sunnuntai 18. elokuuta 2019

5 x Kombucha: Kellaripanimo, The Good Guys, Lo Bros. & Captain Combucha


Kesäinen terveysjuoma kombucha on noussut kohtalaisen suureen suosioon, mikä näkyi etenkin keväällä monin paikoin tyhjentyneinä hyllyinä. Näihin ollaan meidänkin taloudessa tykästytty kovasti ja ne ovat korvanneet muita virvoitusjuomia jo parin vuoden ajan. Eniten niitä kuluu etenkin kesäaikaan, johtuen varmaan juoman raikkaasta ja virkistävästä olemuksesta. Sekä hyvästä mausta.

Aiheen suuremmiksi tuntijoiksi tai hifistelijöiksi meitä ei voi kutsua ja pääosin kulutustavarana toimivat kaupoista helposti löytyvät ja kohtuuhintaiset (himpun alle 3€/plo) Puhdistamon ja Captain Combuchan tuotteet. Itse suosin useimmiten maustamattomia versioita, puoliso on tykästynyt etenkin inkiväärin ja sitruunan yhdistelmään, joka on omalla listalla hyvänä kakkosena. Kotimaisten The Good Guysin ja "mökkinaapuri" Kellaripanimon hitusen tyyriimmät juomat löytyvät sitten vähän arkikäyttöä harkitummista tilanteista. Ja ovat makunsa puolesta toimivaa kärkipäätä.

Keräsin tähän juttuun mietteitä muutamasta kesän aikana vastaan tulleesta kombuchasta. Ironista kyllä, listasta puuttuvat ne meillä selvästi eniten kulutetut tuotteet, mutta niihin voidaan palata jossain vaiheessa myöhemmin.

Kombucha, kombutsa...


Kombucha on sokeroidusta teestä fermontoimalla valmistettu juoma. Joku voi lapsuudestaan muistaa volgansienijuoman juoman ja samaa tavaraahan tämä nyt hienomman nimen avulla markkinoitava trendituotekin on. Kombucha on luontaisesti hiilihapollinen ja virkistävä juoma, jonka taika piilee tuossa  käymiseen tarvittavassa kombucha-viljelmässä, volgansienessä. Se koostuu laktobasillien ja hiivasienten joukkiosta, joiden joukosta voi löytyä mm. muutamista oluistakin tuttua Brettanomyces bruxellensis -kantaa. Sieni syö teen sokereita aikaansaaden käymisprosessin, josta myös nuo hiilihapot ovat peräisin.

Keräsin maisteluista ylös myös eri tuotteiden sokeripitoisuudet (yleensä 2-5g/100ml), mikä voi antaa hieman osviittaa tuotteen makumaailmasta. Sieni näet käyttää näitä sokereita ravinnokseen ja mitä pidempään juomaa käytetään, sitä vähemmän sokereita lopputuotteesta löytyy ja sitä etikkaisemmalta se samalla maistuu. Käymisprosessi saattaa myös muodostaa vähäisen määrän alkoholia, mutta taso pysyttelee prosentin tuntumassa ja yleensä allekin.

Juoman juuret ovat parin vuosituhannen takana Kaakkois-Aasiassa, josta se on levinnyt myöhemmin mm. Venäjälle ja nyt globaaliksi trendijuomaksi. Sillä on tiettävästi jonkinlaisia terveysvaikutuksia (mm. maitohappobakteerien ansiosta), mutta itse nautin sitä enemmälti virvoitusjuoman ominaisuudessa hyvästä mausta nauttien.

Captain Kombucha Pineapple Peach

Alkuperämaa: Portugali

Teepohja: vihreä tee

Mausteet: ananasuute (0,001 %), persikkauute (0,0005 %)

Sokereita: 5,9g/100ml

Muuta: luomu

Tuoksultaan pääosin ananaksisen hedelmäinen, makeakin kombucha tarjoaa maussaan ensinuuhkaisua huomattavasti monipuolisemman maailman. Ananas on persikkaa vahvempana esillä, mutta maku ei suinkaan painotu makeaan hedelmäisyyteen. Siitä löytyy riittävää keveyttä, sitruunaista pirskahtelevuutta alta iskevää hiilihappoisuutta. Miellyttävä ja monipuolinen. Tähän tulee usein tartuttua, mikäli ”luottotuotteet” ovat päässeet hyllystä loppumaan.


4- / 5


Kellaripanimo Strong

Alkuperämää: Suomi

Teepohja: Chun Mee -vihreä tee, musta tee

Mausteet: maustamaton

Mokereita: 2g/100ml

Muuta: luomu

”Vahvaa kombuchaa – vähemmän sokereita, jopa etikkaisia sävyjä!”

Aika kärkäs ja nimensä mukaisesti voimakas maku. Varsin kuiva, kirpeä ja raakamaisen vaalean hedelmäinen. Vähän kulmikkaampi ja runsasmakuinen vaihtoehto kauppojen muille, yleisesti helposti lähestyttäville kombuchoille. Ei oma suosikki, mutta ihan maistuva ja painokkuudellaan mukavaa vaihtelua tarjoileva siitä huolimatta. Vaaleaa etikkaisuuttakin löytyy, muttei ylettömästi.

3½ / 5


Kellaripanimo sitruuna-inkivääri

Alkuperämää: Suomi

Teepohja: Chun Mee -vihreä tee, musta tee

Mausteet: sitruunamehu, inkivääri

Sokereita: 4,9g/100ml

Muuta: luomu

Melko matalahiilihappoinen ja kupliltaan pienikokoinen. Maussa kohtalaisesti sitruunaa ja etenkin inkivääriä. Voimakkuudeltaan nuo mausteet tuntuvat runsasta ja ryhdikästä runkoa vasten ehkä noin keskirunsailta eli niiden voimakkuus ei kasva samaa tahtia rungon runsauden kanssa - mikä vaikuttaakin hyvältä asialta, sillä muutoin etenkin inkivääri saattaisi jyrätä turhankin kärkevänä kaiken muun yli. Varsin maistuva kokonaisuus vähän tuhdimmasta päästä perustarjontaa.

Kellaripanimolla tuntuu muutenkin olevan vähän tarjolla olevaa peruslinjaa ”raskaampi” ote tuotteissaan – ei siis pirskahtele ja tulvi raikkautta kepeyden muodossa, vaan makukokonaisuus ja luonne tuntuu solidimmalta, syvemmälle luotaavalta. Samalla makumaailma tuntuu runsaammalta ja paremmin jalansijaa saavalta silkan aromikkuuden varaan nojaamisen sijaan.

4 / 5


Lo Bros Organic Kombucha Ginger & Lemon

Alkuperämaa: Englanti

Teepohja: vihreä tee, Oolong-tee

Mausteet: inkiväärimehu (<1%), luontaiset inkivääri- ja sitruuna-aromit

Sokereita 0,84g/100ml

Muuta: Luomu

Tuoksu herättää odotuksia suht raikkaan sitruksen ja vastaraastetun inkiväärin noustessa hyvin esiin. Maku onkin sitten pettymys, kuin haaleaa ja melko mautonta pesuainetta hörppisi. Inkivääristä on jäljellä lähinnä polte ja sitruksestakin ripaus kuorta. Kehnonlainen ilmestys.

1 / 5


Saman firman Oragnic Kola Kombucha oli myös aika epämiellyttävä kokemus. Se oli oikeastaan sekoitus omenasiiderietikkaa ja colamaustettua kombuchaa. Etikkaisuus paistoi arvattavasti läpi ja muutenkin makukokonaisuus jäi varsin laihaksi.

The Good Guys Fresh Ginger

Alkuperämää: Suomi

Teepohja: Sencha -vihreä tee, Keemun - musta tee

Mausteet:inkivääri

Sokereita: 4,5g/100ml

Muuta: luomu

Hyvinkin suunmukainen, raikas ja inkiväärinen kombucha. Terävät hiilihapot ja kepeä, mutta makuisa kokonaisuus on hienosti tasapainossa ja tarjoilee pirteää kirpakkuutta kesäiltaan. Yksi omista suosikeistani.

5 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti