkin saadessa nimensä piakkoin listoille. Suurimpana saariston maa-alueena tunnettua Ahvenanmannerta asuttaa vastikään osakeannilla potkua laajentamisella hakenut Stallhagen. Lemströmin kanavan Ahvenanmantereesta erottama Lemlandkin (6. suurin) sai oman panimonsa syksyllä Open Water Breweryn aloitettua tositoimet. 

Mantereen tuntumassa sijaitsevan Kemiönsaaren keskustaajamassa vuodenpäivät toiminut Kimito Brewing nosti merialueiden toiseksi suurimman saaren olutkansan tietoisuuteen täydentäen lähiseudun jo ennestään tiivistä panimotarjontaa. Kemiönsaaren kuntaan kuuluvan Hiittisten saariston syrjäinen Rosala sen sijaan toimii pienen Rousal Brygghusin kotipaikkana.

Savonlinnan Waahto Brewery on toinen sisämaan saarilla toimivista panimoistamme.
Perämeren Hailuodon (3.) oma panimoprojekti on jo hyvässä vauhdissa, Raippaluodon (4.) Klobbskattiin rakentuvan Kvarken Breweryn vasta rikottua radiohiljaisuuden aikeistaan. Hankkeiden konkretisoituessa ensimmäisen oluen asteelle jää kuuden suurimman merialueen saaren joukkoon vain yksi panimoton kolkka, Naantalin Otava (5.).

Joukkoa hämmentämään nostin Suomen toiseksi pohjoisimman toimijan eli Tornion Panimon, jonka toimipaikkana palveleva vanha Lapin Kullan tehdas sijaitsee Ruotsin rajan tuntumassa Suensaaressa. Nimestään huolimatta Suensaari ei ole irrallaan muusta maailmasta, vaikkei sillä Suomen kanssa maayhteyttä olekaan. Maankohoamisen ja maantäytön myötä Ruotsin ”mantereeseen” ajan myötä yhdistetty Suensaari jää Suomen ja Ruotsin välisen rajan ainoa poikkeuksena Torniojoen länsipuolelle. Se ei ole saari, vaikka muualta Suomesta sinne siltaa myöten kuljetaankin…

Muita panimoiden asuttamia saaria suosittuna turistikohteenakin kunnostautuva Suomenlinnan Iso Mustasaari (Suomenlinnan Panimo) sekä Vaasan edustan Vaskiluoto (NP Brewers).


Lista saaripanimoista:


Getavägen 196, 22410 Godby

42 Knutsbodavägen, 22610 Lemland

Pyhän Andreaksentie 3, 25700 Kemiö

Norrlandsvägen, 25950 Rosala

Suomenlinna C 1, 00190 Helsinki

Niemeläntie 14, 65170 Vaasa

Alahovintie 236, 71130 Kuopio

Puistokatu 4, 57100 Savonlinna

Lapinkullankatu 1, 95400 Tornio

Perusteilla olevat saaripanimot:


Luovontie 233, 90480 Hailuoto

Kvarken Brewery (Raippaluoto)
Klobbskatt, Raippaluoto

*mikäli panimoiden useammat toimipisteet ja suuret panimot lasketaan mukaan yhtälöön.

2 kommenttia:

 1. Tiedoksi saatettakoon, että Waahto Brewery ei sijaitse Talvisalossa, vaan Savonniemessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eikös Savonniemi ole kiinteä osa Talvisalon saarta?

   Poista