Vehniän Imperial IPA |
Vehniän kyläpanimon ryhdikkäästi humaloitu Imperial IPA meni
testiin männä viikonloppuna ja nousikin sitten heittämällä kaverusten
kotiolutkokeilujen kärkeen – suunmukaisten sahtien kanssa, tietenkin. Olut on
laitettu aluille Jyväskylässä, kaupungin silhuettia hallitsevan jääkautisen
reunamuodostuman juurella. Harjun tuntumassa mäskätty, keitetty ja
luonnollisesti jäähdytettykin vierre matkasi lopulta Vehniän kylälle Mikon
residenssin verstaalle. Siellä hiljakseen käynyt olut pullotettiin pari viikkoa
sitten ja oli juomavalmista kuun puolivälin tienoilla.
7,5-prosenttinen DIPA on perus-IPA hivenen tummempi ja melko
samea. Olutta valmistui kaikkiaan 70 pullollista ja humaloinnissa ohjenuorana
toimi fraasi: More is more again. Sameudesta ja ronskista kuivahumaloinnistaan huolimatta
oluen makumaailma nojaa ”perinteisten” West Coast -keittojen suuntaan. Aromaattisuuttakin
toki löytyy, mutta myös katkeropuolelle on lyöty panoksia. Alla tarkemmat speksit,
rakennusaineet ja arvio.
ABV 7.5%
IBU 73
Maltaat: Pale Ale, Abbey, Cara Amber, Cara
Pils, Crystal, Cara Pale, Melanoidin
Keittohumalat: Centennial, Galaxy, Calypso.
Aromihumalat: Galaxy ja Calypso
Vehniän Imperial IPA |
Ruskeahko, utuinen ja todella kestävän, kauniin vaahdon
nostava olut. Tuoksu on hyvin raikas, havuista ja greippistä humalointia
tarjoileva, hieman keksimäistä mallastakin kantava. Erittäin hyvää West
coastia.
Maku vastaan tuoksun kutsuun. Napakasti pureva, havuisen
tuore ja greippisen katkera kokonaisuus toimii erinomaisesti. Mukana on kevyttä
hedelmää, mutta selvä pääpaino on purevammassa havu-greippi otteessa.
Mallaspuoli tarjoaa rungon, muttei sotkeennu humalan iloitteluun juuri
lainkaan. Kuivana pysyttelevästä tunnelmasta ei löydy turhaa makeutta tai
muutakaan ylimääräistä. Jälkimaku on pitkä ja greippinen, juotavuus on erittäin
hyvällä tasolla eikä valittamisen sijaa oikeastaan löydy. Viimesen päälle hyvää
IPAa!
Pisteet: 40/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti