torstai 1. elokuuta 2019

AleSmith Speedway Stout


AleSmith Speedway Stout
AleSmith on monilla mittareilla yksi lajinsa todellisiin huippuihin lukeutuva olut, jonka taival suomalaisessa laintulkintaviidakossa on surullisen kuuluisa. Oluthan on vedetty pari vuotta sitten pois Alkon valikoimista. Syynä on tietenkin moottorihurjasteluun viittaava nimi ja etiketissä kuvattu ruutulippupari.

Olutta on toki tullut vastaan ravintoloissa, mutten kyllä muista sitä useampaan vuoteen siemailleeni. Sitä löytyi alkukesällä pikkupulloissa, mikä on tämän luokan oluelle vähän megalekaa yksinäiskuluttajaystävällisempi ratkaisu. Ostopaikka oli tietty internet.

Jyhkeän muhkea, kahvilla aateloitu olut omaa jo useiden vuosien mittaisen taipaleen. Se on saanut alkunsa jo vuonna 1997, jolloin sen vahvuus oli nykyistä maltillisemmalla tasolla (8,0%). Nykyisiin mittoihinsa se nostettiin panimon vaihdettua omistajaa vuoden 2002 jälkeen. Vetovastuun ottanut Peter Zien lisäsi oluen syvyysvaikutelmaa tuhdimman rungon avulla ja samalla uraauurtava kahviseikkailu alkoi kantaa hedelmää.

Craft-buumi alkoi näihin aikoihin kyteä San Diegon seudulla ja muutamassa vuodessa kahvistouteista oli muodostunut uusi ja kysytty ilmiö. AleSmithin pioneeriolut keräsikin nopeasti kannattajia, eikä panimon tuotantotahti kyennyt vastaamaan kysyntään. Myös kaikki tynnyrivariantit myytiin loppuun heti julkaisun jälkeen. Kysyntä tiivistyi vuoteen 2011 mennessä, jolloin panimo joutui kehittelemään erilaisia lippusysteemeitä lanseerausten yhteyteen. Lisää aiheesta voi lukea Thrillistin artikkelista:

How AleSmith's Speedway Stout Became the Most Coveted Beer in San Diego


Speedway Stout’s ominous, pitch-black appearance has become a hallmark of this modern-day classic. Chocolate and roasted malts dominate the flavor, supported by notes of dark fruit, toffee, and caramel. A healthy dose of locally-roasted coffee from Ryan Bros. Coffee, Inc. added to each batch brings out the beer’s dark chocolate flavors and enhances its drinkability. Despite its intensity, Speedway Stout’s fine carbonation and creamy mouthfeel make it very smooth and surprisingly easy to drink. This beer ages very well and will continue to mature for many years to come.
AleSmith Speedway Stout

Sysimusta, beigen vaahdon nostava olut. Tuoksu... Hemmetti. Suklaata, kahvia, paahtunutta mallasta ja kypsiä, tummia hedelmiä. Kahvi ehkä se päällimmäisin, mutta hyvin monipuolisella ja syvällä linjalla silti liikutaan.

Myös maussa kahvi korostuu, mutta mukana on muutakin. Paljon muutakin. Suklaa, paahtunut maltaisuus, kypsän, tummat hedelmät ja pehmeäksi pyöristyvä suutuntuma luovat moniulotteisen ja klassikon arvon ansaisevan kokonaisuuden. Salmiakkinen loppupuoli täydentyy kohtalaisen katkeron iskiessä kiinni. Jälkimaku on pitkä, kahvinen ja lakritsainen. Kokonaiskuvaan kuuluu myös vahvuutta ilmentävää lämpöä, joka ei kuitenkaan äidy teräväksi tai muutoinkaan etanoliseksi. Päinvastoin, varsin arvokas lisä. Onhan tää nyt, ai että!

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti