torstai 8. elokuuta 2019

Fiskarsin Fixer Upper Farmhouse APA

Fiskarsin Fixer Upper Farmhouse APA
Fiskarsin 3,5-prosenttinen Fixer Upper lähti testiin muutamien kautta rantain kuultujen kehujen siivittämänä ja heti alkuun voin tunnustaa, että tähän kehujien joukkoon on helppo liittyä. Oluen Farmhouse-etuliite ei viittaa valtoimenaan rynnistävään bretta-laumaan (mitä en suinkaan olisi paheksunut), vaan liittää sen panimon tammenpuhuvaan maalaisolutsarjaan.

Jo jonkin aikaa ruukkikylässä vaikuttaneen Simon McCaben kädenjälkiä esittelevä maalaisoluiden sarja kyllä sisältää niitä brettamakujankin, samoin kuin happamia ja rustiikkisiakin makuelämyksiä. Fixer Upperin taika piilee sen käymisastiassa, tammisessa foederissa, joka antaa oluelle mukavaa lisäsävyä – itselleni tammen läsnäolo tuo tässä mieleen valkoviinimäisen marjaisuuden.

Joko ruukkikylän IPA-vapaa vyöhyke on uhattuna? Aivan sama, tämä ainakin on hyvää!
Tammifoederissä käytetty kuivahumaloitu amerikkalaistyylinen pale ale. APA on kuivahumaloitu Citra, Eldorado ja Centennial humaloilla. Helppo juotavuus, ronskit humalat yhdistyy maltaiseen runkoon kevyessä oluessa hienosti. Tuoksusta löytyy humaloiden tuomaa sitruksisuutta, hedelmäisyyttä ja miellyttävää maalaisuutta käymisprosessista.
Fiskarsin Fixer Upper Farmhouse APA
Vaaleankeltainen, utuinen ja runsasvaahtoinen olut on oikein nätti. Tuoksu tarjoaa kevyttä sitrusta, valkoviinimäistä virittyneisyyttä ja vaaleaa hedelmää. Aika toimiva, joskaan ei järin runsas tunnelma.

Maku antaa enemmän ja on todella hieno. ”Perinteinen”, jenkkiryyditetty humalapommi tämä ei totutussa muodossa ole, vaan makumaailma kumpuaa tropiikin peruskirjoa syvemmältä. Valkoviininäisiä piirteitä löytyy, mikä sopii kuivanlaiseen olemukseen ja lopun suht napakkaan greippikatkeroon hienosti. Jälkiliuku on oikeastaan odotettua katkerampi, samoin makumaailman runsaus vahvuuteen suhteutettuna.

Farmhouse -viittaus ei tarkoita tällä kertaa sesoonlisää tai vaikkapa brettavierasta, mutta tammivisiitin vaikutukset on sitäkin paremmin esillä. Vaalea sävyjen leikittely on hyvin vähäpigmenttistä, hennon hedelmäistä, napakkaa ja todetun kuivaa. Liekö valkoviinituntemukset sitten tynnyrin, käytettyjen humallajikkeiden sekä oletettavan olemattoman jäännössokeripitoisuuden yhteenhitsaama, hieno lopptulema, vaiko vain omaa kuvitelmaa - oli miten oli, pidän tästä oluesta hyvin paljon.

Pisteet: 37/50

2 kommenttia:

 1. Pelkkiä kehuja koko blogi täynnä=takaa ilmaisten näytteiden saannin jatkossakin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Senhän takia kirjoitteluun omaa vapaa-aikaa käytetään, että posti toisi lisää olutta josta en oikeasti pidä vaikka niin väitänkin. Eikun...

   Minulle olut on iloinen asia ja siitä nauttiminen lähtökohtaista pilkun viilausta tärkeämpää. Kukin tavallaan toki.

   Poista