Kesäinen terveysjuoma kombucha on noussut kohtalaisen
suureen suosioon, mikä näkyi etenkin keväällä monin paikoin tyhjentyneinä
hyllyinä. Näihin ollaan meidänkin taloudessa tykästytty kovasti ja ne ovat
korvanneet muita virvoitusjuomia jo parin vuoden ajan. Eniten niitä kuluu etenkin
kesäaikaan, johtuen varmaan juoman raikkaasta ja virkistävästä olemuksesta. Sekä
hyvästä mausta.
Aiheen suuremmiksi tuntijoiksi tai hifistelijöiksi meitä ei
voi kutsua ja pääosin kulutustavarana toimivat kaupoista helposti löytyvät ja
kohtuuhintaiset (himpun alle 3€/plo) Puhdistamon ja Captain Combuchan tuotteet.
Itse suosin useimmiten maustamattomia versioita, puoliso on tykästynyt etenkin
inkiväärin ja sitruunan yhdistelmään, joka on omalla listalla hyvänä kakkosena. Kotimaisten The Good Guysin ja "mökkinaapuri" Kellaripanimon hitusen tyyriimmät juomat löytyvät sitten vähän arkikäyttöä harkitummista tilanteista. Ja ovat makunsa puolesta toimivaa kärkipäätä.
Keräsin tähän juttuun mietteitä muutamasta kesän aikana
vastaan tulleesta kombuchasta. Ironista kyllä, listasta puuttuvat ne meillä
selvästi eniten kulutetut tuotteet, mutta niihin voidaan palata jossain
vaiheessa myöhemmin.
Kombucha, kombutsa...
Kombucha on sokeroidusta teestä fermontoimalla valmistettu
juoma. Joku voi lapsuudestaan muistaa volgansienijuoman juoman ja samaa
tavaraahan tämä nyt hienomman nimen avulla markkinoitava trendituotekin on.
Kombucha on luontaisesti hiilihapollinen ja virkistävä juoma, jonka taika
piilee tuossa käymiseen tarvittavassa
kombucha-viljelmässä, volgansienessä. Se koostuu laktobasillien ja hiivasienten
joukkiosta, joiden joukosta voi löytyä mm. muutamista oluistakin tuttua Brettanomyces
bruxellensis -kantaa. Sieni syö teen sokereita aikaansaaden käymisprosessin,
josta myös nuo hiilihapot ovat peräisin.
Keräsin maisteluista ylös myös eri tuotteiden
sokeripitoisuudet (yleensä 2-5g/100ml), mikä voi antaa hieman osviittaa
tuotteen makumaailmasta. Sieni näet käyttää näitä sokereita ravinnokseen ja
mitä pidempään juomaa käytetään, sitä vähemmän sokereita lopputuotteesta löytyy
ja sitä etikkaisemmalta se samalla maistuu. Käymisprosessi saattaa myös
muodostaa vähäisen määrän alkoholia, mutta taso pysyttelee prosentin tuntumassa
ja yleensä allekin.
Juoman juuret ovat parin vuosituhannen takana
Kaakkois-Aasiassa, josta se on levinnyt myöhemmin mm. Venäjälle ja nyt
globaaliksi trendijuomaksi. Sillä on tiettävästi jonkinlaisia
terveysvaikutuksia (mm. maitohappobakteerien ansiosta), mutta itse nautin sitä
enemmälti virvoitusjuoman ominaisuudessa hyvästä mausta nauttien.
Captain Kombucha Pineapple PeachAlkuperämaa: PortugaliTeepohja: vihreä teeMausteet: ananasuute (0,001 %), persikkauute (0,0005 %)Sokereita: 5,9g/100mlMuuta: luomu |
Tuoksultaan pääosin ananaksisen hedelmäinen, makeakin
kombucha tarjoaa maussaan ensinuuhkaisua huomattavasti monipuolisemman
maailman. Ananas on persikkaa vahvempana esillä, mutta maku ei suinkaan painotu
makeaan hedelmäisyyteen. Siitä löytyy riittävää keveyttä, sitruunaista
pirskahtelevuutta alta iskevää hiilihappoisuutta. Miellyttävä ja monipuolinen. Tähän
tulee usein tartuttua, mikäli ”luottotuotteet” ovat päässeet hyllystä
loppumaan.
4- / 5
Kellaripanimo StrongAlkuperämää: SuomiTeepohja: Chun Mee -vihreä tee, musta teeMausteet: maustamatonMokereita: 2g/100mlMuuta: luomu |
”Vahvaa kombuchaa – vähemmän sokereita, jopa etikkaisia
sävyjä!”
Aika kärkäs ja nimensä mukaisesti voimakas maku. Varsin
kuiva, kirpeä ja raakamaisen vaalean hedelmäinen. Vähän kulmikkaampi ja
runsasmakuinen vaihtoehto kauppojen muille, yleisesti helposti lähestyttäville
kombuchoille. Ei oma suosikki, mutta ihan maistuva ja painokkuudellaan mukavaa vaihtelua tarjoileva siitä huolimatta. Vaaleaa etikkaisuuttakin
löytyy, muttei ylettömästi.
3½ / 5
Kellaripanimo sitruuna-inkivääriAlkuperämää: SuomiTeepohja: Chun Mee -vihreä tee, musta teeMausteet: sitruunamehu, inkivääriSokereita: 4,9g/100mlMuuta: luomu |
Melko matalahiilihappoinen ja kupliltaan pienikokoinen.
Maussa kohtalaisesti sitruunaa ja etenkin inkivääriä. Voimakkuudeltaan nuo mausteet tuntuvat runsasta ja ryhdikästä runkoa vasten ehkä noin keskirunsailta eli niiden voimakkuus ei kasva samaa tahtia rungon runsauden kanssa - mikä vaikuttaakin hyvältä asialta, sillä muutoin etenkin inkivääri saattaisi jyrätä turhankin kärkevänä kaiken muun yli. Varsin maistuva kokonaisuus vähän tuhdimmasta päästä perustarjontaa.
Kellaripanimolla tuntuu muutenkin olevan vähän tarjolla
olevaa peruslinjaa ”raskaampi” ote tuotteissaan – ei siis pirskahtele ja tulvi
raikkautta kepeyden muodossa, vaan makukokonaisuus ja luonne tuntuu
solidimmalta, syvemmälle luotaavalta. Samalla makumaailma tuntuu runsaammalta ja paremmin jalansijaa saavalta silkan aromikkuuden varaan nojaamisen sijaan.
4 / 5
Tuoksu herättää odotuksia suht raikkaan sitruksen ja
vastaraastetun inkiväärin noustessa hyvin esiin. Maku onkin sitten pettymys,
kuin haaleaa ja melko mautonta pesuainetta hörppisi. Inkivääristä on jäljellä
lähinnä polte ja sitruksestakin ripaus kuorta. Kehnonlainen ilmestys.
1 / 5
Saman firman Oragnic Kola Kombucha oli myös aika
epämiellyttävä kokemus. Se oli oikeastaan sekoitus omenasiiderietikkaa ja
colamaustettua kombuchaa. Etikkaisuus paistoi arvattavasti läpi ja muutenkin
makukokonaisuus jäi varsin laihaksi.
The Good Guys Fresh GingerAlkuperämää: SuomiTeepohja: Sencha -vihreä tee, Keemun - musta teeMausteet:inkivääriSokereita: 4,5g/100mlMuuta: luomu |
Hyvinkin suunmukainen, raikas ja inkiväärinen kombucha.
Terävät hiilihapot ja kepeä, mutta makuisa kokonaisuus on hienosti tasapainossa
ja tarjoilee pirteää kirpakkuutta kesäiltaan. Yksi omista suosikeistani.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti