tiistai 27. elokuuta 2019

Kotiolut: Vehniän Imperial IPA


Vehniän Imperial IPA
Vehniän kyläpanimon ryhdikkäästi humaloitu Imperial IPA meni testiin männä viikonloppuna ja nousikin sitten heittämällä kaverusten kotiolutkokeilujen kärkeen – suunmukaisten sahtien kanssa, tietenkin. Olut on laitettu aluille Jyväskylässä, kaupungin silhuettia hallitsevan jääkautisen reunamuodostuman juurella. Harjun tuntumassa mäskätty, keitetty ja luonnollisesti jäähdytettykin vierre matkasi lopulta Vehniän kylälle Mikon residenssin verstaalle. Siellä hiljakseen käynyt olut pullotettiin pari viikkoa sitten ja oli juomavalmista kuun puolivälin tienoilla.

7,5-prosenttinen DIPA on perus-IPA hivenen tummempi ja melko samea. Olutta valmistui kaikkiaan 70 pullollista ja humaloinnissa ohjenuorana toimi fraasi: More is more again. Sameudesta ja ronskista kuivahumaloinnistaan huolimatta oluen makumaailma nojaa ”perinteisten” West Coast -keittojen suuntaan. Aromaattisuuttakin toki löytyy, mutta myös katkeropuolelle on lyöty panoksia. Alla tarkemmat speksit, rakennusaineet ja arvio.

ABV 7.5%
IBU 73
Maltaat: Pale Ale, Abbey, Cara Amber, Cara Pils, Crystal, Cara Pale, Melanoidin
Keittohumalat: Centennial, Galaxy, Calypso.
Aromihumalat: Galaxy ja Calypso

Vehniän Imperial IPA
Ruskeahko, utuinen ja todella kestävän, kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on hyvin raikas, havuista ja greippistä humalointia tarjoileva, hieman keksimäistä mallastakin kantava. Erittäin hyvää West coastia.

Maku vastaan tuoksun kutsuun. Napakasti pureva, havuisen tuore ja greippisen katkera kokonaisuus toimii erinomaisesti. Mukana on kevyttä hedelmää, mutta selvä pääpaino on purevammassa havu-greippi otteessa. Mallaspuoli tarjoaa rungon, muttei sotkeennu humalan iloitteluun juuri lainkaan. Kuivana pysyttelevästä tunnelmasta ei löydy turhaa makeutta tai muutakaan ylimääräistä. Jälkimaku on pitkä ja greippinen, juotavuus on erittäin hyvällä tasolla eikä valittamisen sijaa oikeastaan löydy. Viimesen päälle hyvää IPAa!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti