maanantai 12. elokuuta 2019

Separatist Beer Project Strange Landscapes: Sauvignon Blanc

Separatist Beer Project Strange Landscapes: Sauvignon Blanc
Itärannikon Eastonista ponnistava Separatist Beer Project on yksi monista kiintoisista toimijoista Atlantin takana. Pari vuotta sitten remontoituun, vanhaan silkkitehdaskiinteistöön rakennettu ”Blendery” omaa modernien IPA-tuotteiden sun muiden trendikkäiden tyylien lisäksi mielenkiintoisen Strange Landscapes -olutlinjan. Sen ensimmäinen markkinoille laskettu tuote on nyt käsittelyssä oleva Sauvignon Blanc, joka on saanut Euroopankin markkinoilla jo seuraa myös muista linjaston tuotteista, esimerkiksi Chardonnaysta.

Sauvignon Blanc on tyyliltään eräänlainen viini-Saison. Sen pohjana toimivaa sesoonia on ensin kypsytetty vuoden verran ranskalaisissa tammitynnyreissä, sitten lilluteltu yhdessä Sauvignon Blanc -rypäleiden kanssa ennen sulkemista vasta tyhjennettyihin Russian River Valleyn valkoviinitynnyreihin. Kutkuttavalta kuulostava olut kuitenkin aiheutti hienoisen pettymyksen melko vaimealla ja syvyyttä kaipaavalla makukokonaisuudellaan. Ihan miellyttävää kesämaisteltavaa, mutta silti turhan ujoa noustakseen elitistiseksi hurskailuksi. Sääli.

Separatist Beer Project Strange Landscapes: Sauvignon Blanc
Utuinen, kauniin vaalean vaahdon nostava, vaaleankeltainen olut. Tuoksussa on valkoviiniä sekä kevyen happamaa, sitrussävyistä ja viheromenaista sourmenoa. Alkuun kombo onkin erittäin puhutteleva, vähän lambicmainenkin, mutta tylpistyy nopeasti vähän sekavaksi ja mitäänsanomattomaksi... Hemmetti, taustalla tuntuu olevan jotain haaleaa kaneliomenaa tai -päärynää. Aika jännä.

Maku on aika jees, ainakin suhteessa tuoksun aiheuttamaan pettymykseen. Makukirjo on melko monipuolisen oloinen, mutta voimakkuus on varsinkin aluksi melko varovaisella tasolla. Tausta jää ikäänkuin tyhjäksi, mutta korjaantuu onneksi pienen odottelun jälkeen. Jälkimaku lienee se voimakkain ja ehkä paraskin osa maussa.

Tuoksu antaa edelleen kanelilisää, mutta makuun se ei onneksi yllä. Vaaleaa, rypälemäistä ”mehukkuutta” ainakin on. Viinimäisyyttäkin se voisi terminä olla, mutta tuo nyt ensimmäisenä mieleen tuli. Viheromenaista kirpeyttä, kevyttä sitrusta ja tammea. Jälkimaku on kohtalaisen napakka ja edelleen omenainen, pirskahtelevan viinimäinenkin. Funkkista ei löydy ja vähän kliininen tuo kokonaisuus yleisestikin on. Jonkinlaista yrttisyyttä, puuta, vaaleaa, kevyesti hapanta marjaisuutta... Ihan toimivia elementtejä. Mutta yhteensovitus ja kokonaiskuva ontuvat edelleen sen verran, ettei tästä varsinaisesti hurmaannu. Hyvä on, muttei sen enempiä.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti